Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 8, 21 februari 2014

Läkare förespråkar vegetariskt

Om alla människor åt mer frukt och grönt skulle många sjukdomar minska drastiskt, enligt den nya föreningen Läkare för framtiden. De ska bland annat arbeta för att sprida kunskap om den vegetariska matens fördelar och förespråkar höjd skatt på ohälsosam mat.


Folksjukdomar som cancer, diabetes och stroke skulle minska med mer vegetarisk kost, menar onkologen David Stenholtz.

- Vi har fått mycket positiva reaktioner, det känns som att vi är väldigt rätt i tiden. Men det är egentligen inget konstigt eller kontroversiellt på vår agenda, säger David Stenholtz, ordförande för den nyligen startade föreningen Läkare för framtiden.

De har fokus på att lyfta kostens betydelse för hälsan och lyfter särskilt fördelarna med vegetabilisk kost.

Mer växtbaserad kost

David Stenholtz påpekar att de följer de flesta vedertagna kostrekommendationerna, både i Norden och USA.

- Vi förespråkar mer växtbaserad kost - fullkorn, grönsaker och frukt - och mindre animalier och processad mat. Det som är unikt för oss är att vi inte sätter någon övre gräns utan stödjer en helt växtbaserad kost. En helt vegetarisk kost är optimalt för hälsan, säger han.

Föreningen ska också arbeta för att djuren som i dag används för dissektioner i läkarutbildningen ska ersättas med andra alternativ. Det finns redan modeller i plast och simulatorer som fyller det syftet. Djurförsök i medicinsk forskning är ett mer komplext område, men föreningen planerar även att ta sig an det längre fram. Hittills är det dock föreningens kostråd som fått mest uppmärksamhet i media.

Förebyggande saknas

David Stenholtz är läkare i onkologi (cancervård) i Västerås och tycker att det förebyggande perspektivet ofta saknas när det gäller kost och hälsa.

- Det är en outnyttjad resurs. Mycket har åstadkommits vad gäller förebyggande åtgärder mot alkohol, rökning och brist på motion, men när det gäller kost har det gjorts alldeles för lite.

Han menar att kosten är det som har störst betydelse i sammanhanget.

Tillsammans med nio andra läkare och forskare från föreningen skrev han en debattartikel i Dagens nyheter den 4 februari. Budskapet är att folksjukdomar som stroke, cancer och diabetes skulle kunna minskas drastiskt med hälsosammare kostval. Men människor uppmuntras inte att äta nyttigt eftersom frukt och grönt är betydligt dyrare, och mindre tillgängligt, än till exempel snabbmat och godis. Livsmedelsreklamen domineras också av animaliska och industriellt behandlade produkter. Läkare för framtiden föreslår därför i artikeln att hälsosam mat borde momsbefrias och att ohälsosamma livsmedel ska beskattas så att de bär kostnaderna för de problem de skapar.

Viktigt sprida kunskap

En viktig uppgift för föreningen är att sprida kunskap, och under våren kommer David Stenholtz att hålla nästan en föreläsning i veckan på temat. Närmast på Vegoforum i Stockholm den 22 februari med vinkeln vegetarisk mat och idrott/motion.

Han blev själv vegetarian för 17 år sedan, för djurens skull, och för 7 år sedan tog han steget till att bli vegan.

- Det var dels för att jag fick en ökad kunskap om näringslära men också för miljöns skull, berättar han. Det finns goda skäl att bli vegan för djurens skull också, men det insåg jag först senare.

Han påpekar att det är fler och fler som även ser miljövinsten och fördelarna för den globala matförsörjningen.

150000 medlemmar i USA

David Stenholtz koordinerade även bildandet av föreningen och inspirerades av den amerikanska motsvarigheten PCMR (Physicians committee for responsible medicine) som startade 1985 och i dag har 11000 läkare bland de totalt 150000 medlemmarna i USA.

- Det var insikten om deras verksamhet och framgångar som fick oss att samla ihop oss för drygt ett år sedan. Det är nästan skamligt att det inte funnits något liknande här tidigare, säger han.

David Stenholtz var på studiebesök i USA förra sommaren på en av PCMR:s konferenser och träffade bland annat deras ordförande, läkaren Neal Barnard.

- Vi har telefonkontakt och mejlar och jag får idéer och förslag från honom. Vi använder även en del av deras material som vi översätter, berättar han.

  Share