Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 44, 29 oktober 2014
Har svensk kärnkraft en framtid?
B
onnierägda Energimarknaden säljer affärsnyheter och är en del av Svenska nyhetsbrev. I samma ögonblick som de nya regeringspartierna offentliggjorde sin överenskommelse om energipolitiken i början av oktober bjöd Energimarknaden in till ett seminarium med rubriken "Finns det någon framtid för kärnkraften i Sverige?" Frågan skulle diskuteras "av en rad experter på området". Närmare bestämt: de svenska kärnkraftsbolagen, Strålsäkerhetsmyndigheten, LO, Jernkontoret - och två riksdagsledamöter, en från Miljöpartiet och en från Folkpartiet. Miljömagasinet var också där - här följer ett axplock ur diskussionen.

Lennart Carlsson är "i princip pensionär" men sammanhållande för ny kärnkraft på Strålsäkerhets- myndigheten och rådgivare till generaldirektören. |
- Nu ser det ju mörkt ut. Jag får vara litet personlig och inte ha myndighetsrocken på fullt ut när jag svarar. Jag tror att kärnkraften har en framtid, men inte i närtid. Fossilfrågan och koldioxidproblematiken kommer troligen tillbaka i nya omgångar. Visst ska man utnyttja förnyelsebar energi men man måste ha ett stabilt nät och baskraft och de optioner som finns är vatten, kärnkraft och gas. Gas vet vi varifrån den tas, vatten får vi inte bygga ut.
Lennart Carlsson berättade också att Strålsäkerhetsmyndigheten anställde 17 personer när Vattenfall kom med sin ansökan om att bygga ny kärnkraft. Tjänsterna betalas av Vattenfall. |

Fredrik Malm, riksdagsledamot (FP). |
- Kärnkraften har en viktig roll att spela. Vi lever i ett kallt land och är beroende av en tung basindustri som står för en stor del av tillväxten. Det som nu sker, regeringens otydlighet och Miljöpartiets signaler, gör oss oroliga för energiförsörjningen på längre sikt. Det överordnade målet, menar vi, ska vara att minska utsläppen av växthusgaser och stänger vi kärnkraftreaktorer kan vi komma att importera rysk gas och kol och det vill vi inte. |

Andreas Regnell, strategichef på Vattenfall. |
- Det som gäller nu är att vi ska ha ett energisystem med 100 procent förnybart. Det kräver stora förändringar. Det viktiga är att vi får tydliga besked och tillräckligt med tid. De nuvarande reaktorernas livslängd, säg till år 2030 - 2040, ger oss den tiden. Sedan har vi hyfsat stora frihetsgrader att välja det system vi vill ha.
- Den stora skillnaden är att kapaciteten i ett system med förnybart är mindre styrbar. Den kommer att variera. Om vi producerar lika mycket energi som vi konsumerar så kommer vi att ha "rätt kapacitet" fem dagar men "fel kapacitet" de andra 360 - antingen för mycket eller för litet. Det är inget oöverstigligt problem men vi är inte vana vid att anpassa oss efter utbudet, vi har inga styrsignaler för det. Så länge vi inte har storskalig lagring av förnyelsebar energi, och det kommer att dröja länge, så får man ersätta kärnkraft med gas för att täcka upp underskottet.
- I ett energisystem med sådan "intermittent kapacitet" blir det allt mindre relevant att tänka i enbart nationella termer. Energi kommer att flyttas runt i Europa och vi kommer ibland att importera energi som inte är förnyelsebar. Den kontinentala prisnivån kommer också att kännas av. Det är mycket möjligt att det kommer att finnas en tillräcklig överkapacitet i Europa när vi i Sverige behöver den - det stora problemet är om det finns ett nät som klarar överföringen av den erforderliga kapaciteten. Vi behöver femfiliga motorvägar där vi idag har 70-vägar. Ska det problemet vara löst till 2040 behöver man ta itu med det redan nu. |

Göran Hult, forsknings- och utvecklingschef, Fortum. |
- Vi har inte fattat några nya beslut för de verk vi är inblandade i, Forsmark och Oskarshamn. Men lönsamheten är knackig och det kommer nya krav. Det vi kommer att få göra relativt snart är att bestämma om vi ska bygga oberoende härdkylningssystem. Det beslutet blir en milstolpe. Ska vi göra den investeringen eller inte? Och gör vi den inte måste vi skicka in en ansökan och då gissar jag att vi får tala om hur många år vi tänker driva reaktorerna.
- Jag tycker det skulle vara bra med ny kärnkraft i Sverige men tror knappast att det blir så. |

