Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 21, 22 maj 2015

Prisbelönt näranoll-energihus

Många talar om näranollenergi-hus. Men var finns de goda exemplen? Anna Henriksson åkte för att titta på Kvarteret Trettondagen i Hökarängen utanför Stockholm. Hon hittade ett stiligt hus på 25 lägenheter som fått flera miljöpris.


De stora jalusierna är till för att undvika övervärme under årets soligaste månader. Hyresgästerna kan manuellt dra för dem och på så sätt skärma av mot en alltför intensiv sol. (Foto: Kerstin Andrée)

Bredvid skog och träd ligger Kvarteret Trettondagen 1 i Stockholmsförorten Hökarängen. Huset ligger på Onsdagsvägen, en lugn återvändsgata som så här om våren är lummigt grön. Det är 500 meter till tunnelbanan och nästgårds finns en liten 4H-gård där hästar och getter betar i godan ro.

Guldhus

Fastigheten är ett läroprojekt inom Stockholmshem, ett av de tre allmännyttiga fastighetsbolagen i huvudstaden. Genom detta initiativ ville företaget lära sig att bygga energieffektivare med näranollenergi-teknik. Redan från starten var målet att bli ett så kallat guldhus, vilket också lyckades. Endast en fastighet i Sverige har tidigare fått den utmärkelsen, Älvsbacka strand i Skellefteå.

Hökarängen byggdes efter andra världskriget när Stockholm växte snabbt. Det är ingen exklusiv stadsdel och har aldrig varit så. Stockholmshem äger redan 3000 lägenheter i området. Trettondagen är en del i ett större förnyelseprojekt, vilket inneburit att kommunen börjat rusta upp stadsdelens centrum och Stockholmshem har hyrt ut lokaler till konstnärer och formgivare som ett led i att skapa nya mönster.

När en panncentral och en tvättstuga revs fick företaget plötsligt chansen att förverkliga sina idéer, vilka kommer att utvecklas vidare i ett stort EU-anknutet projekt vid Valla Torg i Årsta i Stockholm. Arkitekter var Brunnberg och Forshed AB och bygget var en samentreprenad mellan Stockholmshem och JM Entreprenad.

Passiv solvärme

Tanken med ett näranollenergi-hus är att värmebehovet huvudsakligen täcks av passiv solvärme, plus den värme som alstras av de boendes kroppar och hushållsapparater.

Genom solpanelerna på taket tas solens strålar tillvara och stannar kvar i byggnaden, som är mycket välisolerad och tätad mot luftläckage och drag. Samtidigt finns en bra ventilation. Eftersom värmen stannar i huset blir energianvändningen betydligt mindre än vad som förutsätts i dagens byggregler. Under stor del av året täcker solfångarna också uppvärmningsbehovet av varmvatten i kranarna.

Balkongerna är luftiga. Stora ljusa jalusier välver sig framför fönstren, och luckor på husgaveln ger en kontinental stämning. Jalusierna är till för att undvika övervärme under årets soligaste månader. Hyresgästerna kan manuellt dra för dem och på så sätt skärma av mot en alltför intensiv sol.

Värmekostnad ingår

Här finns också bergvärme installerat. Det är nödvändigt om någon reser bort en tid, eller om vintern blir mycket sträng. För att klara de behoven finns olika lösningar. Lägenheterna i passivhuset har några mindre element med termostat i varje rum. Hyresgästerna betalar inget extra för den värmen, all värmekostnad ingår i hyran. Skulle fastigheten få ett överskott av energi, vilket regelbundet händer, säljs den till kringliggande hus.

Om någon reser bort och en lägenhet står tom påverkas generellt inte grannarna genom att få en lägre inomhustemperatur. Fastigheten ligger lite för sig själv och en väsentlig faktor är att det inte finns några grannhus som ger skugga. Fastigheten består också av mestadels yteffektiva lägenheter, vilka saknar djupa rum utan kontakt med solens energiflöde.


Genom takets solpaneler tas solens strålar tillvara. Byggnaden är mycket välisolerad och tätad mot luftläckage och drag. (Foto: JM)

Totalt har huset 25 lägenheter: tio ettor, sex tvåor, en trea och åtta fyror. En delvis egen bostadskö skapades till huset: De intresserade fick uppge på vilket sätt de var intresserade av näranollenergi-lösningar och vilka förkunskaper de hade. Detta för att ingen i efterhand skulle hävda att de inte förstått de speciella omständigheterna runt boendet här.

Årets miljöbyggnad

Trettondagen 1 var det första flerbostadshus fick priset "Årets miljöbyggnad". Huset nådde guldnivå inom 12 områden av 15; däribland energi, material och inomhusmiljö, och silvernivå på de andra tre. Det är också certifierat som miljöbyggnad.

"Ett föregångsprojekt inom svensk allmännytta som ger hyresgästerna en grön fastighet att vara stolta över", löd Sweden Green Building Councils motivering. SGBC verkar för att utveckla hållbarhetsarbetet i branschen.

Juryn var också imponerad av att huset kombinerar flera kända energieffektiva tekniker på en och samma gång - till exempel värmeåtervinning, solpaneler och bergvärme. Den värmda luften leds genom ingjutna kanaler via ventilation i taket i ett intrikat system där frånluften värmer tilluften.

Låg temperatur kalla dagar

Huset stod klart 2012 och har nu varit med om två vintrar. Kommentarer från några boende är att temperaturen i lägenheterna vid kalla dagar kan vara lite för låg för att vara trivsam. Andra delar inte upplevelsen av kyla. Värmenivåerna varierar naturligt mellan lägenheterna, som i de flesta hus.

  Share