Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 10, 11 mars 2011

Vattenfall trollar bort koldioxid

L

illa kommunen Beeskow, åtta mil sydost om Berlin, demonstrerar mot Vattenfalls planerade CCS-pilotanläggning. 2500 människor, nästan var tredje invånare, var ute på gatan i slutet av februari, skriver tyska TAZ (28/2). Demonstranterna sjöng "Nej till sopor under jorden", även kyrkklockorna ringde för att stödja protesten.

CCS står för Carbon Capture and Storage. Kolkraftverkens koldioxidutsläpp ska avskiljas och lagras i bergformationer 1200 meter under jorden. Vattenfall har ambitionen att bli koldioxidneutralt till 2050 genom CCS. Första provanläggningen ska byggas i Beeskow. Drygt fyra mil därifrån ligger Vattenfalls kolkraftverk Jänschwalde, direkt intill bolagets brunkolsdagbrott i Lausitz.

Miljöorganisationen Greenpeace konstaterar i en rapport från 2009 att Vattenfall har satsat nästan fyra gånger mer på kol- och kärnkraft än på förnyelsebar energi under de senaste åren - 56 procent fossil energi, 15 procent kärnkraft. 19,1 procent på vindkraft, vattenkraft och biomassa.

Vattenfall ägs av svenska staten. Regeringen styr Vattenfall via det så kallade ägardirektivet. Vattenfall ska vara ledande i omställningen till en ekonomiskt och ekologiskt hållbar svensk energiförsörjning, lyder det i direktivet. Motsatsen är fallet. Vattenfall äger fem stora kolkraftverk i Tyskland, tre i Danmark, två i Polen och två i Nederländerna. Två nya är på gång i Tyskland (stenkol och brunkol).

Ur miljösynpunkt är kolkraftverk de mest orena. Förbättringar på de av Vattenfall ägda verken gjordes visserligen, men det var innan Vattenfall tog över dem. Jänschwalde är Vattenfalls största tyska brunkolskraftverk. Det har ett årligt utsläpp som motsvarar nästan halva Sveriges.

Ur ett protokoll från december 2008 framgår att Vattenfall anser att brunkolsförrådet för det planerade dagbrottet Jänschwalde-Nord kommer att "säkra försörjningen av kraftverket Jänschwalde långsiktigt". Den aktuella pilotanläggningen, som ska vara i drift till 2030, ska följas upp av två kommersiella kraftverksblock på 1000 MW med CCS-teknologi och tas i drift efter 2020 för att "producera brunkolel, långtgående klimatneutral, ända till långt efter 2050".

Detlef Dähnert, Vattenfall Europe, menar att Beeskow lämpar sig maximalt för att ta upp pilotanläggningens lagringsvolym. Det har han yttrat inför delstaten Brandenburgs (Beeskow ligger i Brandenburg) brunkolsutskott.

Därutöver behövs det långt större lagringskapacitet i Brandenburg, i andra delstater, men också till sjöss och under havsbotten för den nya kraftverks-parken i Jänschwalde, anser Dähnert (protokollet 18/11 2010).

Forskare och miljörörelsen har alltmera insett vansinnet med den underjordiska lagringen av CO2.

- Hur ska man kunna bevisa att lagringen håller efter en treårig försökstid när gasen i själva verket ska vara nergrävd i 10000 år, det är förutsebart att koldi-oxidavfallet sipprar ut i vattenförande jordformationer säger Mike Kless, som är rådgivare för de Gröna i Brandenburg.

Brandenburgs vänsterparti enades på sin partikongress (5-6/3) om att CCS-projektering inte får drivas mot befolkningen. EU kräver dessutom en federal lag om CCS-pilotanläggningar. Miljö- och näringslivsministeriet i Berlin har hittills inte kunnat komma överens i frågan och den federala regeringen inte med länderna. Till exempel har Schleswig-Holstein och Niedersachsen förklarat att det måste finnas en undantagsklausul, själva vill de nämligen säga i från ("inte i min trädgård").

För Vattenfalls klimatstrategi hör kolkraftverk, brunkolsdagbrott och CCS-lagring ihop. Faller CCS-lagringen faller också engagemanget för de andra delarna. Varför överhuvudtaget investera i osäker och mycket kostsam teknik för ett icke-förnyelsebart energislag när alternativen är på säker frammarsch?

Greenpeace har gjort avancerade beräkningar om hur både Polen och Tyskland ska kunna ställa om till förnyelsebar energi: 2050 kan Polen producera 80 procent av sin elektricitet med hjälp av förnyelsebar energi (i dag produceras 93 procent av kol), Tyskland 100 procent.

Sveriges regering vill privatisera Vattenfall, men omröstningen häromdagen gav ett annat resultat i riksdagen, då både S, V, MP och SD röstade emot regeringen. Vattenfall förblir i svenska folkets ägo. En första framgång för att få Vattenfall på rätt köl vid ett kommande regeringsskifte.

Share