Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 32, 7 augusti 2015

120 mil svensk räls kan spricka

Över 120 mil räls längs den svenska järnvägen håller på att krackelera. Det kan få katastrofala konsekvenser eftersom det handlar om hårt trafikerade sträckor där tåg stundtals går upp i 200 km/h, som på Södra och Västra stambanan.


Vissa delar av rälsen borde ha bytts ut redan på 1990-talet, menar ansvariga på Trafikverket. (Foto: Metropolitan Transportation Authority / Patrick Cashin / CC-BY)

Rälsen, så kallad SJ50, tillverkades i Domnarvet 1976-1982.En del borde ha bytts ut för över 20 år sedan men finns ännu kvar. Nu varnar Trafikverkets experter att sommarens många problem kan komma att öka.

"Oron baseras på ett ökat antal anmärkningar, speciellt lodräta längsgående sprickor. Det kan leda till att rälshuvudet trillar av med urspårning som följd", skriver experterna i dokument som SVT tagit del av. Färska bilder visar hur meterlånga sprickor upptäckts på flera platser längs rälsen i Sverige. Järnvägen har bokstavligen öppnat sig och håller på att falla sönder.

- Det som händer är att det bildas en spricka inuti rälsen, sprickan går uppifrån och ned, säger Morgan Rehn, ställföreträdande avdelningschef för järnvägssystem på Trafikverket, till SVT.

Inga pengar att åtgärda

I utredningar från Trafikverkets arkiv som SVT tagit del av går att se att något gick snett vid tillverkningen av just den rälstypen. Detta har ansvariga vid Trafikverket vetat om en längre tid. Redan på 1990-talet ansågs den vara så pass undermålig att den borde bytts ut.

- Det är korrekt, vi har känt till den här rälsen under många år men vi har en begränsad mängd pengar och vi måste göra prioriteringar av vad vi ska byta ut, fortsätter Morgan Rehn.

I dagsläget sker akuta åtgärder på skadad räls. Korta bitar där sprickor uppstått byts ut efterhand. Men sådana tillfälliga åtgärder är inte tillräckliga.

- Det är klart att vi skulle vilja byta ut den här rälsen. Att vi inte byter hela sträckan nu beror på att vi måste prioritera, vi har en väldigt sliten anläggning i hela landet, menar Morgan Rehn.

Längs Södra stambanan, exempelvis sträckan mellan Alvesta och Älmhult i Småland, har problemen blivit uppenbara.

Slitet över hela landet

- Det kommer nya sprickor hela tiden, åtgärdar vi på ett ställe kan det komma nya sprickor några meter bort, säger Robin Prior, projektingenjör på järnvägsföretaget VR-track till SVT. Det blir fler och fler anmärkningar.

Trafikverket menar att de besiktigar anläggningarna allt oftare, och att eventuella fel åtgärdas inom två veckor. Men de hävdar samtidigt att de måste prioritera, att järnvägsanläggningen är sliten över hela landet.

  Share