Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 37, 11 september 2015

Otillräckligt inför nytt Parisavtal

I Paris ägde 6-7 september, i skuggan av den största folkvandringen och flyktingkrisen sedan andra världskriget, ett ministermöte om klimatförhandlingarna rum. Mötet var en förberedelse inför FN-mötet COP21 i december, även det i Paris. Miljö- och vice statsminister Åsa Romson deltog från svensk sida.

Mötet samlade ministrar från ett antal nyckelländer och sökte genombrott i några knäckfrågor inom de internationella klimatförhandlingarna. Miljömagasinet fick tag på Åsa Romson efter hemkomsten och inför sensommartalet i Uppsala och frågade hur det gick?

- Det gick bra. Det gav möjlighet att diskutera några av klimatförhandlingarnas svåraste frågor, som hur länders klimatarbete kan stöttas genom finansiering, tekniköverföring, kapacitetsuppbyggnad. Framsteg skedde i diskussioner om anpassning till ett förändrat klimat. Mötet var inte tänkt att landa i konkreta slutsatser eftersom det var ett informellt möte, förklarar Åsa Romson.

Söka samsyn

Förmötet i Paris var ett viktigt tillfälle att diskutera och söka samsyn i centrala politiska frågor som exempelvis utsläppsminskning, bredskap och finansiering. Avsikten var att ge politisk vägledning inför de fortsatta förhandlingarna; särskilt anpassning till ett förändrat klimat och stöd till fattigare länders klimatarbete.

Åtminstone Frankrike tycks känna ett stort ansvar inför COP21. Dels som prestigefull värd för mötet; de flesta minns hur bortgjorda Danmark framstod efter debaclet i Köpenhamn 2009. Dels för landets gradvis radikalare klimatpolitik under president Hollande, vilket Miljömagasinet rapporterat om.

Olika prioriteringar

Den 20 juli anordnade utrikesministern Laurent Fabius ett möte med ministrar och höga tjänstemän från 46 länder. Syftet var att nå samförstånd på en högre nivå, så att förhandlare på en lägre nivå ska slippa behandla frågor som kan ligga utanför deras befogenhet. Dagen efter öppnade president Hollande ett "Toppmöte om klimatmedvetenhet" där deltog bland andra FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan, Nobelpristagaren Muhammad Yunus och tidigare Kalifornienguvernören Arnold Schwarzenegger.

Vilka övriga länder visar att de menar allvar?

- De allra flesta länder tar diskussionerna om ett klimatavtal på största allvar. I princip ser alla klimatförändringarna som en av våra största utmaningar, menar Åsa Romson.

- Men förhandlingarna har många bottnar och länderna har väldigt olika prioriteringar, Vissa länder har ännu inte förstått den ekonomiska nyttan av att vi agerar samlat och ambitiöst. Deras åtaganden blir därefter och vi måste nu få på plats ett avtal där dessa länder har en chans att stärka upp sina åtaganden.

Tid för kompromiss

"Kompromiss är ledordet" heter det på COP21:s officiella hemsida. Frågan är om världen har tid med kompromisser?

Bill McKibben, grundare av miljörörelsen 350.org och Right Livelihood-pristagare 2014, har tillsammans med anti-globaliseringsorganisationen Attac France precis inlett ett projekt. De beskriver det som "ett bra första steg mot Paris", och uppmanar samtidigt till massmobilisering i samma omfattning som vid slaveriets och apartheids avskaffande.

Desmond Tutu, Vivienne Westwood, Naomi Klein och Noam Chomsky är några av undertecknarna i nyutkomna boken Stop Climate Crimes. Och deras uppmaning lyder:

"Vi står vid ett vägskäl. Vi vill inte tvingas överleva i en värld som knappt är dräglig för oss. Slaveri och apartheid upphörde inte på grund av att stater beslutade att avskaffa dem. Massmobiliseringen gav politiska ledare inget annat val. "

Nytt klimatavtal väntas

Under den stora klimatkonferensen i Paris i december väntas världens länder enas om ett nytt klimatavtal. Fast tiden rinner iväg. Om 90 dagar är det dags. Och flera tunga frågor återstår att lösa i förhandlingarna. Framkom det några konkreta åtaganden och/eller åtgärder under förmötet?

- Idag har cirka 60 länder, varav 28 är EU-länder, tydliggjort sina åtaganden inom ett nytt Parisavtal. Det är inte tillräckligt. Positivt i Paris var att flera länder meddelade att de kommer annonsera sina åtaganden i god tid före COP21. Vi väntar därför nu på dessa åtaganden och hoppas att de kommer att vara ambitiösa, avslutar Åsa Romson.

  Share