Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 36, 5 september 2014

En resa till Fukushima

Akiko Frid, född i Japan, verksam i många år för Greenpeace i Sverige, be-rättade den 13 augusti på biblioteket i Laholm om sitt besök i trakten av de tre av sex havererade kärnkraftsreaktorer i Fukushima förra året.


Akiko Frid i Laholm.

Olyckan hände den 11 mars 2011. Fortfarande ligger trakten öde, husen är förstörda av jordbävningen och tsunamin som utlöste kraftverkets olycka.

I oändliga rader står svarta plastsopsäckar anordnade som innehåller bortskrapad jord. Vart ska säckarna ta vägen? Hur sanerar man den underbart vackra närabelägna bergtrakten? Det är ingen som vet.

Angår oss förr eller senare

Akiko Frid berättade om sin färd i sällskap med någon före detta parlamentariker som flyttade tillbaka till Fukushima, distriktets huvudstad med samma namn. Han vill engagera sig för miljön i sitt område.

Akiko skildrade också japanernas åsikter om de radioaktivt nersmittade livsmedlen och mot Japans attityd mot atomkraft i framtiden. Ett 15-tal åhörare lyssnade, ställde många frågor och väckte tankar. Olyckan har hänt där borta. Men den angår oss lika mycket förr eller senare genom det radioaktiva kylvattnet som fortfarande sköljs ut i havet, tonvis, varje dag.

Utställning kan lånas

- Medvetenheten om slöseriet med el har ökat enormt i Japan, alternativen till atomkraft har kommit igång. Vi har ju så mycket soltimmar i Japan. Min pappa som bor norr om Tokyo, drygt 30 mil söder om Fukushimadisktriktet, har satt solceller på sitt hustak, berättar Akiko en aning stolt.

Föreläsningen ägde rum under den pågående Fukushima-fotoutställningen av Maj Wechselmann.

Utställningen finns i två exemplar. Det handlar om 20 stycken oramade färgfoton. Måttet: 50,5 ggr 34 cm. Bildförklaringar och övriga kortfattade fakta på separat blad. Utställningen finns att låna och hämta hos Maj Wechselmann, telefon 08-6622677.

  Share