Här hittar du samtliga faktaartiklar som publicerats på hemsidan under 2015.COP21 dag för dag - så blev det

Ett avtal har skrivits under av 195 länder. Vägen dit var lång. Här följer vi skeendet dag för dag. Men blev avtalet starkt nog för att hindra den allt snabbare globala uppvärmningen?
Läs artikeln

Miljoner kräver ambitiöst avtal

Inför klimatmötet i Paris, COP 21, som inleddes måndagen den 30 november, har många miljöengagerade aktiverat sig i kampanjer för att utöva påtryckning på beslutsfattare i Sverige och på internationell nivå.
Läs artikeln

Får inte hävda havre-dryck är mer hälsosam

Den skånska havredryckstillverkaren Oatly, med huvudkontor i Malmö och tillverkning i Landskrona, får inte längre hävda att havrebaserad mjölk är en hälsosammare produkt än komjölk.Detta enligt ett beslut i Marknadsdomstolen.
Läs artikeln

Paris:

Klimatmötet får annan form

Terrordåden i Paris har vällt i stort sett allt över ända. Risken är överhängande att andra saker än klimat och miljö kommer att diskuteras. Det stora klimatmötet 30 november till 11 december kommer också att ske i tysthet.
Läs artikeln

El Niño och La Niña kraftigare

Väderfenomenet El Nino återkommer regelbundet vid Stillahavskusten. Men klimatförändringarna gör att skadorna de senaste årtiondena blivit mycket allvarliga. Många kopplar de enorma skogsbränderna i Kalifornien och Australien hit. Teresa Noriega Edvardsson redogör för sambanden.
Läs artikeln

Grönlandsisen smälter snabbare än beräknat

Grönlands glaciärer smälter snabbare än de växer. Resultatet är att tillräckligt mycket vatten tillförs till havet för att höja ytan med 0,68 millimeter om året. Men det är långtifrån bara Grönland som drabbas av den globala uppvärmningen. Arktis kan inom några årtionden vara isfritt om sommaren.
Läs artikeln

Mänskliga rättigheter i fokus

Gäller inte mänskliga rättigheter för alla? Vill alla ha mänskliga rättigheter? Människor kämpar modigt för mänskliga rättigheter, mot främlingsfientlighet och rasism, medan andra ifrågasätter och slår ned på orden som används. Hur går det ihop? Och kan grupper som utsätts för hat och rasism i Sverige enas i sitt motstånd? På Mänskliga Rättighetsdagarna väcktes frågor och det gavs även några svar.
Läs artikeln

Översvämningarnas orsaker

Vad beror de senaste årens översvämningar i Sverige på? Diskussionen om klimatförändringar måste vägas mot en påverkan av förändringar i ett landskap, menar KTH-forskaren Anna Åkesson. Hon redogör här för slutsatserna i sin doktorsavhandling om vattendragsteknik.
Läs artikeln

Den mystiska Påskön

Påsköns historia är höljd i dunkel. Trots arkeologernas omfattande arbete är många frågor fortfarande obesvarade. Varifrån kom de första bosättarna? Än i dag vet ingen med säkerhet.
Läs artikeln

Bakgrunden till Kyotoprotokollet

Klimatförändringarna och debatten om utsläppen kan ibland uppfattas som ett ganska nytt problem. Men varningarna om att växthusgaser påverkar klimatet är äldre än många kanske tror. Karl Gunnarsson går igenom utvecklingen från förhandlingarna i Kyoto 1997 och fram till i dag.
Läs artikeln

Västsahara: 40 års ockupation

"Med ett stort säkerhetspådrag och en nästan fullsatt andrakammare inleds seminariet om Västsahara. Debatten som rasat den senaste tiden har naturligtvis gjort sitt."
Läs artikeln

Konsten att behandla utsatta pojkar

Börje Svensson är en mycket erfaren psykoterapeut som i 25 år arbetat med barn som utsatts för sexuella övergrepp. Här berättar han om sina erfarenheter från Rädda Barnens framgångsrika pojkmottagning. Bara en tiondel av alla offer blir senare förövare, men det kan inträffa och då måste psykoterapeuten ligga steget före.
Läs artikeln

500 år av förtryck och diskriminering

Romer är en av Sveriges officiella minoriteter. Romerna har traditionellt varit ett resandefolk, och deras historia i Sverige är kantad av förföljelse, trakasserier och diskriminering. Rikard Rehnbergh har tittat på 500 års romsk närvaro i Sverige.
Läs artikeln

