Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 28, 2 maj 2014

Naturens rätt och ekocid på agendan

Begreppet ekocid, att döda eller förstöra naturen eller ett ekosystem, är ett begrepp som lyftes under en konferens i Stockholm. Förhoppningen är att det nästa år ska ges juridisk legitimitet i Haagdomstolen.


Polly Higgins, advokat för Jorden, och Stefan Mikaelsson, ordförande för Sametinget, under konferensen i Stockholm. (Foto: Pella Larsdotter Thiel)

En konferens om naturens rättigheter och ekocid hölls i Stockholm förra helgen med gäster som brittiska juristen Polly Higgins, Sametingets ordförande Stefan Mikaelsson och Miljöpartiets språkrör Åsa Romson.

En av arrangörerna är Pella Larsdotter Thiel, talesperson för nätverket Lodyn, som tycker att konferensen var en succé.

- Vi ville samla människor för att presentera de här banbrytande idéerna och undersöka olika perspektiv.

Hon påpekar att tanken om naturens rättigheter är en gammal idé hos många ursprungsbefolkningar men att det är ganska nytt att det skulle införas som juridisk sanktion.

Sverige i bräschen

Ekocid innebär att omfattande skador eller förstörelse tillfogas miljön eller ett ekosystem av människan. Pella Larsdotter Thiel berättar att begreppet användes av Olof Palme vid invigningen av den första internationella miljökonferensen i Stockholm 1972, med hänvisning till Vietnam.

- Sverige har gått i bräschen för detta, nu är det än mer aktuellt än det var då, säger hon. Och Sverige kan ta ledarskap i den här frågan igen.

Hon ser att det finns en chans att driva frågan. Från början var ekocid nämligen en del av Romstadgan från 1998 som reglerar verksamheten för Internationella brottmålsdomstolen i Haag.

- Antagligen lobbades det bort, konstaterar hon. Men nästa år ska Romstadgan revideras och det finns en möjlighet att få tillbaka ekocid som ett brott mot freden.

Samarbete viktigt

Polly Higgins är den som till stor del har bidragit med att aktualisera frågan om ekocid, genom att 2010 lyfta frågan om en juridisk tillämpning i FN. Hon är advokat men arbetar i dag enbart med en klient, Jorden, genom att skriva böcker och föreläsa. Planen är att hon ska komma tillbaka till Sverige för att tala i Sametinget till hösten.

Pella Larsdotter Thiel hoppas att deras nätverk kan sätta ekocid på dagordningen och att andra kan ta frågan vidare. Förra veckan publicerade de en debattartikel i Svenska Dagbladet tillsammans med Miljöpartiet och inför konferensen samarbetade de bland annat med Världsnaturfonden och Omställning Sverige.

- Vi behöver använda våra röster för Jorden nu, göra det som behövs oavsett om det verkar möjligt eller inte, säger hon. Och ekocid är ett konkret, genomförbart verktyg för att skapa en relation, mellan mänskligheten och de levande systemen, som präglas av ömsesidighet.

Läs mer om Polly Higgins i nästkommande nummer.
Läs mer om Pella Larsdotter Thiel och Lodyn i MM nr 47 2013.

  Share