Här hittar du samtliga faktaartiklar som publicerats på hemsidan under 2014.



Syndabockar och fallna änglar

Gränsen mellan änglar och demoner är något svävande. Den märkligaste och mest motsägelsefulla och spännande i den bibliska bevingade himmelska skaran är en ängel på latin kallad Lucifer.
Läs artikeln

Pristagaren Bill McKibben om Vattenfall:

"Låt kolet vila för evigt i jorden"

Årets Right Livelihood-vinnare är Edward Snowden, Alan Rusbridger, Asma Jahangir, Basil Fernando från Asian Human Rights Commission och Bill McKibben från 350.org. Samtliga - utom Snowden - mottog priset i riksdagens andrakammarsal 1 december.
Läs artikeln

Olydnad och karneval i stället för protester

Protester skapar inte förändring eller befrielse från förtryck, det kan bara olydnad göra, skriver Per Herngren i denna essä. Han analyserar här främst socialpsykologen Erich Fromms tankar om frihet i relation till civil olydnad, men även forskare som Sara Ahmed och Slavoj Zizek.
Läs artikeln

Optimistiskt inför COP21 på ABF

Miljörörelsen har inte haft så höga förväntningar sedan COP15 i Köpenhamn 2009 som på nästa års klimattoppmöte COP21 i Paris. Ytterligare tyngd ger den senaste IPCC-rapporten som till skillnad från tidigare framlägger nödvändiga åtgärder, inte bara slutsatser.
Läs artikeln

Läge för förnybart med ny regering

Energiöverenskommelsen som fattades av den förra regeringen är redan föråldrad och kärnkraften ses som nödvändig trots att utvecklingen av förnybar energi slår alla prognoser, konstaterade Tomas Kåberger på ett Fores-seminarium.
Läs artikeln

Tranor och kolibrier flyger på filmduken

De första dagarna i oktober gick den sjunde versionen av Wildlife Vasa Naturfilmfestival av stapeln i Vasa, Österbotten. Under de fem dagar festivalen pågick visades 166 filmer som deltog i tävlingen, och 35 filmer deltog i barn- och ungdomstävlingen. Wildlife hade fått filmer från 47 länder. Carita Nyström besökte festivalen och talade med Ilias Missyris, projektledare för Vasa Wildlife.
Läs artikeln

Klimat prioriterat i budgetförslaget

Ett helt nytt utgiftsområde i budgeten är exempelvis klimatinvesteringar i kommuner och regioner tillsammans med insatser för internationella klimatinvesteringar.
Läs artikeln

Har svensk kärnkraft en framtid?

Bonnierägda Energimarknaden säljer affärsnyheter och är en del av Svenska nyhetsbrev. I samma ögonblick som de nya regeringspartierna offentliggjorde sin överenskommelse om energipolitiken i början av oktober bjöd Energimarknaden in till ett seminarium med rubriken "Finns det någon framtid för kärnkraften i Sverige?" Frågan skulle diskuteras "av en rad experter på området". Närmare bestämt: de svenska kärnkraftsbolagen, Strålsäkerhetsmyndigheten, LO, Jernkontoret - och två riksdagsledamöter, en från Miljöpartiet och en från Folkpartiet. Miljömagasinet var också där - här följer ett axplock ur diskussionen.
Läs reportaget

Antiatom-läger i Tyskland:

Inte en lugn minut för atomindustrin

"Lägg ner på direkten - annars smäller det. Begrips?" står det på en banderoll på antiatomlägret i Kiel. På en annan står "Atomkraft är dödligt." Jag vet alltså att jag har hamnat rätt när jag kommer ner på den äng där ett tältläger är på väg att byggas upp för att människor under en vecka i augusti ska kunna mötas och göra motstånd mot kärnkraft.
Läs artikeln