Medborgare säger nej till TTIP-avtal

Opinionen mot det transatlantiska handelsavtalet TTIP växer. För drygt en vecka sedan passerades en magisk gräns - över tre miljoner EU-medborgare har nu skrivit under en protest till EU om TTIP-avtalet.
Läs artikeln

Han valde att inte hämnas

Om detta må ni berätta heter en svensk faktabok om Förintelsen i Europa 1933-1945. Den delades ut till barn i Sveriges samtliga grundskolor 1997. Boken beställdes av regeringen och ingick i den statliga informationssatsningen 'Levande historia'.
Läs artikeln

Miljoner till miljö i budgeten

I den nya budgeten vill regeringen satsa på klimatet. Investeringar ska göras inom fyra områden: förnybar energi, fossilfria resor, internationella insatser, samt en satsning som kallas hela Sverige är med. Detta handlar om ansvar på hemmaplan.
Läs artikeln

Norge tjänar mer på gas än olja

För första gången tjänar Norge mer pengar på naturgas än på olja. Landet har tagit ett ambitiöst beslut att minska koldioxidutsläppen och hoppas att andra oljeproducerande länder ska följa efter. Hur länge Nordsjöproduktionen kommer att räcka är oklart, men vi kan redan nu se början till slutet på berättelsen om oljepengarna.
Läs artikeln

En riktig dunderhonung

Honung har länge varit populär inom folkmedicinen. Vid en rad sjukdomar, inflammationer och åkommor rekommenderades honung som botemedel. Nu har den naturvetenskapliga forskningen börjat intressera sig för honungens egenskaper och hittat flera intressanta samband.
Läs artikeln

Stockholm:

Stadsbiblioteket renoveras

Mycket är på gång i Stockholms biblioteksliv. Den grönrödrosa majoriteten i Stadshuset har beslutsamt tagit sig an problemen. Biblioteksplanen är snart på plats, nya filialer planeras och äntligen ska det anrika Stadsbiblioteket renoveras.
Läs artikeln

Förföljda författares fristäder

Sverige och Norge är de största mottagarländerna i världen för fristadsförfattare. Migrationsverket har hittills beviljat uppehållstillstånd till 23 författare som förföljts eller hotats i hemlandet på grund av publicistiskt arbete. Efter nordiska påtryckningar utökar nu verket begreppet till att omfatta även andra kulturutövare.
Läs artikeln

Jeremy Corbyn ny ledare för Labour

Socialdemokratiska Labour i Storbritannien har i en medlemsomröstning valt en ny partiledare. Den demokratiske socialisten Jeremy Corbyn.
Läs artikeln

Smaltång - en ny art

Smaltång är en ganska nyupptäckt art. Tidigare har den klassats som en variant av blåstång, som är en art med stor formvariation.
Läs artikeln

Flyktingar är välkomna

Cirka 15 000 människor samlades söndag 6 september på Medborgarplatsen i Stockholm under parollen Refugees Welcome - manifestation för asylmottagande. Enligt Sifo ökar stödet i Sverige för att ta emot fler flyktingar och statsminister Stefan Löfven vill nu reformera EU:s flyktingpolitik.
Läs artikeln

Otillräckligt inför nytt Parisavtal

I Paris ägde 6-7 september, i skuggan av den största folkvandringen och flyktingkrisen sedan andra världskriget, ett ministermöte om klimatförhandlingarna rum. Mötet var en förberedelse inför FN-mötet COP21 i december, även det i Paris. Miljö- och vice statsminister Åsa Romson deltog från svensk sida.
Läs artikeln

Hjärnkoll på mikrovågor, mobiltelefoner och strålning

För drygt tio år sedan fick vi veta att forskare upptäckt att signaler från mobiltelefoner öppnar den så kallade blodhjärnbarriären hos råttor. Med kunskaper om hjärnan inser man att denna barriär ska vara precis vad den kallas.
Läs artikeln

Nordisk Folkriksdag:

Åter på Vega efter 25 år

"Hvordan kan Norden gå foran i en värdirevolusjon? Med, sökerlys på vextökonomi, klima, folkestyre og fred." Detta var temat för Nordisk Folkriksdag 2015 på Vega i Norge, samma plats som för första folkriksdagen för 25 år sedan.
Läs artikeln

Arkitekter tänker "tänk om..."

