Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 7, 14 februari 2014

Linje 17:s arbete inspirerar

I efterdyningarna av dubbelmanifestationen mot rasism i Kärrtorp i december bjöd Linje 17 mot rasism, Teater Reflex & Turteatern i lördags in till en dag fylld av seminarier och workshops, dans och musik. Målet var att gemensamt hitta flera former för lokal organisering och fortsatt antifascistiskt arbete.


På kvällen blev det kulturkamp med cirkus, dans och musik. (Foto: Alexandra Lundberg)

Sandra och Anjana från Linje 17 mot rasism höll i en workshop om hur en startar ett lokalt nätverk ā la 17. Deras arbete och modell börjar nu få fäste även på de södergående gröna T-banelinjerna 18 och 19. Där var en blandning yngre och äldre som lät sig inspireras av 17:s exempel och Stockholm lär få se flera dylika medborgarinitiativ i framtiden.

Från stiftelen Expo kom Haris Grabovac och berättade om ett nytt projekt, Tillsammanskap, som sätter igång i vår. Han menade att det bästa sättet att bemöta fascism är att vara först på plats, oavsett om det gäller bullbak, flyerutdelning, demonstration eller manifestation, och låta dem förhålla sig till de "goda" medborgarna.

Något Mathias Wåg, tidskriften Brand och hemsidan Motkraft, skrev under på. Att nazisterna har svårt att möta dem de inte ser som direkta fiender. Wåg tillhör en researchgrupp som har kartlagt de olika fraktionerna. Han menade att de består av tre grenar: de som arbetar pseudoparlamentariskt (SD), de som söker ta gatan och sprida osäkerhet i grannskap (SMR, som var de som attackerade den fredliga demonstrationen i Kärrtorp) och den grovt kriminella grenen som har vapengömmor i skogen och försörjer sin verksamhet medelst bankrån (som gamla VAM).

Kvinnor mest toleranta


Mellan 16000 och 20000 människor demonstrerade mot rasism i Kärrtorp. (Foto:Sofia Härén)

Ett par gäster var också på plats: Jim Smith från UK Anti Fascist Network i Brighton berättade om liknande erfarenheter från den antifascistiska kampen mot antimuslimska English Defence League (EDL). Han frågade publiken vilken kategori/grupp människor som anses vara de mest toleranta? Svar: övre medelålders kvinnor. Smith meddelade även vilket eko Kärrtorp givit världen över:

- 20 000 deltagare är ett stort antal även med brittiska mått mätt, och med tanke på antal personer per capita i Sverige är det ännu mera imponerande.

Arbetet ger eko

Katerina Kleitsa från grekiska Antifascist Front of Thermaikos delgav det senaste i det turbulenta landet efter mordet på aktivisten och rapparen Pavlos Fyssas i september och dito två Gyllene gryning-medlemmar två månader senare.

- Regeringen försöker skylla mordet på antifascister och bunta ihop de båda sidorna. För att på så sätt rättfärdiga förföljelser av anarkister och studenter.

Sammanfattningsvis kan sägas att Linje 17:s arbete gett eko över hela Sverige och utgör en inspirationskälla världen över. Flera stödmanifestationer i olika städer vittnade om att det var det största antalet människor som någonsin gått med i en antifascistisk demonstration, Östersund, Helsingfors, Göteborg, ja, listan kan göras mycket längre. Valåret har inletts hett.

På kvällen blev det kulturkamp med bland annat flamencodans, nycirkus med Magmanus och en suverän jazzsångare i Josette Bushell-Mingo med bandet Hustle, som verkligen fick i gång publiken. Som parollen lyder: "If I can't dance it ain't my revolution."

  Share