Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 26, 27 juni 2014

Handbok för ett gott liv

Intresset för egenodlat och självhushållning ökar, vilket inte minst märks på den stora mängden böcker som kommer ut i ämnet. Det har blivit viktigt för många att veta var maten kommer ifrån och att ta tillbaka lite av makten över sitt liv. Lina och Joachim Stormvall startade ett eget förlag för att ge ut en omställningsklassiker i ny utgåva.


Joachim Stormvall vill bidra till en mer hållbar samtid och lokal omställning. (Foto: Privat)

- Jag tror att många drar samma slutsatser som vi har gjort. Man är orolig för klimatförändringar och oljetoppar och man vill må bra själv. Vi har också nyss fått en liten dotter och det är ju mycket som tyder på att allergier och även många av bokstavskombinationerna - som man säger lite slarvigt - har med livsstil att göra. Vi önskar leva annorlunda, säger Joachim Stormvall, som är redaktör för den svenska nya utgåvan av Självhushållning - En handbok för realister och drömmare som släpptes 16 juni.

För Joachim Stormvall började intresset för självhushållning som för så många andra på matbordet:

- Jag blev mer intresserad för vad jag stoppar i mig själv. Det är inte alltid så lätt att veta.

I sitt arbete som tidningsreporter åkte han också runt på många gårdar och pratade med lantbrukare.

- Många konventionella bönder jobbar jättehårt och i en enorm skala. Men även om de följer alla regler är det inte alltid så trevligt för djuren eller så bra för jorden.

Livsstilsbibel

Så för ett år sedan gick han en folkhögskolekurs i odling och självhushållning tillsammans med sin fru Lina. Det var i den vevan som de började leta efter en mer heltäckande handbok i självförsörjning. De upptäckte den klassiska boken av engelsmannen John Seymour, en "bibel" i omställningskretsar, men den kom ut på svenska senast i slutet av 1980-talet och priset på antikvariat är skyhögt. Det var så idén föddes att de skulle starta det egna förlaget Skörda och själva ge ut handboken i nytryck på svenska.

- Vi lånade den på bibliotek i början, tills en snäll själ skänkte oss sitt exemplar, berättar Joachim Stormvall.

Under vintern har de arbetat med att översätta, uppdatera och anpassa boken efter svenska förhållanden.

- Det är både en trädgårdsbok, om vad man kan odla, och en livsstilsbibel, säger han.


Självhushållning - En handbok för realister och drömmare, av John Seymour.

Goda råd att överväga

Författaren John Seymour avled 2004, 90 år gammal, och omskrivs som en pionjär. Han är mest känd för sin handbok i självhushållning, men skrev totalt 41 böcker under sitt liv om bland annat resor, hantverk och odling.

John Seymours intresse för detta väcktes redan som ung. Han studerade lantbruksvetenskap på college och flyttade sedan till Afrika i tio år för att bland annat driva en fårfarm, jobba i en koppargruva, vaccinera boskap, göra militärtjänst samt jobba på en fiskebåt.

Han berättar i inledningen till handboken att han blev god vän med en man från ursprungsbefolkningen i Namibiöknen. Han beskriver deras hårda men goda liv "hemma" i naturen för att illustrera den stora förändring som har skett för de flesta människor under de senaste 10000 åren: "Så har vi skapat en livsstil som varken är hållbar eller särskilt trevlig." skriver han. John Seymour menar att det finns många enkla förändringar som individer kan göra för att vända den ohållbara utvecklingen: "Och om vi är smarta så väntar vi inte på apokalypsen innan vi ställer om." Han fortsätter: "Jag ber dig inte att blint följa mina råd, utan att endast överväga dem när du funderar på framtiden."

På de följande 400 sidorna beskriver han sedan de flesta delarna av självhushållning man kan tänka sig, allt utifrån sina egna erfarenheter från att ha drivit de gårdar som han först hade med sin fru Sally i Suffolk och Pembrokeshire i England, och sedan i Irland.

Hela boken är fylld med hans personliga kommentarer och små anekdoter som gör den levande och lättläst. Det är lite teori men till största delen praktiska och rikt illustrerade beskrivningar.

