Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 18, 30 april 2015

Äldre hus kan bli passivhus

Det första passivhuset byggdes redan 1973. Det är en myt att äldre fastigheter inte kan omvandlas till passivhus, menade civilingenjören Simone Kreutzer under Ecoforum i Stockholm.


Fartyget Frams avresa mot Nordpolen år 1893. (Foto: Fridtjof Nansen)

Det första genomtänkta passivhuset var inte ett hus utan ett skepp. Den norske vetenskapsmannen och upptäcksresanden Fridtjof Nansen ledde 1893 en expedition med det specialbyggda polarfartyget Fram. Skeppsskrovet var utökat med 35 centimeter. Fastän skeppet frös fast i polarisen behövde besättningen knappt ens elda i kaminen.

Därefter dröjde det till 1973 då den danske ingenjören Vagn Korsgaard lät bygga ett DTH-nollenergihus. Huset fick ett energipåslag genom solvärme. År 1988 ledde doktor Wolfgang Feist och professor Bo Adamsson forskningsprojektet Passivhus. Wolfgang Feist grundade Passivhaus Institut i Darmstadt i Tyskland. Prototypen från 1991 gäller än idag: 15 kHz per kvadratmeter och år räcker för att hålla ett hus varmt, även i den norra klimatzonen.

Tyskland leder fortfarande forskningen och opinionsbildningen och i Leipzig hölls nyligen den 19:e passivhuskonferensen. Intressegrupp Passivhus Sverige bildades år 2011 och har än så länge 62 svenska företag som medlemmar. De hade en egen monter på Ecoforum i Stockholm 22-23 april. Simone Kreutzer, civilingenjör inom byggteknik, heter intressegruppens energisamordnare. Hon höll en välbesökt föreläsning.

- Det krävs en hel del kunskap att planera, beställa och bygga hus som är så energisnåla att de kan klassas som passivhus. En del är grundläggande fakta, som att en kompakt byggnadskropp gynnar huset energimässigt, säger Simone Kreutzer.

I dagsläget finns tre olika certifieringar: byggnads-, komponent-, och personcertifiering. Även om de vanligaste passivhusen i dag är nybyggnationer, menar Simone Kreutzer att det är en myt att ett befintligt hus inte kan omvandlas till passivhus.

- Äldre byggnader kan också renoveras med passivhuskomponenter. Med passivhustänket som ledstjärna genom renoveringens olika faser blir en av vinsterna en helt ny livskvalitet, hävdar Kreutzer.

Simone Kreutzer vill också poängtera att komfort är en del av filosofin. Lufttäthetsskikt och köldbryggor är centrala begrepp. Liksom byggnadstekniker som gör att huset får andas, att luften kan cirkulera och kyla ledas bort, vilket sänker inomhusvärmen.

  Share