Vattenkraft med hänsyn till djur och natur

Vattenkraft är en ren och förnybar energikälla med låga utsläpp och mycket liten klimatpåverkan. Däremot kan konsekvenserna för naturen och organismerna kring ett utbyggt vattendrag bli stora.
Läs artikeln

Sveriges miljöavtryck blir större

En vecka efter att förre statsministern Fredrik Reinfeldt stod i FN och lyfte Sverige som ett föredöme på klimatområdet släpper WWF en ny rapport som visar att Sverige har ökat sitt ekologiska fotavtryck under de senaste två åren.
Läs artikeln

Fyra Dagar För Fred

Från Hiroshima till Nagasaki

I Hudiksvall anordnades fyra fredsdagar den 6 till 9 augusti, till minne av Hiroshima och Nagasaki. Seminarier, föreläsningar och exkursioner kombinerades med musik, film, konst och ljus. Kulturen var ett viktigt inslag och gav en större helhet till arrangemanget.
Läs artikeln

"Jag har gjort en enorm resa"

Byggnadsingenjören och Södermalmsbon Stefan Lifvergren är en av de privatpersoner som engagerat sig i Slussens ombyggnad. Detta genom att överklaga den nuvarande ombyggnadsplanen, skriva insändare och genom att försöka nå politikerna direkt. Här är hans berättelse om hur han ändrade åsikt om Slussens framtid.
Läs artikeln

"Valet ingen vänstervåg"

På ABF, arbetarrörelsens bildningsförbund, ställer man de mer ideologiska frågorna efter valet: Vad hände i valet och varför? Vad kommer hända framöver?
Läs artikeln

"Människor känner sig små"

Konstkritiker Alja Skirgård menar att nya Slussen till sin utformning liknar den arkitektur som byggdes på 1930-talet i Öststaterna, och att den lånat från ett formspråk i arkitekturhistorien där syftet varit att upphöja makten. Effekten blir att människor känner sig små.
Läs artikeln

Konstnären Per Wåhlström om Slussen:

Strukturen bygger på gående

Per Wåhlström, konstnär som tagit ställning för bevarandet av nuvarande Slussen i Stockholm, menar att dess struktur bygger på gående, med avståndet fyra steg som grundenhet, och att lutningen är uträknad enligt schweiziska tabeller för att vara bekväm för gående.
Läs artikeln

Folkrörelsernas röster

En vecka före valet anordnar ett flertal folkrörelser i Stockholm tre olika evenemang med teman som antirasism, stadsodling och global utveckling, fred och internationell solidaritet. Det är kraftfulla röster mot den samhällsutveckling som många känner är på väg åt fel håll.
Läs artiklarna

Smyganslutning till Nato kritiseras

Utan debatt och tydligt stöd i den folkliga opinionen beslutade regeringen den 28 augusti att underteckna ett avtal rörande värdlandsstöd med Nato. En "smyg-anslutning" till Nato, så beskrivs avtalet av kritiker.
Läs artiklarna

En resa till Fukushima

Akiko Frid, född i Japan, verksam i många år för Greenpeace i Sverige, be-rättade den 13 augusti på biblioteket i Laholm om sitt besök i trakten av de tre av sex havererade kärnkraftsreaktorer i Fukushima förra året.
Läs artikeln

Jordbruk utan att äga jorden

Med djurhållning i flera lager, ständigt i rörelse och med många olika arter, har bonden Joel Salatin skapat ett lantbruk som både respekterar naturen och djuren och är extremt lönsamt. Han avslöjar att en del av framgångsreceptet bygger på att låta djuren göra mycket av jobbet.
    Skapa en förändring genom att stödja den lokala produktionen, både av mat och andra varor, säger Darren Doherty och Lisa Heenan som ser en växande rörelse för detta över hela världen.
Läs artiklarna

Morden i Sandby borg

De kan ha kommit från havet eller från landet, en samling mordiska män som anföll borgen med besinningslöst raseri. De sparade ingen. Kropparna av deras sönderhackade offer fick ligga kvar där de låg. Där ligger de än i dag.
Läs artikeln

Fracking förstör jorden och barnens framtid

Carl Piper är en känd profil, inte bara på Österlen där han är talesperson för nätverket Heaven or Shell som arbetar mot fracking. År 2014 var han med på listan över de 100 mest miljömäktiga som årligen koras av tidningen Miljöaktuellt.
    - Att gräva upp de sista fossila resterna i marken i en tid då vi borde satsa allt på förnybar energi är helt fel väg att ta, säger Carl Piper.
Läs artikeln

"Vi vill kunna bo kvar!"