Under beteckningen ArkDes Talks: Reprogramming the City bjöd Statens Centrum för Arkitektur och Design in till en kunskapsdag. Där kunde utvalda arkitekter, stadsplanerare och urbanstrateger presentera verktyg och idéer för en innovativ och nytänkande stadsutveckling. Miljömagasinet var där.
Läs artikeln

Migranternas väg genom Europa

Den enorma flyktingströmmen från ett krigshärjat Syrien över till ett delvis stängt Fästning Europa börjar anta bibliska proportioner. Tyskland kräver en rättvisare fördelning av flyktingar inom EU och får stöd av Frankrike. Miljömagasinet har kartlagt flyktingarnas väg.
Läs artikeln

En trädgård att fägnas av

Linnés Råshult i södra Småland är ett levande kulturreservat. Skötseln sker på ett sätt som återskapar det landskap som fanns här vid tiden för Carl von Linnés födelse. Här kan du vandra runt bland svinrot, humlestörar och hasselsnår. Och här kan du hitta en fri tolkning av den vackra lilla Lustgården, som Carls pappa som nygift anlade till sin blivande hustru.
Läs artikeln

Ojnareskogen på Gotland räddad

En nära tio år lång klimatkamp är snart över. Och allt tycktes hända på en tisdagsförmiddag.
Läs artikeln

120 mil svensk räls kan spricka

Över 120 mil räls längs den svenska järnvägen håller på att krackelera. Det kan få katastrofala konsekvenser eftersom det handlar om hårt trafikerade sträckor där tåg stundtals går upp i 200 km/h, som på Södra och Västra stambanan.
Läs artikeln

KRAV för stränder

Den ideella organisationen FEE har sedan 1985 miljöcertifierat drygt 4 000 stränder och marinor. Godkända stränder får en blå flagga, en motsvarighet till KRAV-märkning, som badsugna kan lita på. Men kraven är hårda.
Läs artikeln

Grekland:

Nej till åtstramningskrav

Som väntat blev det nej i söndagens folkomröstning i Grekland. Över 61 procent kryssade "oxi" till de internationella långivarnas åtstramningskrav och nyliberala finansåtgärder. Mindre väntat var att den grekiska finansministern Yanis Varoufakis avgick efter segern. Till ny finansminister svors Euklidis Tsakalotos in på måndagskvällen.
Läs artikeln

Massiv kritik mot TTIP-avtalet

Förhandlingarna om TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) i Europarlamentet har i viss mån överskuggats av den grekiska euro-följetången. Men kritiken mot TTIP-avtalet är fortfarande massivt från både miljö- och konsumentskyddsorganisationer.
Läs artikeln

Unikt fältförsök med GMO-träd i Laholm

Europas största fältförsök med genmodifierade träd, GMO-hybridaspar, finns i Sverige. Sedan 2010 har SLU bedrivit ett frilandsprojekt på drygt fyra hektar i en före detta plantskola i Laholms kommun.
Läs artikeln

Lustresor i dagens Österbotten

Att turista i egen näromgivning kan vara mycket givande. Den insikten präglar boken Österbottniska lustresor från Scriptum förlag i Vasa i Svensk-Finland. Boken har underrubriken "Upptäcktsresande i eget landskap" och den ger i 25 avsnitt en variationsrik, informativ och underhållande bild av dagens Österbotten.
Läs artikeln

Kartan ritas om i Turkiet

Förändringens vind svepte fram över Sydeuropa med valen i Spanien och Grekland. Nu tycks den ha nått även Turkiet. Det styrande partiet AKP, som i stort haft monopol på makten i 13 år, mister nu sin majoritet i parlamentet. Det lilla prokurdiska partiet HDP nådde långt över spärren på tio procent. Detta har inte bara ruskat om Turkiet utan även ritat om dess politiska karta.
Läs artikeln

Miljöaktivist och världsberömd författare

Margaret Atwood är inte bara en världsberömd författare, hon är också miljöaktivist. Hon besökte Sverige och Kulturhuset i Stockholm tidigare i juni under ett välbesökt framträdande. Rikard Rehnbergh skriver om den många gånger prisbelönta kanadensiska skribenten.
Läs artikeln

