Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 25, 23 juni 2011

Rent vatten från Nestlé

N

estlé fick för två veckor sedan priset Stockholm Industry Water Award för sitt arbete för minskad vattenanvändning och bättre vattenhantering.

För många är Nestlé istället ökända för sin aggressiva marknadsföring av bröstmjölksersättning i tredje världen vilket har lett till att miljontals spädbarn har blivit sjuka och avlidit i diarréer. Problemet är bristen på rent vatten att blanda mjölkpulvret med och bristande möjlighet att sterilisera nappflaskorna.

Unicef uppmärksammade problemet så sent som förra året då Nestlé skänkte stora mängder mjölkersättning till familjerna i det översvämmade Pakistan. Även i jordbävningsdrabbade Haiti har detta varit ett stort problem. En av biståndsarbetarna på plats säger i en intervju för TV4 att de har slagits mot det här i årtionden.

Enligt det internationella opinionsmätningsföretaget GMI var Nestlé 2005 ett av de mest bojkottade märkena i världen (tillsammans med Coca-Cola, Nike och McDonalds). Bojkotten inleddes redan 1977 när marknadsföringen av bröstmjölksersättning i Afrika uppmärksammades och stöds exempelvis av svenska Vårdförbundet.

Som en följd av detta tog Världshälsoorganisationen (WHO) 1981 ett beslut om en uppförandekod för marknadsföring av den här typen av produkter. Nestlé och andra företag har sedan dess ständigt hittat nya sätt att komma runt rekommendationerna och lagstiftningen som de lett till i många länder.

The Guardian publicerade 2007 ett reportage från Bangladesh som visar att stora företag flitigt marknadsför ersättningsprodukterna på förlossningsklinikerna. En läkare berättar för reportern att han regelbundet blir uppvaktad av företagen. Nestlés representant kom exempelvis med en tårta på nyår. Den nyblivna unga mamman berättar att hennes läkare rekommenderade Nestlés produkt Lactogen när hennes barn inte ville sluta skrika.

Ersättningsprodukterna blir också en stor kostnad för fattiga familjer och det är inte ovanligt att föräldrarna späder ut ersättningen för mycket, för att spara pengar, med följden att barnet inte får tillräckligt med näring.

I en rapport slår Rädda Barnen fast att spädbarnsdödligheten kunde skäras ner med en tredjedel i Bangladesh om amningen ökade. Det är 314 barn per dag som inte skulle dö. Globalt handlar det om 1,5 miljoner spädbarn varje år.

Priset som delas ut av SIWI, Stockholm International Water Institute, ska överlämnas till Nestlé på världsvattenveckan i slutet av augusti. Antagligen har SIWI inte varit ovetande om den 30 år långa bojkotten som fortfarande pågår mot Nestlé.

Tänker juryn att det ändå är bra att uppmuntra när multinationella företag faktiskt gör bra saker, och att ingen är perfekt? Eller tänker de att om Nestlés arbete för bättre vattenhantering får genomslag, så kommer spädbarnen som får deras modersmjölksersättning till slut även få rent vatten? Eller så tänker de att SIWI inte kan hålla på med att bojkotta företag.

SIWI:s svar är att "Eftersom problemen förknippade med bröstmjölksersättning i utvecklingsländer till stor del är en fråga om rent vatten, kommer vi även i fortsättningen att uppmana Nestlé och alla andra aktörer i branschen att fortsätta sitt arbete för att öka medvetenheten hos föräldrar som använder bröstmjölksersättning och för att förbättra tillgången på rent vatten för föräldrar och barn i hela världen."

Nestlé är världens största livsmedelsföretag. Under första kvartalet i år redovisade Nestlé enligt Dagens Nyheter en försäljning på 20,3 miljarder schweiziska franc (cirka 142 miljarder kronor). Nätaffärstidningen E24 skriver att Nestlé hade en oväntat stark avslutning på fjolåret: "Koncernledningen säger att den starka efterfrågan i tillväxtländer ser ut att räcka till för att parera för de kraftiga prisökningarna på råvarumarknaden för många livsmedel."

Det är lite ironiskt att Nestlé får pris för god vattenförvaltning samma år som WHO:s uppförandekod firar 30 år. Av allt att döma fortsätter spädbarn att dö i fattiga länder eftersom det av västerländska företag ses som en gigantisk oexploaterad marknad. Vems ansvar är det? Är det upp till de fattiga mammorna, som ofta inte kan läsa, är det barnläkarna eller är det Nestlé?

Share