Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 48, 27 november 2015

Paris:

Klimatmötet får annan form

Terrordåden i Paris har vällt i stort sett allt över ända. Risken är överhängande att andra saker än klimat och miljö kommer att diskuteras. Det stora klimatmötet 30 november till 11 december kommer också att ske i tysthet.


Blommor till minne av attackens offer vid ickevåldsskulpuren utanför Mémorial de Caen. (Foto: Benoit-caen / CC-BY-SA)

På onsdagen meddelade franska polisen och regeringen att de inför ett förbud mot stora folksamlingar. Det innebär att de förbjuder de två stora demonstrationerna som planerades hållas i Paris 29 november och 12 december. De förväntades bli de största kraftsamlingarna för klimatet sedan demonstrationen i Köpenhamn i december 2009, när historiens dittills största klimatdemonstration med 100000 deltagare ägde rum.

Nätverket La Coalition Climate 21 - som förenar 130 organisationer från civilsamhället, facket och gräsrötterna - skriver i ett pressmeddelande den 16 november.

"Vår kamp för klimaträttvisa upphör inte. Vi har en skyldighet att stå upp och fortsätta kämpa för en rättvis och beboelig planet för alla. Vi kommer att fortsätta mobilisera för en värld fri från krig, illdåd och ödeläggelse, fortsätta ge lösningar och alternativ för att bekämpa klimatförändringar."

Förlängt undantagstillstånd

Dagen efter förbudet mot stora folksamlingar förlängde franska parlamentet det gällande undantagstillståndet, vilket bland annat ger myndigheterna utökade möjligheter att ingripa utan att rättsväsendet kopplas in. Strikta gränskontroller vid in- och utresa fortsätter också. Det avskräcker emellertid inte Ellie Cijvat, ordförande i Jordens Vänner, som med flera hundra svenskar till reser toppmötet.

- Klimatresan från Stockholm till Paris kommer att genomföras som planerat. Den enda långsiktigt hållbara terrorbekämpningen är ökad global rättvisa. För det krävs en helt ny klimatpolitik som bygger på ansvar och solidaritet istället för tron att marknaden ska lösa problemet, säger Ellie Cijvat.

Däremot var det aldrig riktigt frågan om att ställa in klimatmötet. Redan dagen efter attentaten meddelade Barack Obama att han ämnade komma. Och Frankrikes premiärminister Manuel Valls slog söndagen efter terrordåden fast att COP21 ska genomföras.

- Inget statsöverhuvud, ingen regering har bett oss att skjuta upp mötet. Att agera på annat sätt vore, tror jag, att ge efter för terrorismen, sade Manuel Valls till radiostationen RTL.

Vidare skriver koalitionen Climat 21 i pressmeddelandet:

"Samtidigt som hänsyn måste tas till de exceptionella omständigheterna anser vi att COP21 inte kan ske utan medverkan eller mobilisering från det civila samhället i Frankrike. Därför kommer vi anstränga oss att genomföra alla våra programpunkter som planerat."

Nödvändiga verktyg

Ellie Cijvat håller fullständigt med.

-- Terrordåden i Paris och Beirut är fruktansvärda, liksom de krig som varje år dödar tusentals människor världen runt. Men de får inte leda till att andra viktiga överlevnadsfrågor prioriteras ner. I själva verket är en rättvis klimatomställning och ett kraftigt minskat oljeberoende nödvändiga verktyg för att minska terrorhoten även på lång sikt.

  Share