Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 24, 12 juni 2015

Tryggt klapper av hästhovar

Hästen är på väg tillbaka. Men inte på landsbygden utan i städerna. Flera svenska kommuner använder nu hästar som kommunarbetare. Det fungerar över förväntan.


I bostadsområdet Holma i Malmö sköts sophämtningen med häst tre dagar i veckan. (Foto: Martin Lindeborg)

När soporna ska tömmas i Rosengård, Holma och ekostaden Augustenborg nära Malmö töms de med häst och vagn. Även sorterade sopor från olika miljöstationer i området hämtas med häst. Projektet är en del av Det hållbara Malmö, ett initiativ av det kommunala byggföretaget MKB.

Kommunhästen

Malmö är modell för ett pilotprojekt kallat Kommunhästen vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Projektet låter hästar utföra visst kommunalt arbete och undersöker sedan konsekvenserna ur ett hållbarhetsperspektiv. I en av studierna konstateras att dragdjuret häst är ett klart miljövänligare alternativ än exempelvis dieseldrivna fordon. Forskningsstudien ska återupptas 2016.

- Från början var det mycket motstånd när jag var ute och berättade om vårt projekt. Nu börjar allt fler grupper att visa intresse. Som Rotaryföreningar, stora fastighetsbolag och privatpersoner med stora ägor, säger Anna Peterson, projektledare i pilotprojektet från SLU.

Hästen är en social magnet, därför påverkar sophämtning med häst även trivseln i ett bostadsområde. En varm hästmule en gråmulen vinterdag kan generera livskraft. Havre kan tyckas enklare och billigare som drivmedel än bensin, förutsatt att hästarna inte behöver transporteras alltför långt. Kanske öppnar det för fler stadsnära stallar. Vi tänker oss Slussen vid Gamla Stan med stall ...


På Augustenborg i Malmö plockas skräp och töms papperskorgar med häst. Ett uppskattat inslag hos såväl barn som vuxna. (Foto: Martin Lindeborg)

Billigare

Annelie Sjödin på Järva Trädgårdscenter norr om Stockholm berättar att man genom naturvårdsuppdrag kommit fram till att det blev både billigare och bättre att klippa gräs med fyrhovsdrivft jämfört med betald gräsklipping på samma yta. Företaget har nu fått förfrågan av Danderyds kommun angående sophämtning med häst. De kör i dag timmer, arbetar med slåtter och finns med på marknader, bröllop och annat. I deras hagar finns fyra nordsvenskar, en unghäst och en pensionerad häst.

- Det finns ett stort intresse för arbetshästar, men också viss skepsis eftersom man tror att det mest är gulligt med hästar, säger Annelie Sjödin.

I Haninge söder om Stockholm kör Sara Danvind häst och vagn och tömmer sopkorgar i Jordbro och Brandbergen på uppdrag av Haninge kommun. Enligt Sara är det ett socialt inslag i miljön och mycket uppskattat av dem som bor och vistas i området.

Behandling

För övrigt pekar undersökningar på att hästen tycks ha en utvecklad förmåga att läsa av människors känslor. Sedan drygt 15 år bedriver Västerbottens läns landsting hästunderstödd behandling med två specialtränade hästar. Klienterna tas emot individuellt eller i grupp, och oftast utgår övningarna inte från hästryggen utan från marken.

Det kan handla om att sköta häst och utrustning, att själv leda en häst i grimma eller att samarbeta kring att såga, lasta och köra timmer från skogen. För utmattade personer kan det vara stort att komma till stallet, lägga handen i en hästpäls, stå bredvid och bara andas.


Sara Danvind tömmer sopkorgar i Jordbro och Brandbergen söder om Stockholm med häst och vagn på uppdrag av Haninge kommun. (Foto: Sara Springer)

Hästprojekt

Flera hästsamarbeten i Sverige finns: I Veberöd ligger gården Humlamaden, som ingår i Region Skånes projekt Naturunderstödd rehabilitering. Personer med stressrelaterade sjukdomar kan där få hästunderstödd terapi på remiss. I Lycksele sköter Föreningen Hästveckan kommunens stadsnära skogsbruk.

I Västerås gör Hans Johansson utflykter med häst och vagn för äldreboenden i kommunen, han sköter också fyrhovsdriven gräsklippning i parker. I Örkelljunga driver Kommunen projektet Hälsa med hästkraft, där personer med funktionsnedsättning bygger upp en verksamhet för att rida turer i naturen och arbeta på grönytor med häst.

Nyligen hölls ett forskarseminarium på Ersta Sköndals högskola i Stockholm där hästintresserade yrkesmänniskor, politiker och filosofer möttes. Ämnet HUT (Häst Understödd Terapi) fanns med. Högskolan driver i dag en hästgård, där ungdomar som varit med om sexuella övergrepp kan vistas i terapeutiskt syfte.

Nytt forskningsfält

Det så kallade mellandjuriska, alltså mötet mellan djur och människa, är ett nytt forskningsfält som väcker tanken om sinnet och medvetandet.

Kan man bryta ner och förklara den kommunikation som utspelar sig på ett mellandjuriskt plan? Om hästen har andra kognitiva förmågor än vad vi tidigare trott, hur påverkar det definitionen av "människa"? Vad betyder det för våra rättigheter, skyldigheter och vår position som enda tänkande varelse?

Klapprandet från hästhovar mot asfalt kan automatiskt lugna ned miljön runt omkring. Kanske bör vi fråga oss för vem och för vilka varelser vi planerar och strukturerar våra städer?

Hästar som kommunarbetare, som hållbart och miljövänligt komplement till många av dagens kommunala uppgifter i samhället, kan vara ett alternativ för framtiden. Hästen är på återtåg som del i vår samhällsutveckling. Men inte på landsbygden utan i vår stadsbebyggelse.

  Share