Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 19, 9 maj 2014

Jordens försvarsadvokat

I AF-borgens café vid Lunds universitet står en vältalig och livfull kvinna i 40-årsldern och väntar in oss eftersläntrare. Skotska Polly Higgins var länge en välansedd och välbetald advokat i London.


Polly Higgins är brottsmålsadvokaten som driver frågan om naturens rättigheter och att brott mot naturen ska införlivas bland de internationella lagar som reglerar krigsbrott. (Foto: Cecilia Ward)

Men mot slutet av ett tre år långt fall, under väntan på domarna, hände något:

- Jag tittade ut genom fönstret och tänkte: Det är inte bara min klient som har blivit illa åtgången utan även jorden. Något måste göras åt det. Jorden behöver en bra advokat.

Naturmord

Vid ett panelsamtal med miljöjournalisten George Monbiot under COP15 i Köpenhamn 2009 kom nästa aha-upplevelse. De två satt där och väntade på Evo Morales och Hugo Chávez som satt fast i förhandlingar och inte dök upp. Slutligen öppnades golvet för debatt; en man reste sig upp och frågade varför inte naturen kunde bli en juridisk person, i likhet med den andinska filosofin om Pachamama, Moder Jord.

- Det var en av de där tillfällena då det går upp ett ljus, javisst, varför hade vi inte tänkt på det tidigare.

Higgins började undersöka saken ekocid - naturmord, likt genocid, folkmord - och fick slutligen napp då en journalist skickade ett mejl: han hade sett ett FN-dokument som visade att varken termen eller saken var ny. Higgins gick in på FN:s hemsida och slog in aktnumret men fick ett errorsvar, att dokumentet inte existerade. Hon ringde FN och bollades runt i två timmar. När hon slutligen kom tillbaka till den första tjänstemannen gav hon upp.

- Jag frågade runt bland mina kontakter om det fanns någon som hade tillgång eller möjlighet att fysiskt genomsöka FN:s väldiga arkiv. Och fick till slut ett positivt svar.

Det visade sig att 1996 - fastän termen härstammar från början av 1970-talet och att saken hade tagits upp redan på Stockholmsmötet 1972 - hade förhandlingar ägt rum om att föra upp ekocid som ett brott, men att det var fyra länder som stoppat processen. Föga förvånande USA och Kanada, med tanke på de nyfunna skiffergasfyndigheterna. Något mera förvånande Nederländerna och Frankrike; anledningen tros ha varit ländernas inslagna väg på storskalig GMO-odling.

- Tänk att vi förlorat 15 år i processen, vi hade kunnat stoppa mycket skadegörelse och klimatvidrig verksamhet, om vi bara haft de juridiska verktygen.

Det riktigt anmärkningsvärda var dock att allt skedde i det fördolda, att varken allmänhet eller NGO:er blev underrättade om förhandlingarna.

Polly Higgins ser det numera som sitt kall att både företräda och förespråka att denna den femte FN-pelaren om Brott mot freden kommer upp på agendan igen och inte går om intet som 1996. Och nu är tiden den rätta. Nästa år ska Romfördraget omförhandlas.

- Som advokat sökte jag de verktyg, de lagar som bokstavligen skulle kunna användas för att stoppa massförstörelsen. Och det har verkligen brytt mig, det finns faktiskt inga. Den befintliga miljölagstiftningen, såvitt jag kan se, är inte ändamålsenlig.

Enorm respons

Brittiska The Guardian fick nys om saken och gjorde en lång intervju med Higgins. Tidningen frågade om hon hade en hemsida, vilket hon inte hade, så hon fick en vecka på sig att sätta upp en. Det blev eradicatingecocide.com och pollyhiggins.com.Och tur var det, för när artikeln väl gick i tryck och online fick den en enorm respons:

- Artikeln spred sig som en löpeld över hela världen. 28 000 hade varit inne på hemsidan den första helgen.

Under frågestunden framkom faran att en lag inte har någon verkan. Att folkmord sker än i dag. Men Higgins menar att en attitydförändring är nog så viktig. Att lagar fungerar som medvetandeskiften. Att folkmord skedde utan något som helst straff för 100 år sedan; i dag har det i stort sett försvunnit. Senast var i Rwanda och forna Jugoslavien på 1990-talet. Hon drar också paralleller till avskaffandet av slaveriet och apartheid.

2011 genomfördes en fiktiv rättegång i London med det bästa försvar och den bästa åklagare landet kunde uppbringa. Två fiktiva vd:ar ställdes inför rätta för naturmord på grund av deras destruktiva tjärsandsexploatering i Athabasca, Kanada, och befanns skyldiga. Det visar att en lag om ekocid fungerar i praktiken. Rättegången strömmades live och finns att se på nätet.

Sociokrati

Många politiker har svarat Higgins att de behöver folkets mandat för att kunna agera för saken. Hon blev därför mäkta intresserad av Hamburgs och Berlins folkomröstningar om energin i fjol: "energietisch". För Higgins talar hellre om sociokrati än demokrati, för som den senare tillämpas i dagens nationalstater är den ett tämligen urvattnat, innehållslöst och skenheligt begrepp.

- Förstå mig rätt, jag är för profit och affärer, men inte investeringar som skadar naturen och det arv vi lämnar efter oss åt kommande generationer. Här är alla vinnare, avslutar Polly Higgins sitt tal som anordnades av Naturskyddsföreningen i Skåne och var en del av Välj Rättvisa Nu-turnén.

  Share