Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 36, 9 september 2011

En trivsel född ur egenheter


Så renoveras torp och gårdar
Ove Hidemark m fl
Ica bokförlag

Att pyssla med hus och hem är en trend som håller i sig och än tycks marknaden inte mättad på nya inredningstidningar. Ofta handlar det om hemmet som en möjlighet att uttrycka personlighet och status, vilket ur ett hållbarhetsperspektiv kan vara uselt. Ett exempel är alla dessa fullt fungerande kök som de senaste åren hamnat på soptippen, då tidsandan betonar yta i stället för miljöhänsyn och långsiktig funktionalitet.

Klassikern Så renoveras torp och gårdar, som nu kommit ut i ny upplaga, uppmanar alla att tänka till inför både små och stora renoveringsprojekt. Här ses bostaden som något betydligt större än personen som bor där. Även om vi äger en bostad så bebor vi den bara under en kort tidsrymd om man ser till hela dess livslängd.

Våra krav och önskemål kommer kanske inte att vara giltiga för nästa generation. Det finns skäl att tänka sig för innan planlösningar ändras och detaljer slopas för att de inte passar in i bilden av det perfekta hemmet. Det krävs mer än en snabb blick för att ta till sig den kunskap, erfarenhet och tradition som finns inbyggd i ett hus. Dessutom förslits ofta dagens fabriksprodukter snabbare än originalen.

Så renoveras torp och gårdar är inte det renodlade praktiska uppslagsverk som titeln signalerar. Här förmedlas också hur gemytlighet föds ur egenheter och hur naturliga material skapar en oöverträffad länk mellan människa och miljö. De insikterna är särskilt värdefulla för den som har ett äldre hus att ta hand om, men angelägna även för den som bor i en modernare bostad.

En stor del av boken ägnas åt konkret hjälp för all slags husvård. Det är lättfattligt för varje lekman/kvinna och när en expert bör anlitas så upplyses om det. Här finns tips om materialval som björknäver för att isolera mot fukt, men också hela recept på till exempel det lerbruk, lerklining, som ofta användes på timmerhusens innerväggar före 1800-talets mitt.

Boken är också bra för den som vill köpa ett äldre hus men inte vågar på grund av bristfälliga praktiska kunskaper. Utan att göra ett handtag växer nämligen självförtroendet sida för sida. Som så ofta med praktiska ting förefaller det ganska enkelt när man tar det steg för steg. Jag har inte de kunskaper som krävs för att göra en ordentlig fackmässig bedömning, men det känns tryggt att boken är en klassiker som prövats i decennier. Den kom ut redan 1972 och den nu aktuella upplagan är den nionde.

Boken består också av en hel del kulturhistorisk läsning för den allmänintresserade; hur har vi byggt våra hus och bildat våra byar genom åren och varför just på detta sätt? Själva huset står i fokus men även närmiljön och kulturlandskapet finns med.

Huvudtesen är att stora ingrepp, som till exempel ändringar av planlösningen, ofta är "förkastliga" och att alla moderniseringar bör ifrågasättas. Här utmanas till och med våra allra mest självklara bekvämlighetskrav och författarna ställer frågan: Förlorar vi inte en unik möjlighet att leva nära jorden i samklang med våra förfäder när vatten leds in i huset?

I en tid där vi renoverar i flygande fläng är det kanske nyttigt med en sådan rejäl knäpp på näsan. Den som läser Så renoveras torp och gårdar lär sig värna det unika i ett hus och kan skapa något mer värdefullt än en personlig drömvärld utan naturlig förankring.

Share