Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 26, 26 juni 2015

Unikt fältförsök med GMO-träd i Laholm

Europas största fältförsök med genmodifierade träd, GMO-hybridaspar, finns i Sverige. Sedan 2010 har SLU bedrivit ett frilandsprojekt på drygt fyra hektar i en före detta plantskola i Laholms kommun.


Stefan Jansson (till vänster) informerade i Våxtorp den 10 juni. Foto: Sanni Gerstenberg

Efter en protestskrivelse från GMO-kritiker inbjöds allmänheten till ett informationsmöte. Forskningsledare Stefan Jansson, professor vid universitetet i Umeå, informerade ett 40-tal intresserade på plats.

- Hur blir ett träd till ett träd? Det är arv och miljö tillsammans med integrering.

Stefan Jansson, som är expert på forskning av trädens gener, koncentrerade sitt föredrag på uppbyggnaden och funktionen av ett träds gener.

- Hur vet ett träd till exempel att det är höst? En del av ett protein (ett av aspens 40 000 protein) styr när trädet slutar växa på hösten. Detta kan påverkas och styras genom ett agrobacterium, en naturlig genmanipu- latör, säger Stefan Jansson.

Forskningen med hybridaspar bedrivs utomhus i Våxtorp i södra Halland sedan 2010.

"Förbättrade egenskaper"

- Hybridaspar är snabbväxande och lätta att modifiera. Den stora frågan för forskningen är:hur kommer kunskap om trädets gener att kunna användas praktiskt? För skogsträdsförädling är ett av svaren; på så vis kan ett urval av lämpliga sorter för skogsägaren tas fram, säger Jansson och fortsätter:

- Vi kan även få en bättre förståelse för klimatförändringarnas effekter. Genom genmodifierade träd kan det skapas träd med för- bättrade egenskaper.

Han berör frågor om patent och sortskydd (reglerade genom växtförädlingsrätten) och menar att det inte är stor skillnad mellan konventionellt förädlade växter och genmodifierade:

- I de flesta fall äger någon rätten att sälja dem.

Bioteknikbolaget SweTree Technologies står bakom forskningen i Umeå. Forskarna är delägare tillsammans med SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet och skogsbolagen.

Endast möjligt i Sverige

När Stefan Jansson målar upp framtida vinstmöjliheter med genträd i jämförelse med dagens genmodifierad bomull utbrister en man i publiken.

- Det är ju gift i växterna. Dessa genmodifierade växter är en katastrof för miljontals småbönder i världen, de har inte råd att köpa nytt utsäde gång på gång. Du måste börja med själva jorden, inte med växten. Växten anpassar sig. Det gäller också träden. För jordbruket är det växelbruk som gäller, aldrig har vi kommit längre än så.

Hans inlägg lämnas obesvarad. Än så länge har Våxtorps hybrid-aspar inte spritt sig till träden i omgivningen. Till våren måste knopparna tas bort för att undvika pollineringen. Det är förutsättningen för fältförsöket.

- Sverige är unikt, i inget annat land hade detta fältförsök varit möjligt. Träden hade blivit vandaliserade direkt...

Naturvårdsverket har nu beviljat projekttillstånd för GMO- hybridaspar i ytterligare fem år.

  Share