Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 39, 25 september 2015

Stockholm:

Stadsbiblioteket renoveras

Mycket är på gång i Stockholms biblioteksliv. Den grönrödrosa majoriteten i Stadshuset har beslutsamt tagit sig an problemen. Biblioteksplanen är snart på plats, nya filialer planeras och äntligen ska det anrika Stadsbiblioteket renoveras.


Stockholms stadsbibliotek ritades av Gunnar Asplund år 1928. (Foto: Holger.Ellgaard / CC-BY-SA 3.0)

Många minns den infekterade striden om Asplundshuset, Stockholms huvudbibliotek vid Odengatan. Stockholms stad utlyste år 2006 en arkitekttävling, vilken vanns av den tyska arkitekten Heike Hanada med ett förslag kallat Delphinium. Vid det laget hade alla storstäder norr om Alperna fått nya eller rejält ombyggda stadsbibliotek.

Efter en protestvåg från i första hand arkitekter beslöt dåvarande kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP) att inte gå vidare med förslaget. För henne var detta en stor prestigeförlust eftersom hon prioriterat biblioteksfrågan. Nu genomför alltså den grönrödrosa majoriteten i Stadshuset en rad nytänkande projekt som Sjöstedt aldrig klarade av.

Klassisk arkitektur

Stadsbiblioteket ritades av Gunnar Asplund 1928 och är ett välkänt exempel på svensk klassicistisk arkitektur. Delphinium innebar att en ny stor byggnad skulle placeras på en tomt nära Asplundshuset. Kritikerna menade att den nya byggnaden var för dominerande i förhållande till det ursprungliga biblioteket och därför föll projektet.

Stadsbiblioteket är samtidigt mycket slitet, i likhet med omgivningarna. Det är också alldeles för litet och dåligt utrustat med digital kommunikation, en förutsättning för modern biblioteksverksamhet. Dessutom är bibliotekets förråd sedan flera år stängda på grund av asbetsproblem, en öppen skandal som gör att stora delar av samlingarna varit otillgängliga för låntagare.

År 2012 beslutade Stockholms stad att rusta upp huset, men stränga krav ställdes då på de deltagande arkitektbyråernas kompetens. Brittiska Caruso St John Architects fick tillsammans med svenska arkitektkontoret Schweiller Svensson renoveringsuppdraget.

"Näst intill riksintresse"

- Asplundshuset är inte klassat som ett nationellt riksintresse, men näst intill. Vårt mål är därför en mycket pietetsfull renovering i alla detaljer, säger Stefan Hagdahl på Fastighetskontoret i Stockholm, arkitekt och ansvarig enhetschef för fastighetsutveckling.

- Men vi vill också att detta ska bli ett fullt ut fungerande bibliotek. Därför undersöker vi om det befintliga Asplundshuset kan samordnas med lokalerna i bottenplanet, som nu är uthyrda till andra verksamheter, fortsätter Stefan Hagdahl.

Fastighetskontoret har inte diskuterat någon form av tillbyggnad eller förbindelse mellan Asplundshuset och Internationella biblioteket, som ligger i det närmast annexet.

Beslutet i kulturnämnden kommer att tas inom kort, troligen i oktober. Någon gång efter nyår tas även beslut om en ny biblioteksplan för Stockholm, som har ett fyrtiotal bibliotekslokaler. Ett par bibliotek har totalrenoverats. Det har skett i områden som Enskede och Telefonplan vilka haft en snabb inflyttning av yngre stockholmare. Mer sådant är på gång.

- Stockholm växer med 25000 invånare om året. Därför kan det vara naturligt att öppna bibliotek i nybyggda stadsdelar, eller att förstärka befintliga bibliotek, och allt detta diskuterar vi i biblioteksplanen, säger Anna Våglund, kommunikationschef på Stockholms stadsbibliotek.

Ansvar för lyrik

Anna Våglund vill dock inte avslöja några detaljer eftersom planen är ute på samråd fram till i november. Klart är däremot att även biblioteket på Medborgarplatsen, Stockholms näst största, kommer att genomgå en omfattande totalrenovering.

- Enligt planen ska ombyggnaden börja vid halvårsskiftet 2016. Det sker i samband med en genomgripande upprustning av hela fastigheten, informerar Stefan Haglund.

Namnet är numera Tranströmerbiblioteket. Det har döpts efter nobelpristagaren Tomas Tranströmer som gick bort i mars 2015. Verksamheten ska i framtiden ha ett skrivrum och ett särskilt ansvar för lyrik.

  Share