Lise Nordin, riksdagsledamot (MP). |
- Jag tror att kärnkraften kommer att fasas ut och att det inte kommer att byggas någon ny för att det är för dyrt. Kärnkraften är på tillbakagång i världen, senaste rapporten säger att den står för 4,4 procent av energin. Vi behöver också komma ihåg att det inte är en naturlag att vi ska toppa elförbrukningen under kalla vinternätter - den diskussionen bygger ju på att vi ska fortsätta med el för uppvärmning. Men vi måste också diskutera en utfasning av den direktverkande elen. Naturligtvis ska industrin ha den el den behöver men energieffektivisering är viktigt. Mitt favoritexempel är hur Volvo Torslanda minskade användningen av energi med hälften per tillverkad bil genom att se hur man gjorde i andra delar av världen. |

Helén Axelsson, avdelningschef, Energi och miljö, Jernkontoret. |
- Jag tror på teknikutveckling men under överskådlig tid behöver vi kärnkraft. Diskussionen måste börja med att vi frågar oss vad vi ska ha elen till. Vill vi ha en elintensiv basindustri i Sverige måste man ha det med sig när man diskuterar vad vi behöver för el. |

Ingela Edlund, LO:s andre vice ordförande. |
- På lång sikt ska vi ha förnybart, på kort sikt måste vi låta kärnkraften hänga med ett tag. En blocköverskridande långsiktig uppgörelse är viktig. Vi vill från LO:s sida medverka till en diskussion som inte börjar i var sitt hörn med politiska uppfattningar utan där vi tittar litet framåt. Vi har inte velat stänga några dörrar med att tala om hur många reaktorer som behövs. |