Meteorolog med global blick

Med solen och vinden i ansiktet på eftermiddagen den första dagen i juni cyklar fotografen Kerstin Andrée och journalisten Rikard Rehnbergh till Frescati för att träffa meteorologen Pär Holmgren. Numera är han en flitig föreläsare och klimataktivist. En folkbildare helt enkelt.
Läs artikeln

Tryggt klapper av hästhovar

Hästen är på väg tillbaka. Men inte på landsbygden utan i städerna. Flera svenska kommuner använder nu hästar som kommunarbetare. Det fungerar över förväntan.
Läs artikeln

Vårfesten blev husockupation

Sista helgen i maj övergick en vårfest under den årliga Stadskampsveckan i en husockupation i Högdalen i södra Stockholm. Veckan är till för att lyfta fram konflikter kring stadsrummet.
Läs artikeln

Colombianska kvinnor prisas

Matilde Leonor López Arpushana och Clara Mabel Andrade heter två starka och stridbara kvinnor från Colombia. De företräder ursprungsfolken och fick 2015 ett pris som människorättsförsvarare. Det utdelas på initiativ av Diakonia, med stöd av svenska ambassaden i huvudstaden Bogotá.
Läs artikeln

Kulturkooperativet i Bredsjö

Bredsjö mellan Hällefors och Kopparberg i Bergslagen har på många sätt ett intressant förflutet. Förutom järnmalmsbrytningen var Bredsjö herrgård under tio års tid (1980-1990) cent-rum för Sveriges arbetarteater. Här bedrevs utbildning i sceniskt framträdande för fackligt anslutna och andra som stod arbetarrörelsen nära.
Läs artikeln

Tysk protest mot svenskt skogsbruk

Robin Wood, den tyska miljöorganisationen gör en online-namninsamling i protest mot svenskt skogsbruk. Tyska läsare ombes att underteckna en skrivelse till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).
Läs artikeln

Prisbelönt näranoll-energihus

Många talar om näranollenergi-hus. Men var finns de goda exemplen? Anna Henriksson åkte för att titta på Kvarteret Trettondagen i Hökarängen utanför Stockholm. Hon hittade ett stiligt hus på 25 lägenheter som fått flera miljöpris.
Läs artikeln

Sverige missar många miljömål

Svenska myndigheter bedömer att bara 2 av 16 miljökvalitetsmål kommer att nås till 2020. Den 4 maj presenterade Naturvårdsverket rapporten Mål i sikte, första delen av 2015 års fördjupade utvärdering av miljömålen. En grundläggande orsak är att miljö väger för lätt mot andra intressen, framgår det i rapporten.
Läs artikeln

Karismatisk kvinna i Brighton

De Gröna i Storbritannien och Wales behåller sitt mandat i brittiska underhuset. Den tidigare EU-parlamentarikern Caroline Lucas kommer återigen att representera valkretsen Brighton Pavilion i Westminster. Den här gången med drygt sex gånger fler röster.
Läs artikeln

Dragkamp om biståndet

I vårbudgeten som las fram den 15 april föreslår regeringen att ytterligare en halv miljard kronor tas från biståndet för att bekosta en beräknad ökad flyktingström till Sverige.
Läs artikeln

Certifiera palmoljan räcker inte

I Norge debatteras palmoljan hett. Där har också många stora livsmedelsföretag sagt nej till oljan. I Sverige är debatten lågmäld, men kanske kan den norska diskussionen smitta?
Läs artikeln

Äldre hus kan bli passivhus

Det första passivhuset byggdes redan 1973. Det är en myt att äldre fastigheter inte kan omvandlas till passivhus, menade civilingenjören Simone Kreutzer under Ecoforum i Stockholm.
Läs artikeln

Kryptovalutan som kullkastar pengasystemet

Bitcoin (BTC) är en global digital valuta som uppfanns 2008. Först som ett alternativ och sedan som en konkurrent till dollarn. Transaktioner sker person-till-person (P2P) utan inblandning av en tredje part, bank eller myndighet. Alltihop bygger på avancerad IT-teknologi. Är bitcoin till mänsklighetens gagn eller används det mest för ljusskygga transaktioner?
Läs artikeln

Fler röster höjs mot TTIP-avtal

Den 18 april exploderade missnöjet mot TTIP, det aktuella handelsavtalet mellan EU och USA. På 750 platser genomfördes aktioner, rapporterade Attac. Mest kontroversiellt i avtalet är ISDS, en tvistlösningsmekanism som ger internationella företag rätt att stämma stater för uteblivna vinster.
Läs artikeln