I kulturprojektet "Våra hem" lyfter de boende i bostadsområdet Gränby i Uppsala frågor som dyker upp när miljonprogramsområdena ska renoveras.
Läs artiklarna

Fäbodliv år 2014

På Kårebolsätern i Stöllet bjöd Länsstyrelsen i Värmland in allmänheten till en säterdag 3 augusti.
Läs artikeln

Resa genom ett grönskande Ukraina

1962 fick Gunnar Svensson i uppdrag att åka till Ukraina för att skriva och illustrera en artikel. Här berättar han om resan, platserna han besökte i landet, och människorna han träffade på vägen.
Läs artikeln

Klimatförändring viktigast inför valet

71 procent av partiernas ledande riksdagskandidater anser att klimatförändringarna är det allvarligaste miljöproblemet vi står inför. Detta enligt en undersökning som gjörts av IVL Svenska Miljöinstitutet inför valet.
Läs artikeln

På spaning i Södra Norrland

I några artiklar ska vi skildra besök hos människor som driver verksamheter av olika slag i anslutning till matproduktion, turism och olika former för alternativt boende eller sätt att leva. Kärngårdar, samverkande småföretagare, men också enskilda personer med företag och utvecklingsidéer kommer att presenteras.
Läs artiklarna

Var hamnar de friklassade metallerna?

Studsvik AB i Nyköping tar emot och behandlar 3000 ton radioaktiva metaller varje år. En del av materialet finner vägar tillbaka ut på marknaden. Men hur och vart metallerna tar vägen är information som Studsvik vaktar som sin käraste ägodel.
Läs artikeln

Möten med natur och kultur i Sibirien

Vesa Heinonen har vid fem tillfällen besökt olika delar av Sibirien - ett land med storslagen natur och en rik folkkultur. Här berättar han om den senaste resan, till staden Hanti Mansijsk, där han bland annat besökte en ekologisk filmfestival.
Läs artikeln

En annan bild av Almedalen

Årets Almedalsvecka är till ända och för dig som inte följde den via Miljömagasinets blogg "Hållbarhetsbloggen" kommer här några nedslag.
Läs artiklarna

Jämställdhet och solenergi

En inbjuden gäst under Klimatriksdag 2014 i Norrköping var Malang Sambou, projektledare på Fandema i byn Tujereng, Gambia. Bakom inbjudan stod klimatriksdagens huvudsponsor Emmaus Fredriksdal som är med och stödjer projektet Fandema som pågått sedan 2010. Det är ett socioekonomiskt projekt i Tujereng, en liten by vid västafrikanska kusten.
Läs artikeln

Handbok för ett gott liv

Intresset för egenodlat och självhushållning ökar, vilket inte minst märks på den stora mängden böcker som kommer ut i ämnet. Det har blivit viktigt för många att veta var maten kommer ifrån och att ta tillbaka lite av makten över sitt liv. Lina och Joachim Stormvall startade ett eget förlag för att ge ut en omställningsklassiker i ny utgåva.
Läs artikeln

Skarpa krav från Nordiskt Forum

Nordiskt Forum i Malmö blev en stor publiksuccé - 20000 deltagare enligt arrangörerna - trots tågstrejk och stora problem för södra Sverige att ta sig dit.
Läs artikeln

