Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 42, 16 oktober 2015

Medborgare säger nej till TTIP-avtal

Opinionen mot det transatlantiska handelsavtalet TTIP växer. För drygt en vecka sedan passerades en magisk gräns - över tre miljoner EU-medborgare har nu skrivit under en protest till EU om TTIP-avtalet.


Carl Schlyter (MP) på Mynttorget. (Foton: Maximilian Björsten)

Den 10 oktober manifesterade medborgare mot TTIP på flera håll i Sverige; däribland Göteborg, Malmö, Umeå, Falun, Hudiksvall, Filipstad och Halmstad. På Mynttorget i Stockholm samlades cirka 300 personer. En av talarna var riksdagsledamot Carl Schlyter (MP).

- Varning, det här är ett zombieavtal, sade han och syftade på NAFTA (North American Free Trade Agreement) och hur dåliga initiativ återuppstår som monster ur en zombiefilm.

"Lyd Hollywood eller"

Transatlantic Trade and Investment Partnership är ett frihandelsavtal mellan EU och USA. Kritiken handlar främst om att standarderna för miljö, hälsa och djurskydd kan sänkas till förmån för frihandeln, och att konsumenter utsätts för produkter de nu skyddas från.

Därutöver är ISDS-reglerna et problem. De innebär att företag kan kräva kompensation från stater vid expropriering av företagets egendom.

- Lyd Hollywood eller betala miljardbelopp. Det innebär en gigantisk maktförskjutning. Bolagens experter kan ifrågasätta varje regel och lag ett land har, menade Carl Schlyter.

- Ska vi offra allt för en liten extra pryl i fickan?

Även Francisco Contreras (V), kommun- och rikspolitiker och vice ordförande för Latinamerikagrupperna, talade:

- Ett exempel från Latinamerika. I februari 2010 lämnade det multinationella tobaksbolaget Philip Morris International in ett klagomål mot Uruguay. Företaget klagade på att Uruguays lagstiftning nedvärderar deras varumärken och investeringar. Därför stämde de landet för ersättning enligt det bilaterala investeringsfördraget mellan Schweiz och Uruguay.

Den magiska gränsen

Förra veckan passerades en magisk gräns då över tre miljoner EU-medborgare nu har skrivit under en protest till EU.

- För att fira detta och sprida kunskapen till fler genomförs manifestationer runtom i Europa, förklarar Ellie Cijvat, ordförande för Jordens Vänner.

Miljöpartiet, Naturskyddsföreningen, Transport, Livsmedelsarbetarförbundet, konsumentorganisationer och LRF är några av de organisationer som varnat för de delar av TTIP som kommit fram i läcktadokument.

- Opinionen i Europa har tvingat EU-parlamentet att bac-ka; TTIP får inte försämra miljöskydd och antibiotikabekämpning. Samtidigt planerar EU skriva under CETA-avtalet med Kanada där motsvarande hänsyn inte finns med. Om regeringen är positiv till förändringar av TTIP måste Sverige kräva att CETA skrotas eller omför- handlas, säger Ellie Cijvat.

  Share