Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 35, 28 augusti 2015

Migranternas väg genom Europa

Den enorma flyktingströmmen från ett krigshärjat Syrien över till ett delvis stängt Fästning Europa börjar anta bibliska proportioner. Tyskland kräver en rättvisare fördelning av flyktingar inom EU och får stöd av Frankrike. Miljömagasinet har kartlagt flyktingarnas väg.


Kriget i Syrien har rasat i fyra år och krävt hundratusentals liv. Över fyra miljoner har flytt. (Foto: Christiaan Triebert / CC-BY)

Kriget i Syrien har nu rasat i fyra år. Flera hundra tusen döda. Många fler har flytt: Mer än fyra miljoner människor visar färska siffror från UNHCR, FN:s flyktingorgan. Efter en strapatsrik färd genom Mellanöstern tar en farofylld båttur över Medelhavet vid. Första anhalt för de överlevande blir ofta en medelhavsö: Kos eller Lesbos i Grekland, Lampedusa i Italien.

Kaos på Kos

Tumult utbröt den 18 augusti då hundratals migranter stängts inne på en idrottsarena. De hade tvångsförflyttats dit efter att ha sovit på Kos stränder och vägar. Förstärkning och kravallpolis kom från närliggande öar. De använde brandsläckare och batonger mot migranterna.

Tumultet utlöstes av de dåliga förhållandena. Många hade köat hela dagar i hettan utan mat eller vatten. Detta efter att i veckor, ibland månader, ha trängts i lastbilar och båtar. Men det har också funnits konflikter mellan olika flyktinggrupper.

FN beräknar att 124000 migranter i år har flytt krigszoner som Syrien för Europa. Borgmästaren på Kos, Giorgos Kiritsis, menar att semesterparadiset inte klarar det stora antalet. Han sa att det nu finns 7000 migranter utöver öns befolkning på 30000 invånare. Kiritsis varnade för ett "blodbad" om inte hjälp anlände och åtgärder vidtogs. Sedermera tog han tillbaka det hårda uttalandet.

Svenska charteroperatörer ställer sig än så länge avvaktande till läget. Svenskar har hittills inte påverkats av situationen, uppger Apollo och Fritidsresor. Däremot har flygresenärer möjlighet att ta med förnödenheter och gåvor till migranterna.

IOM, International Organization for Migration, rapporterade den 21 augusti att även den grekiska ön Lesbos nu nått 10000 immigranter. Frontex, EU:s enhet för gränsövervakning, hade en annan och betydligt allvarligare version av krisen på sin hemsida:

"I juli har antalet invandrare som upptäckts vid EU:s gränser, 107500, mer än tredubblats jämfört med samma månad förra året. För första gången sedan Frontex började föra register 2008 överträffas 100000-strecket under en enskild månad."

Frontex och FN:s olika siffror går som synes inte ihop.

Migranterna i Makedonien

Efter Grekland, där flyktingarna får ett tillfälligt uppehållstillstånd på sex månader, väntar Makedonien. Situationen där blir alltmer desperat. Den 21 augusti uppstod tumult även här. Tusentals flyktingar pressade på mot gränsövergången vid Gevgelija och polis svarade med tårgas och kulor. Makedonska myndigheter hade då i stort sett stängt den södra gränsen till Grekland.

Kritik kom från frivilligorga-nisationer och andra europeiska länder. Makedonska inrikesdepartementet beslöt då att bevilja "ett begränsat antal illegala migranter i sårbara grupper" inresetillstånd. Gränspolis tillät därefter ett par hundra personer - barnfamiljer och gravida kvinnor - att ta sig över gränsen.

Tusentals tvangs tillbringa natten i ingenmanslandet mellan gränsstationerna, sedan gränsövergångarna stängts för flyktingar och migranter. Trots det lyckades en del ändå ta sig in.