Klimatriksdagen röstar för snabb omställning

Den som vill leva mer klimatsmart upptäcker snart att många hinder för detta ligger på samhällsnivå. Exempelvis att det inte finns kollektivtrafik som motsvarar ens behov eller att ens pensioner investeras i ohållbara fonder. Klimatriksdag 2014 lyfte flera av de här strukturella problemen i de framröstade sju motionerna.
Läs artiklarna

Klimatriksdagen ett viktigt delmål

På Sveriges första klimatriksdag i helgen kokades över 200 motioner ner till 7 stycken. Ett kraftfullt budskap från 600 deltagare och över 100 föreningar, organisationer och företag till de politiker som på söndagen tog emot alla motionerna.
Läs artikeln

Mjölkgården med helhetssyn

Suzanne Hedberg ville rädda en bit mark från miljöförstöring och köpte jordbruksmark i Sörmland där hon bygger upp ett småskaligt ekologiskt kretsloppsjordbruk enligt biodynamiska principer.
Läs artikeln

En berättelse bortom BNP-tillväxt

BNP-begreppet börjar bli allt mer ifrågasatt och många tunga aktörer förutspår minskande tillväxt eller nolltillväxt inom en ganska snar framtid. Ett nytt forskningsprojekt vill visa på möjligheterna bortom BNP och ett genomgående tema verkar vara att vårt samhälle behöver nya berättelser om vad framgång och utveckling är.
Läs artikeln

Ickespridningskonferens i New York:

Inget beslut om kärnvapen

Gapet växer mellan de länder som i realiteten vill ha kvar kärnvapnen och de som vill se en aktiv nedrustning. De stora kärnvapenmakterna USA och Ryssland moderniserar sina stridsspetsar för miljardbelopp och luften håller på att går ur icke-spridningsprocessen. Ingela Mårtensson rapporterar från FN-förhandlingarna i New York.
Läs artikeln

Folkmusiker mot främlingsfientlighet

Sverigedemokraternas osakliga valkampanj i Stockholms kollektivtrafik har fått många att reagera. Ett nätverk med folkmusiker svarade med musik.
Läs artikeln

Klimatutmaning i Sverige

Klimatutmaningarna är stora, men så även möjligheterna till ett hållbart och bättre samhälle, om mänskligheten snart kan enas om snabba och samlade åtgärder. Samverkan och samordning var de viktigaste begreppen när forskare, myndigheter, politiker och näringsliv träffades för att diskutera IPCC:s senaste klimatrapport.
Läs artikeln

Jordens försvarsadvokat

I AF-borgens café vid Lunds universitet står en vältalig och livfull kvinna i 40-årsldern och väntar in oss eftersläntrare. Skotska Polly Higgins var länge en välansedd och välbetald advokat i London.
Läs artikeln

Naturens rätt och ekocid på agendan

Begreppet ekocid, att döda eller förstöra naturen eller ett ekosystem, är ett begrepp som lyftes under en konferens i Stockholm. Förhoppningen är att det nästa år ska ges juridisk legitimitet i Haagdomstolen.
Läs artikeln

Kuba hjälpte Tjernobylkatastrofens offer

Den 26 april 1986 inträffade katastrofen i Tjernobyl. När radioaktiva partiklar spreds över Europa blev många barn sjuka. Fyra år senare inleddes ett hjälpprogram på Kuba. Trots landets skakiga ekonomi tog man under programmets gång fram till 2011 emot 30 000 barn i Tarará.
Läs artikeln

Grönt förval

Att ändra förvalet på alla skrivare till dubbelsidig utskrift skulle få stora positiva effekter för miljön, samtidigt som användaren påverkas minimalt, visar två forskare i nationalekonomi och beteendeekonomi i en studie.
Läs artikeln

Nätverk hjälper EU-migranter

Mängden rumänska EU-migranter ökar i Stockholm och kommunerna svarar med att vräka dem från deras läger och erbjuda en bussresa till Rumänien. Ett nybildat ideellt nätverk arbetar dock parallellt med att hjälpa migranterna med boende och utbildning.
Läs artikeln