Kapitlet "Mat från trädgården" är en hel odlingsbok i sig och är faktiskt ett tillägg från en av Seymours andra utgivna böcker. Det handlar om odlingar i olika storlek, från en liten stadsodling till en gård på flera tunnland. Beskrivningar av olika grödor, kryddväxter och fruktträd med skötselråd.

Svenska förhållanden

Utöver originalet har Joachim Stormvall kompletterat med information om svenska klimatzoner och svenska lantraser i kapitlet "Mat från djur". Han berättar att det under vintern har blivit många telefonsamtal och mejlväxlingar med olika svenska fackmän och -kvinnor på området.

Där finns också massor av handfast information om vad du exempelvis ska tänka på när du köper din första ko, hur du hjälper en tacka att föda och hur du bygger ett hönshus.

I kapitlet "Mat från åkern" går John Seymour även igenom hur du enklast röjer mark från träd och sten, hur du dränerar och bygger stängsel. Det finns förstås också en avdelning om hur mjölken tas tillvara till ost och smör, konservering av grönsaker och frukt samt framställning av öl, vin och vinäger. Ett kapitel handlar om energi och avfall: Hur funkar vindkraft och solceller?

Det avslutas med en genomgång av olika hantverk som korgflätning, keramik, vävning och träarbete. Även tips på hur du gör hushållsartiklar som egen tvål och målarfärg.

Boken ger en god bild av vad som faktiskt är möjligt att göra själv. En viktig påminnelse i dag.


Anders Persson har gjort nya illustrationer av svenska lantraser som orusthöna och blommehöna till den svenska nyutgåvan. (Illustration: Anders Persson)

John Seymour går även igenom sina erfarenheter av hur man kan gå till väga för att bli mer självförsörjande. Några tips är att ta det i små steg och samarbeta med andra mäniskor. Han ger även sin syn på saker som transporter, pension, skatt och vardagen som egenföretagare. Han avråder bestämt från att ta banklån med argumentet att det är svårt att förutspå framtiden och "ska man verkligen göra kreditgivarna ännu rikare?"

John Seymour påpekar att verklig lycka bygger på en god hälsa - genom hårt manuellt arbete (eller träning), frisk luft, solsken, ett tryggt hem och oförfalskad mat. Även goda vänner och grannar är en grundläggande förutsättning och att balansera hårt arbete med avkoppling. Skapa er egen underhållning, i form av exempelvis musik, poesi eller kortspel och "Sluta aldrig att ha roligt" uppmanar han.

Stort intresse

Trots att Lina och Joachim Stormvall inte har gjort någon reklam för boken utan bara gått ut på sociala medier, bloggar och forum för bland annat omställningsrörelsen har väldigt många hört av sig.

- Vi var inte riktigt beredda på det jättesug som det varit. Eftersom det är vår första bok så har vi bara tryckt den i 2000 exemplar. Men vi har fått ganska många förbeställningar så hälften har redan gått åt, berättar Joachim Stormvall.

Han har fått sitta uppe på nätterna och packa böcker den senaste veckan.

Tanken med deras nya förlag är inte främst att tjäna pengar utan att ge ut böcker "som bidrar till en mer hållbar samtid, lokal omställning och ett gott liv" och som har svårt att hitta ut på den kommersiella marknaden.

Familjen Stormvall bor i Tuna utanför Uppsala där de hyr en liten 1920-talsgård med uthus och trädgård. De har nyligen byggt ett växthus. Joachim berättar att hans fru har satt som mål att kunna jobba 50 procent på gården och 50 procent på sitt jobb som skolkurator.

- Jag tror att det kan vara en fördel att ha en fot på gården och en i samhället, för att undvika motsättningar och för att nå ut till fler, säger han.

Poängen är att vi behöver leva så att vi tar hand om vår värld och vårt samhälle.

- För oss ger det också en högre livskvalitet att kunna äta våra egna grönsaker, ägg och frukt.

Joachim Stormvall påpekar att vi har mer kunskap i dag och har alla möjligheter att vända utvecklingen om människor blir mer medvetna. Många känner till problemen men tror att det inte spelar någon roll vad de gör själva. Så han tar omställningsrörelsen som ett positivt exempel, tusentals människor som redan är beredda att göra något.

  Share