Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 7, 14 februari 2014

Afghanistan delvis ett misslyckande

Norge avslutade sin insats i Afghanistanprovinsen Faryab för nästan två år sedan och norska försvaret har nu låtit utreda hur väl de nådde sina målsättningar.

Norges insats i Faryab, Afghanistan mellan 2010 och 2012 var ett misslyckande när det gäller civila insatser enligt en ny rapport. Norska försvarets forskningsinstitut (FFI) har analyserat de 116 delmål som sattes upp för insatsen och kommer fram till att de mål som krävde både en civil och militär insats inte har uppfyllts, rapporterar norska tidningen Aftenposten.

Militära mål uppfyllda

Exempel på mål som inte uppfyllts är; minskat stöd till rebellerna, ökad tillit till de afghanska säkerhetsstyrkorna samt minskat inflytande av rebellerna på lokalbefolkningen.

- Jag tror inte att någon är nöjd med det som uppnåtts i Afghanistan, säger FFI-forskaren Svein Erlend Martinussen, till Aftenposten.

Däremot har det norska försvaret uppfyllt flera rent militära mål, som att öka de afghanska säkerhetsstyrkornas förmåga att utföra operationer. Det gör ändå att 83 av de 116 målen har nåtts.Svein Erlend Martinussen vill därför inte medge att det är ett misslyckande.

- Jag erkänner inte ett nederlag, men det är ett erkännande av att en del viktiga delmål inte har nåtts, säger han.

I dag går utvecklingen i fel riktning i Faryab på de flesta områden. Exempelvis hade provinsen flest vägbomber i landet första halvåret 2013.

Rödgrönt beslut

Natoledda ISAF hade gett order om att bekämpa rebellerna med en militär strategi, nära kopplat till civil hjälp. Tanken var att färre skulle vilja ansluta sig till rebellerna om man upplevde att Nato bidrog till att hjälpa invånarna. Den norska rödgröna regeringen valde dock att skilja på humanitär hjälp och militära insatser, något som Svein Erlend Martinussen är kritisk till.

Men tidigare försvars- och utrikesminister Espen Bath Eide försvarar beslutet.

- Soldater ska inte bli biståndsarbetare. Det är varken kostnadseffektivt eller smart, säger han till Aftenposten.

  Share