Kokvinnorna på Kvarnen i Knäred

Knäreds kvarn lades ned 1967. Efter att ha räddats från rivning restaurerades den, ett arbete som blev klart förra året. I denna miljö visade Peter Gerdehag nyligen sina bilder Kokvinnorna. Bilderna om Britt och Inger som var Sveriges sista handmjölkerskor hör till filmen med samma namn.
Läs artikeln

Två nedslag från Naturbruksmötet 2014

En del av Naturbruksmötet, den 5-6 april 2014, hade rubriken Naturbrukspolitik. 'I valåret 2014 är det viktigt att rätt politik kommer fram, en politik som stärker producenterna och ser till att vi får en levande landsbygd och levande städer.'
Läs artiklarna

Motstånd till fler militära övningar

Försvaret vill utöka sina övningar i Göteborgs södra skärgård men motståndet är stort, särskilt bland de boende i området. Förra veckan anordnade Göteborgs stad en frågestund för att "lyfta fram vilka konflikter som finns mellan olika intressegrupper".
Läs artikeln

Katalysator för samhällsförändring

Per Holmqvists miljöengagemang väcktes i början av 1970-talet och han anordnade Luleås första demonstration mot kärnkraft. I dag är hans skapelse Nordansmak en motor i hela regionen för omställning och solidaritet. Ledorden är närproducerat och ekologiskt med socialt ansvar.
Läs artikeln

Ekologiskt på frammarsch i Frankrike

I franska städer säljs närproducerat på torgen och den ekologiska och hållbara produktionen växer. Ulf Bergström ger här en bild av framgångar och svårigheter. Själv bor han i området Roussillon, eller Pyrenées Orientales, som leder ekoligan i Frankrike; den ekologiska odlingen/djurhushållningen uppgår till 15,2 procent.
Läs artikeln

Väärt uttrycker motstånd

Det blir ett samtal om bland annat gruvbrytning och bruksorter i Norrlands inland och om att inte låta andra definiera vad som är viktigt i ens liv, när Miljömagasinet träffar fyra av de sex medlemmarna i gruppen Väärt när de är nere för sin första spelning i Stockholm.
Läs artikeln

Regeringen saknar mål för ekologiskt

Vänsterpartiets miljöpolitiska talesperson Jens Holm frågar Landsbygdsministern om vad som har hänt med regeringens mål för ekologisk livsmedelsproduktion.
Läs artikeln

Ambition för välfärd och miljö

En ambitiös Välfärdskonferens såg dagens ljus förra helgen på ABF-huset i Stockholm. Nätverken Gemensam välfärd och Global Rättvisa.nu gick samman och över 400 deltog på seminarier om bland annat klimatomställning, privatisering av välfärden och ökat samarbete mellan fack och sociala rörelser.
Läs artikeln

Rättvisehandel för överlevnad i Guatemala

Med hjälp av ord och bild kan man resa långt. Det gjorde drygt ett 20-tal åhörare på Internationella kvinnodagen, lördagen den 8 mars. De lyssnade på Magdalena Hansen från Fair Monkey som bedriver rättvist handelssamarbete med det höga kravet att förbättra livsvillkoren för småskaliga producenter i bland annat Guatemala.
Läs artikeln

Ny avhysning av EU-migranter

En större grupp EU-migranter avhystes från ett uppbyggt läger utanför Sollentuna förra veckan med hjälp av polis. På plats fanns även en stor grupp demonstranter som i solidaritet försökte förhindra rivningen av lägret.
Läs artikeln

Från militära svar till fredsbygge

År 2014 har 200 år gått utan väpnade konflikter i vårt närområde. Det var utgångspunkten för rapporten Fred Säkerhet Försvar, som visar hur och varför svensk politik bör skifta fokus från militär krishantering till fredsbyggande.
Läs artiklarna