En ny landbygdsutveckling

Den sjätte Naturbrukskonfernsen, detta år i Örebro, samlade cirka 70 deltagare. Uppslutningen var bredare än tidigare år. Alla deltagare med målsättningen En ny naturbrukspolitik som inte lyder andra lagar än naturens egna.
Läs artikeln

Kalhygge alltför vanligt i Sverige

Skogen har bidragit till många länders välstånd, inte minst i Sverige som kunde lyfta sig ur fattigdom mycket på grund av skogen, dess virke och mineraler. Jobb, tillväxt, förnybar energi och landsbygdsutveckling som del av en lyckad skogsstrategi diskuterades nyligen på Europahuset i Stockholm.
Läs artikeln

Bo med grönska året runt

Bostadsrättsföreningen Sjöjungfrun i Umeå är ett kretsloppshus. Unikt för att det rymmer både barnfamiljer och 50-plussare. Allt är grupperat runt en stor vintervarm ljus trädgård som grönskar året runt.
Läs artikeln

Ojnareskogen - vad händer nu?

Processen kring Ojnareskogen på norra Gotland har pågått sedan 2005 och är en av Sveriges avgörande miljöstrider.
Läs artikeln

Bolivia - de fattigas röst

Bolivia är en av världens mest tillväxtkritiska klimatröster. Under president Evo Morales - den första i landets historia av ursprungsfolket aymara och den första att få mer än 50 procent av rösterna i ett val - har Bolivia blivit de fattigas och exploaterades röst i globala klimatförhandlingar.
Läs artikeln

EU:s jätteregister snart i Sverige

Sverige kommer att börja använda ett av världens mest omfattande och kontroversiella personregister. Från i sommar har svenska myndigheter tillgång till EU: s viseringsregister, VIS.
Läs artikeln

Tysk studie:

3G innebär cancerrisk

3G-strålning kopplas till tumöruppkomst i en ny stor tysk studie, som därmed bekräftar tidigare studier.
Läs artikeln

Gloria skrev historia i Södern

- Jag fick aldrig en barndom, men det var det värt. Orden kommer från Gloria Ray Karlmark om det som hon var med om som 14-åring, en kamp i staden Little Rock i Arkansas i amerikanska Södern för att de svarta skulle få utöva sin rätt att gå i skola - utan att förföljas.
Läs artikeln

Med smak av Lappland

På Jokkmokks marknad stod Eva Gunnare för en spännande och annorlunda föreställning, kallad Smaker & Sånger från de mångsinnliga markerna.
Läs artikeln

Cyklopen samlar stadsodlarna

Stadsodling är ett växande fenomen i många storstäder i Europa och USA. På det frihetliga kulturhuset Cyklopen i Högdalen i södra Stockholm samlas nyfikna för att få råd om odling och lyssna på föredrag om ekomarxism, permakultur och Kubas gröna omställning.
Läs artikeln

Obebodda hus en utmaning

Ledartexten i MM 38-2014, Inget parti talar om ödehusen, berättade om de många tomma husen i vårt land, med tonvikt på Kristdalabygden. Gunilla Winberg och Kurt Gustafsson har besökt Kristdala och upplevt den starka viljan att med hjälp av inflyttning och nyföretagande få hela den vackra bygden att åter blomstra.
Läs artikeln

Klockan tickar för ideell handel

- Vi kommer att lösa detta under våren, säger finans-minister Magdalena Andersson om att ideella second hand-verksamheter nu ska betala 25 procent moms. Löftet om en lösning kom sent i förra veckan.
Läs artikeln

"Vi har inte råd med ett samhälle som slits isär"

Muslimska fredsrörelsen har snabbt vuxit till en av Sveriges största muslimska organisationer och de har förutom fred och rättvisa fokus på ledarskap och personlig utveckling för unga muslimer. Ordföranden Yasri Khan ser en oroande utveckling som behöver mötas i samhället.
Läs artikeln

Konsten att göra glas

Den svenska glasindustrin är nu i princip ett passerat kapitel, men så sent som under 1900-talets andra hälft var produktionen i full gång. Sanni Gerstenberg har talat med glasformgivaren Bengt Edenfalk, aktuell med utställningen "Thalatta & Co", som varit med i den svenska glastillverkningen sedan 1953.
Läs artikeln