Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 51, 18 december 2009

Rapport från Köpenhamn

D

et var med positiv förväntan som Miljömagasinets demonstrationstrupp möttes upp på Köpenhamns centralstation. Solen sken från en blå himmel och det talades om rekordstor uppslutning. På Christiansborg Slotsplads samlades demonstranter i tiotusentals ordnade i så kallade block utifrån nationell eller ideologisk tillhörighet. Stämningen var hög med musik, upptåg och inspirerande tal av bland annat indiska miljöaktivisten Vandana Shiva.

När det var dags för avgång visade det sig att Miljömagasinet hade hamnat i ett stökigt block med en grupp maskerade demonstranter. Redan vid avgång hördes några höga smällar och en bit på väg hamnade vi i en antikapitalistisk manifestation där ljudbomber detonerade och en orolig stämning utbröt. Vi skyndade oss framåt med vår banderoll.

Polisen mobiliserade sig snabbt och senare kunde vi läsa att ett stort antal - däribland många oskyldiga - hade gripits och blivit sittande på gatan med handklovar i många timmar. Troligtvis klarade vi oss precis och därefter gick det enorma tåget fredligt gatorna fram till Bella Center.

Danska "klimatpirater" sjöng och gjorde vågen, en lång rad med cyklande pandor uppmanade till handling och Greenpeace kritiserade världsledarna genom att porträttera dem som marionetter. När man såg alla budskap på olika språk var det tydligt att hela världen hade slutit upp i Köpenhamn.

Vid slutet av den långa marschen möttes demonstranterna av en ödesmättad installation: tre resliga utmärglade figurer i langa kåpor, som en symbol och påminnelse från tredje världen.

Temat för demonstrationen var till stor del krav på en rättvis klimatpolitik där industriländerna tar ansvar för sin historiska skuld till utvecklingsländerna. Andra budskap i tåget var att klimatavtalet måste vara ambitiöst och legalt bindande.

Kravet på rättvisa återkom i de avslutande talen vid Bella Center. Blott 21 år gamla Deepa Gupta, en av grundarna till Indian Youth Climate Network, berättade att hon är en av de många unga människor som har fastat för klimatet, för att visa att vi i den rika delen av världen måste göra uppoffringar.

Tom Goldtooth, Indigenous Environmental Network, från USA, betonade att det måste vara ett riktigt avtal och riktiga lösningar, inte kärnkraft, genmodifierade grödor eller handel med koldioxid.

Mary Robinson, före detta president i Irland, påpekade att ett rättvist avtal är möjligt.

- Jag vet, för jag har lång erfarenhet från politiken, sade hon.

Share