Ojämställda transportmål

På senare år har jämställdhetsarbetet på transportområdet blivit allt mer urvattnat, enligt rättsvetaren Wanna Svedberg. Frågan faller mellan stolarna och det verkar saknas politiska ambitioner, är några av hennes slutsatser.
Läs artikeln

"Vi ska lära av de uråldriga traditionerna"

Jagat Ananda Pradyumna Kumar Mahanandia, bättre känd som PK, började som fattig konstnär i Indien. En dag bestämde han sig för att cykla till Sverige för att möta kärleken. Numera arbetar han som bildlärare i Borås och engagerar sig i kampen mot det indiska kastsystemet.
Läs artikeln

Forum för grön kost

Vegoforum lockade i år en rekordstor publik till ABF-huset i Stockholm 22 februari. Mer än fyllda seminarier, delade plats med den välbesökta utställningsdelen och fiket som bland annat serverade vegokorv och veganska semlor.
Läs artiklarna

Läkare förespråkar vegetariskt

Om alla människor åt mer frukt och grönt skulle många sjukdomar minska drastiskt, enligt den nya föreningen Läkare för framtiden. De ska bland annat arbeta för att sprida kunskap om den vegetariska matens fördelar och förespråkar höjd skatt på ohälsosam mat.
Läs artikeln

Frölag nedröstad

Efter stora protester från medborgarna har förslaget till en ny europeisk frölag röstats ned i både miljö- och jordbruksutskottet i EU-parlamentet. Frågan är om EU-kommissionen kommer dra tillbaka förslaget, och om det är önskvärt.
Läs artikeln

Afghanistan delvis ett misslyckande

Norge avslutade sin insats i Afghanistanprovinsen Faryab för nästan två år sedan och norska försvaret har nu låtit utreda hur väl de nådde sina målsättningar.
Läs artikeln

Linje 17:s arbete inspirerar

I efterdyningarna av dubbelmanifestationen mot rasism i Kärrtorp i december bjöd Linje 17 mot rasism, Teater Reflex & Turteatern i lördags in till en dag fylld av seminarier och workshops, dans och musik. Målet var att gemensamt hitta flera former för lokal organisering och fortsatt antifascistiskt arbete.
Läs artikeln

Energiministerns nystart får stark kritik

PES Stockholm arrangerade förra veckan ett möte om den tyska energiomställningen i ABF-huset. Mötet inleddes av Göran Kristensson som menade att Sverige i likhet med Tyskland borde sträva efter att bli ett laboratorium för innovationer inom förnyelsebar energi - också i samarbete med länder utanför EU, till exempel de nya tillväxtländerna Kina, Indien och Brasilien.
Läs artikeln

En väg till morgondagens jordbruk

Klimatet, övergödningen av våra av hav och hotet mot vår biologiska mångfald rankas som vår tids mest överhängande ödesfrågor. De följs tätt av frågorna om jordens begränsade sötvattentillgångar och dess långsiktiga produktionsförmåga i form av bördig åkermark och levande skogar. För att ta ansvar för jorden och allas vår framtid räcker det inte med god vilja, det krävs också kunskaper som är opartiska och sanna. Därför behövs också en fri och oberoende forskning.
Läs reportaget

Växande intresse för basinkomst

Sedan i januari 2013 har en svensk kampanj för basinkomst vuxit fram. Det är delvis framdrivet av ett medborgarinitiativ i EU som avslutas 14 januari men det växer nu vidare av egen kraft, berättar Martin Jordå.
Läs artikeln

Författaren William Powell:

"Oansvarigt att trycka boken"

I den revolutionära tiden mellan 1960-talet och 1970-talet skrev William Powell en bok med vad han kallade anarkistiska recept och instruktioner för den som vill försvara sig mot en våldsam och maktgalen regering. 40 år senare tror han inte längre att våld är lösningen på våld.
Läs artikeln