Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 23, 10 juni 2011

Avveckling ja - gör som Tyskland

T

ysklands beslut att avveckla kärnkraften borde få svenska regeringen att äntligen vakna och ta intryck av Fukushima-katastrofen. Tyskarna har insett att kärnkraftens risker är oacceptabla samtidigt som alternativen nu är billigare och säkrare. Ny kärnkraft bedöms i tre aktuella USA-studier (Florida Power, Georgia Power och Progress Energy) kosta minst en kr/kWh att producera. Ny solel och vindkraft kommer kring 2020 däremot att kosta ungefär 40 öre/kWh enligt flera professionella bedömningar. Energieffektiviseringar är ännu billigare.

Energieffektiviseringsprogrammet för den elintensiva industrin (PFE) genomförde energibesparingar på i genomsnitt drygt 25 öre/kWh. Valet borde därför vara lätt för en regering som bryr sig om ekonomin och miljön, vilket den tyska regeringen gör. Tyskarna tänker enligt sin nationella handlingsplan bygga ut solelen till inemot 50 TWh år 2020 och samtidigt minska sin energianvändning med 350 TWh genom effektiviseringar.

Detta kan jämföras med att den tyska kärnkraften 2009 producerade 128 TWh. EU som helhet planerar för en minskning av energianvändningen till 2020.

Sveriges regering är sämst i hela EU på solenergi och energieffektiviseringar. Man planerar för 0,006 TWh solel 2020 och räknar med en ur historisk synvinkel mycket kraftig ökning av energianvändningen, ungefär 55 TWh. Mest i hela EU! Det är ungefär lika mycket som kärnkraften bidrog med i fjol. Vindkraften i Tyskland planeras i fjolårets plan öka med 18 GW till 2020 jämfört med Sveriges 2,7 GW trots att Sveriges yta är 25 procent större och att vi bara har en tiondel så stor befolkning.

Efter Tysklands beslut nyligen att avveckla kärnkraften till 2022 kommer tyska ambitionsnivåer för förnybar energi och energieffektiviseringar höjas ytterligare. Det finns goda möjligheter till detta. Enligt beräkningar kommer EUs olika ekodesigndirektiv om energisnålare teknik att så småningom leda till en minskning av elförbrukningen på motsvarande 98 kärnkraftsreaktorer i EU. Planer finns också på att i Nordsjön, där det blåser mycket, producera drygt 560 TWh vindkraft, dock inte enbart i den tyska delen. Antalet fulleffektstimmar i Nordsjön är ungefär 4000 jämfört med cirka 5500 timmar för svensk kärnkraft 2009. När kraftindustrin lurar i oss att kärnkraften är billig baskraft brukar de bland annat räkna med 8000 fulleffektstimmar för kärnkraften, vilket är betydligt mer än vad den historiska erfarenheten visar på, cirka 6000 i genomsnitt.

Många regeringar har nu ändrat sin kärnkraftspolitik på grund av Fukushima-katastrofen, som lär kosta minst 1000 miljarder. Det kan jämföras med Andreas Carlgrens påstående att regeringen infört obegränsat ansvar för de svenska kärnkraftsföretagen, motsvarande 12 miljarder, under förutsättning att Pariskonventionen blir ratificerad så småningom. Det är märkligt att svenska regeringen, med Andreas Carlgren i spetsen, beklagar det tyska beslutet.

Carlgren kommer med direkt vilseledande uppgifter om konsekvenserna, som om han var betald av kärnkraftslobbyn. Det står tydligt i det tyska beslutet om kärnkraftsavveckling att Tysklands ambitiösa mål att minska sina koldioxidutsläpp med 40 procent fram till 2020 (jämför med Sveriges 27 procent!) inte hotas. Det står också tydligt i avvecklingsplanen att Tyskland inte tänker börja importera el eller satsa på kol för att ersätta kärnkraften.

Uppenbarligen kan inte Carlgren med flera (exempelvis professor Björn Karlsson i Linköping, Jan Björklund, FP, och moderaten och EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark) läsa tyska eftersom de påstår motsatsen. Eller ljuger de på uppdrag av kärnkraftslobbyn? Den svenska regeringen verkar helt opåverkad av Fukushima-katastrofen och håller dörren öppen för en nära nog fördubbling av landets kärnkraft. Obegripligt och oacceptabelt! Nu finns ju ett gyllene tillfälle för regeringen att för miljöns och ekonomins skull följa den politik som pekats ut av Tysklands borgerliga regering, med starkt stöd från landets rödgröna opposition.

Share