Ingemar Engkvist, VD i Eon Kärnkraft Sverige. |
- Vi har ju fått frågan speciellt kring Oskarshamn 1 och en möjligen begränsad lönsamhet där. Industrin brukar anklagas för kvartalspolitik men nu driver media kravet att vi ska fatta snabba beslut om att avveckla eller inte avveckla kärnkraften. Då vill jag säga: Vi har drivit O1 i 40 år och levererat 40 årsredovisningar och 120 kvartalsrapporter och nu har vi en besvärlig bild. Men vi rusar inte iväg och fattar något som helst beslut om någon av våra reaktorer utan måste se det här i ett längre perspektiv. Men det är självklart att om de förutsättningar som råder i dag kommer att gälla under en lång tid framöver och vi inte ser att affärerna kan gå ihop - då kan vi möjligen komma att fatta beslut om begränsad livslängd för en, två eller tre reaktorer - vad vet jag. Hela branschen kommer att ställas inför det här problemet.
- Skulle vi tänka oss att bygga en ny reaktor skulle det bli röda siffror i bokslutet de första 15 åren tills man skrivit av den tillräckligt och sedan ska man driva den i 20-30 år för att tjäna in resten av investeringen. Vilken politisk stabilitet finns det i ett så långt tidsperspektiv? Det är min svåraste fråga. Om vi satsar 50-60-70 miljarder på en ny reaktor - får vi någonsin tillbaka det? Det är klart att marknaden också är betydelsefull men den tror vi att vi har bättre kontroll på.
- Jag tror inte att jag kommer att vara med om att för Eons räkning fatta beslut om ny kärnkraft. |
Politiskt och ekonomiskt osäkert
D
et har gått några dagar sedan jag lämnade seminariet i det flotta Tändstickspalatset. Jag tänker igenom allt som blev sagt. Grubblar. Försöker besvara samma fråga som ställdes till deltagarna på podiet: Har svensk kärnkraft någon framtid?
Jag kommer för det första fram till att Eons kärnkraftsdirektör och Fortums utvecklingschef är trovärdiga när de säger att deras företag antagligen inte kommer att investera i ny svensk kärnkraft och att de inte heller utesluter att en eller flera av deras reaktorer kan komma att stängas redan under reaktorernas nuvarande livslängd. Skälen är osäkerhet både när det gäller lönsamheten och politikernas energibeslut. Lika uppenbart är att detta inte är vad de båda cheferna innerst inne vill.
Jag inser också att jag är långtifrån lugnad när det gäller Vattenfalls satsning på ny kärnkraft. I de nya regeringspartiernas överenskommelse står: "Vattenfalls planer på att förbereda för byggandet av ny kärnkraft avbryts." Men betyder det "permanent stopp" för planerna eller betyder det som seminariets moderator med en försåtlig språklig glidning sa: "en paus"? Vattenfalls nye VD tycktes också tänka "paus" när han i Sveriges Radio sa att han "inte uppfattar stoppet för förberedelser av nya reaktorer som ett stopp för Vattenfall att i framtiden bygga nya reaktorer."
Saken kommer att avgöras när Vattenfalls nya ägardirektiv beslutas. Och då är jag inne på ett annat viktigt faktum: Regeringen är inte enig. I själva verket är vi tillbaka i samma läge som alliansregeringen var innan Maud Olofsson gav upp sitt kärnkraftmotstånd. Alla vet att Stefan Löfven innerst inne är en stor vän av kärnkraft. Han har visserligen tvingats till eftergifter i regeringsförhandlingarna med Miljöpartiet men vi har inte hört några raka besked ur hans egen mun. Ägaransvaret för Vattenfall kommer att innehas av näringsministern, Mikael Damberg, och arbetet med det nya ägardirektivet, bland annat om företagets kärnkraftplaner, blir en tuff förhandling mellan fyra ministrar: Damberg-Romson-Baylan-Bolund.
Sedan följer nästa fråga: Kommer regeringen att låta riksdagen behandla ägardirektivet? Folkpartiets Fredrik Malm ställde frågan på kärnkraftseminariet och påminde om att det nuvarande direktivet är förankrat i riksdagen. Lise Nordin (MP) svarade att "regeringen äger frågan precis som den äger frågan om kärnavfallsavgiften". Hon har säkert formellt rätt och svaret får uppfattas som ett nej på Malms fråga.
Folkpartiet kommer förstås att väsnas så mycket de orkar om detta och Malm har faktiskt en poäng: regeringens legitimitet för dess Vattenfall-politik kommer att skadas om man genar förbi riksdagen - å andra sidan kommer riksdagen säkert att säga nej till en skarp formulering om att avbryta Vattenfalls kärnkraftsplaner. Jag söker några tjänstemän på närings- och miljödepartementen för att få svar på mina frågor om ägardirektivet. Men jag får inga svar och jag tror att det beror på att svaren inte finns.
På seminariet diskuterades också den energikommission som regeringen aviserat. Oenigheten är stor om vilken uppgift den ska ha och vilka som ska ingå. LO:s, Eons och Jernkontorets företrädare pläderade för att industrin och andra intressenter ska vara representerade medan Lise Nordin tycktes mena att det räcker med Energimyndighetens medverkan.
Hennes förhoppning var att målet 100 procent förnybart skulle leda till en samsyn om den långsiktiga energipolitiken, inte från alla partier men från en riksdagsmajoritet - hon hoppas uppenbarligen på Centerpartiet. Fredrik Malm, vars parti prioriterar minskade koldioxidutsläpp före förnybar energi, hade inga sådana förhoppningar (eller kanske snarare farhågor) om Energikommissionen. Han trodde att Miljöpartiet skulle få göra samma smärtsamma "resa" som Maud Olofsson gjorde i Alliansregeringen - hon fick underordna sig Reinfeldt och Björklund. "Miljöpartiet kommer till sist att få anpassa sig till Löfven."
Hur blev alltså mitt svar på frågan? Har svensk kärnkraft en framtid?
Jag tror inte det. Vi lär visserligen inte få se någon ny lag som förbjuder ny kärnkraft men nya investeringar kan knappast motiveras ekonomiskt. Jag förstår inte riktigt hur en långsiktig blocköverskridande uppgörelse skulle se ut som ändrar på den saken.
Men så var det förstås detta med Vattenfall. Kan man verkligen ha en kärnkraftsaktivist som verkställande direktör?
Lasse Karlsson
Fotnot 1: Kärnkraftseminariet i Tändstickspalatset var inte tänkt för allmänheten. Ett deltagande kostade mellan 3450 och 4950 kronor för fyra timmar. Inklusive kaffe. Plus moms.
Fotnot 2: Vattenfalls VD, Magnus Hall, utsågs av Alliansregeringen och tillträdde 1 oktober 2014. Han har varit koncernchef i Holmens AB och var ordförande i Industrikraft AB som bildades 2009 för att utnyttja Alliansregeringens löfte om tillstånd att bygga ny kärnkraft. Industrikrafts försök att samarbeta med Vattenfall om ny kärnkraft misslyckades emellertid.
Share
|