Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 16, 21 april 2011

Tro eller veta? Det är frågan

I

nästa vecka är det 25 år sedan Tjernobylkatastrofen. En katastrof som fortfarande pågår. Den gamla sarkofagen läcker och måste få ett nytt skydd. I dagarna möts därför några av världens "stora" för att diskutera hur en ny skyddskåpa ska finansieras. Beräknad kostnad för denna överbyggnad är 6,6 miljarder kronor. Att det blir så dyrt beror delvis på att det inte går att bygga på plats för radioaktiviteten är för hög i och vid den havererade reaktorn. Planen är att den nya sarkofagen ska byggas på slipers, som man gör när man bygger fartyg, och sedan dras fram till reaktorn.

Det skrivs ganska mycket om Tjernobyl i internationella medier just nu. En del tidningar gör en jämförelse mellan Tjernobyl och Fukushima. I fallet Tjernobyl anges fortfarande antalet döda till 64. Ingen oberoende undersökning av det faktiska antalet har publicerats. IAEA (International Atom Energy Agency) har ett avtal med WHO (World Health Organisation) som innebär att WHO inte får undersöka effekterna av radioaktiv strålning. Enbart detta är en stor skandal. Att medierna jamsar med är också en skandal. Det påstås att Fukushimareaktorerna trots att de också har fått en sjua på den internationella INES-skalan bara kommer att släppa ut en tiondel av den radioaktivitet som släpptes ut i Tjernobyl. Hur kan någon veta det? Utsläppen från Tjernobyl fortgår ju hela tiden, liksom de från Fukushima. Michio Kaku, professor i teoretisk fysik vid City University of New York, skriver på webbsidan Greenaction-japan.org att kärnkraftverket Fukushima Daiichi är en tickande bomb. Han menar att de japanska myndigheterna bara försöker att lugna folk.

- Strålningen fortsätter att läcka ut från reaktorerna. Situationen är inte på långt när stabil, den minsta störning skulle kunna sätta igång en fullständig härdsmälta i de tre rektorerna och resultatet skulle då bli långt värre än Tjernobyl, säger professor Kaku.

Den japanske premiärministern Naoto Kan skrev i the International Herald Tribune i lördags att "få situationen vid kärnkraftverket under kontroll så fort som möjligt är min högsta prioritet". Företaget som äger reaktorerna säger att de tror att det kan ta upp till nio månader att stoppa de radioaktiva läckorna. Det är mycket troende när det gäller dessa och andra kärnkraftsolyckor. Med vetandet är det dåligt beställt. Det hade varit klädsamt om den samlade kärnkraftsindustrin och dess lobbyföretag hade medgivit att allt de skriver om de kärnkraftskatastrofer som inträffat och den påverkan de har på det biologiska livet är troende och inte vetande.

Share