Endast Tyskland väntas få 800000 asylsökande bara i år. (Foto: Montecruz Foto / CC-BY-SA)

- Jag sprang snabbt och kom undan. De fick tag i min bror och de flesta andra, och skickade dem tillbaka till Grekland, sa 18-årige Mohammed Khalid från Aleppo i Syrien till Reuters.

Från järnvägsstationen i Gevgelija rapporterades om kaotiska scener. Samtidigt sade sig Bulgarien vara berett att skicka militär för att säkra gränsen till både Grekland och Makedonien i den sydvästra delen av landet.

Transitland

Varje dag anländer omkring 2000 flyktingar till gränsen och nästan alla upprörs över behandlingen från de makedonska myndigheterna. För dem är Makedonien bara ett transitland för drömmen att ta sig norrut genom Ungern. De mest attraktiva målen är Tyskland, Sverige, Nederländerna och Norge.

Slutligen gav Makedonien upp. Lördagen den 22 augusti anordnade landet bussar och tåg som tog migranterna norrut.

Runt 44000 personer har passerat genom Makedonien de senaste två månaderna, enligt BBC. Regeringen har deklarerat en nationell nödsituation på grund av trycket.

Genom Serbien

Enligt den senaste rapporten är nu 7000 personer på vandring eller resa genom Serbien.

I gränsbyn Miratovac slog FN upp åtta gigantiska tält.

- Vi har jobbat hela natten med att ta emot dem. Nya flyktingar fortsätter att strömma till, sa Amet Alimi, ordförande för Röda korset i Presevo, till TT.

Presevo är en stad dit migranter skickats i bussar. Serbiens försvarsminister Bratislav Gasic besökte förläggningen vid landets södra gräns.

- Polisen arbetar i treskift, papper utfärdas dygnet runt, sa Bratislav Gasic till lokala medier.

Muren i Ungern

Från Serbien till Ungern. Hittills i år har över 50000 flyktingar, de flesta från Syrien, Irak och Afghanistan, kommit till Ungern enligt myndigheterna. Regeringen gav den 24 augusti inrikesministeriet i uppdrag att genast förbereda ett fyra meter högt staket längs den 17 mil långa gränsen mot Serbien.

Utrikesminister Peter Szijjarto hävdade att "trycket från invandring är ett av EU:s största problem i dag och det är Ungern som drabbas hårdast av alla EU-länder". Han menade att det är regeringens plikt att "försvara landet från trycket".

Flyktingmottagandet i Ungern är inte av högsta klass och landets ekonomi är mycket svag. I ungerska parlamentsvalet 2010 fick högerextrema Jobbik 16,7 procent av rösterna och regeringen i Budapest driver en kampanj som spär på främlingsfientlighet och rasism. I huvudstaden finns budskap som "de som kommer till Ungern kan inte ta jobb från ungrare". Lägg därtill Magyar Gárda, det halvmilitära gardet i svarta uniformer som sprider skräck bland romer och migranter.

De allra flesta flyktingar, enligt myndigheterna själva, väljer att direkt söka sig vidare till andra europeiska länder. Tio dagar efter ankomst har 80 procent av flyktingarna lämnat Ungern, som är ett av Europas minst invandrartäta länder med endast runt 140000 immigranter.

I Tyskland förväntas antalet asylsökande uppgå till omkring 800000 enbart i år. Därför hade förbundskansler Angela Merkel och franske presidenten François Hollande i måndags ett möte i Berlin för att diskutera "den största migrantkrisen på 50 år". I Europa bör tilläggas. Alla EU-länder måste gemensamt bära bördan, löd deras slutsats.

Rekommenderad läsning:

Bilal. På slavrutten till Europa (Celanders förlag 2013) av Fabrizio Gatti, reporter på den italienska veckotidskriften l'Espresso.

Gränsen. En resa bland människor som kallas illegala (Wahlström & Widstrand 2005) av Nina Solomin, kulturredaktör på Tidningen Vi.

En flykting korsar ditt spår (Mummelförlaget 2013) av Zulmay Afzali, före detta regeringstjänsteman på hög nivå i Afghanistan.

  Share