Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 20, 20 maj 2011

Centern vilseleder om förnybar energi

M

aud Olofsson (C) och Andreas Carlgren (C) försöker inbilla oss att Centerpartiet vill skapa en långsiktig och hållbar energipolitik baserad på förnybar energi. Det är inte trovärdigt. Det är känt att Centerpartiet i och med att Maud Olofssons proposition gick igenom i riksdagen i fjol öppnar för en nära nog fördubbling av kärnkraft.

Vad som däremot är mindre känt är att den svenska regeringen är sämst i hela EU på att satsa på de viktigaste och allra miljövänligaste alternativen, solenergi och energieffektiviseringar. Inom EU-projektet REPAP (Renewable Energy Policy Action Paving the Way for 2020) har vi analyserat och jämfört de nationella handlingsplanerna för energiförsörjningen 2020 som de 27 EU-länderna på begäran skickat in till EU-kommissionen i fjol.

Det visar sig då att den svenska regeringen, med Maud Olofsson i spetsen, är sämst i hela EU på att satsa på solenergi och energieffektiviseringar. Tyskland räknar till exempel med att bygga ut drygt 12000 gånger mer solkraft än Sverige till 2020, mer än 36000 MW mot svenska regeringens ynka 2,7 MW enligt en europeisk rapport.

Sverige är också det land som planerar för den största ökningen av energianvändningen, till förfång för klimatet, cirka 55 TWh från 2005 till 2020 eller cirka 14 procent. Detta trots att Sveriges energiförbrukning hitintills har minskat under 2000-talet. Det kan jämföras med att EU som helhet planerar att minska sin energiförbrukning, av klimatskäl. Tyskland till exempel tänker minska sin energiförbrukning med 350 TWh.

Sveriges planer är också helt i strid med det föreslagna EU-direktivet om 20 procents energieffektivisering. Sverige ligger redan på medaljplats inom EU när det gäller energiförbrukning per invånare. Om det någonstans borde gå att spara energi så är det här. Dessutom bör läggas till att i dag är energieffektiviseringar det billigaste alternativet.

Ny kärnkraft är redan nu dyrare än de förnybara alternativen och 2020 beräknas solel kosta mindre än hälften av vad ny kärnkraft kostar. Regeringen har i Bryssel dessutom motsatt sig EU-förslaget om ett bindande direktiv för energieffektivisering, något som EU-kommissionen vill driva igenom i juni i år trots Maud Olofssons protester.

Nettodebitering av egen el, som fungerar utmärkt i många EU-länder, till exempel Danmark, skulle göra det lönsammare att bygga solceller på hustaken. Att det inte redan är infört i Sverige beror på att det förslaget har bromsats av regeringen.

Regeringen vill inte heller avskaffa straffskatten på vindkooperativ.

Maud Olofsson har inte heller velat underlätta för vindkraftsutbyggnaden genom att uppmana Svenska Kraftnät att bygga ytterligare en stamnätsstation i Dalarna. En utredning föreslog detta redan för två år sedan då det är nödvändigt för den fortsatta vindkraftsutbyggnaden där. I stället låter Maud Olofsson med flera kraftbolagen göra övervinster på oss svenska elkonsumenter på inemot 50 miljarder kronor per år.

Att mot ovanstående bakgrund ha mage att påstå att regeringens energipolitik syftar till ett långsiktigt hållbart energisystem är direkt vilseledande.

Share