Här hittar du samtliga faktaartiklar som publicerats på hemsidan under 2017.Rädda tigern, rädda världen

Ansträngningarna för att rädda de sista kvarvarande tigrarna har inte varit fruktlösa. De medel som samlats in har visat sig ge effekt även för andra vilda djur i Asien - och för människor, enligt en rapport från Världsnaturfonden WWF.
Läs artikeln

Julglitter - fullt av mikroplaster

Glittret på julgranskulor kan innehålla mikroplaster och internationellt hävdar forskare att dessa plastpartiklar har en negativ påverkan på hav och de djur som lever där. Även forskare i Sverige vill se ett förbud.
Läs artikeln

Hållbarhet genom ökad lokal självhushållning

Omställningsnätverkets fjärde årsmöteskonferens lockade 200 deltagare till Växjö 7-8 oktober. Där fick de lyssna till inspiratören Rob Hopkins, en av grundarna till Omställningsrörelsen, och diskutera hur vi kan samskapa ett vänligare och hållbarare lokalsamhälle.
Läs artikeln (pdf)

Vitaminbrist orsak till massutdöende

Forskare vid Stockholms universitet håller på att konstatera att tiaminbrist (brist på vitamin B1) kan ha samma inverkan på djur som de klassiska miljögifterna DDT och PCB.
Läs artikeln

Leva och jobba i krigets mitt

- De flesta vet inte vad diplomater och biståndsarbetare gör. Vi har ett ansvar att tala om hur svenska skattepengar används i konfliktländer, förklarar Elisabet Hellsten, som har levt och arbetat på platser som få längtar till: krigets Beirut, Limas slum, våldets Colombia och i de krigsdrabbade Irak och Afghanistan.
Läs artikeln

Internationellt läger mot kärnkraften

Det var med tvekan vi accepterade FMKK:s erbjudande att delta i International Antinuclear Summer Camp i Döbeln, Tyskland. Trots Eduardo Hornos inbjudan på nätet två gånger hade ingen yngre anmält intresse.
Läs artikeln

Right Livelihood:

Pris för rättvisa

Right Livelihood Award går i år till en journalist och två jurister. De får sammanlagt tre miljoner kronor. Vinnare är den grävande journalisten från Azerbajdzjan Khadija Ismayilova, människorättsjuristen från Indien Colin Gonsalves och advokaten Yetnebersh Nigussie från Etiopien. En hedersutnämning går till amerikanen och juristen Robert Bilott.
Läs artikeln

Kritik mot Aurora

Militärövningen Aurora 17 har påbörjats. Den 11-24 september genomför drygt 20000 soldater en omfattande stridsövning i stora delar av södra Sverige.
Läs artikeln

Sametingets öppnande

Invigningen av Sametingets nya mandatperiod på fyra år skedde i Östersund i närvaro av förutom samiska ledare, kronprinsessan Victoria, landshövdingen i Jämtlands län Jöran Hägglund, ett antal ambassadörer och några utvalda bland andra svenska riksdags-politiker.
Läs artikeln

Alternativboden Lyktan

Ett ljus i mörkret

Självtillit, solidaritet och resursbevarande. Det är föreningen Alternativboden Lyktans ledord i Gävle. Föreningen driver där en världsbutik som en av fyrtio liknande butiker i Sverige.
Läs artikeln

Flera klimatsatsningar i Isabellas sommartal

Industriklivet är en ny satsning för att minska industrins utsläpp, och flygskatten blir kvar i regeringens budgetförslag - trots motstånd. Det framkom i Isabella Lövins sommartal.
Läs artikeln

Småskaligt alternativ för Krav och eko

Äldre spannmålssorter kan vara en väg framåt när det gäller ekologisk odling. Årets Kulturspannmålskonferens inspirerade även erfarna odlare.
Läs artikeln

Solenergin växer med fler initiativ

Solceller står inför sitt definitiva genombrott i Sverige, enligt Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige, som varit med att ta fram en rankning av vilka kommuner som får mest el från solceller.
Läs artikeln

Bedrägeriet med återvinningen

Miljömagasinet fortsätter artikelserien om mytbildning och grönmålning av produkter. Myten om att återvunnen plast till slut ändå bränns upp har till viss del visat sig vara sann.
Läs artikeln

Rester från solkräm stannar i vattendrag

Två av fem funderar på vad som händer med kemikalier i solkräm när de badar i hav och sjöar, enligt Sifoundersökningen som IVL Svenska Miljöinstitutet har låtit göra.
Läs artikeln

Klimatnyttan med ny elbil

I en serie artiklar ska Miljömagasinet granska den mytbildning och grönmålning som uppstått kring nya produkter som påstås vara miljö- och klimatvänliga. Först ut är elbilen.
Läs artikeln

Svenskt Flyg blev årets grönmålare

Svenskt Flyg blev årets grönmålare med 40 procent av rösterna. Den negativa utmärkelsen utdelades som tidigare år i Almedalen.
Läs artikeln

Fortsatta krav på minskade utsläpp

Det nya klimat­politiska ramverket ska säkerställa att Sve­riges växthusgasutsläpp minskar. Men tyvärr åsidosätts en avgörande källa till klimatpåverkan: Utsläppen som vi i Sverige orsakar i andra länder.
Läs artikeln

Förnyelsebar energi med flyt

Kina har förankrat ett flytande solkraftverk på en vattenmassa som tidigare försåg vatten till kolbrytning. Med en kapacitet på 40 megawatt, eller el till mer än 6 500 hem, är det störst i världen.
Läs artikeln

Konstgräs - stor mikroplastkälla

För snart två år sedan fick Naturvårdsverket i regeringsuppdrag att identifiera mikroplastkällor. Den 2 juni lämnade verket sin rapport som innehåller steg för att minska spridningen av mikroplaster från landbaserade källor till hav, sjöar och vattendrag.
Läs artikeln

Vapenexport en kabinettsfråga?

Snart ska ett lagförslag med regler för svensk vapenexport presenteras. Till MP-kongressen i maj föreslår företrädade, på riksnivå och lokalt, ett totalstopp för vapenexport till diktaturer.
Läs artikeln

Borneos gröna guld inte så grönt

I Sydostasien ligger Borneo, en ö som politiskt delas av Indonesien, Malaysia och Brunei. På ön rullar tankbilar fulla med palmolja dygnet runt. Uppgifterna om hur mycket regnskog som huggits ner till virke, pappersmassa och särskilt för att ge plats för palmoljeodlingar varierar beroende på vem man frågar, men underskattas i allmänhet.
Läs artikeln

Kritik mot fossilgasen i Göteborg

Sverige ska bli "världens första fossilfria välfärdsland" slog S-kongressen fast i Göteborg. Men går det ihop med satsning på fossilgas i Göteborgs hamn? Det tycker inte gräsrotsinitiativet Fossilgasfällan.
Läs artikeln

Dystert läge för miljö och klimat

Den sista dagen i mars släppte Naturvårdsverket en miljömålsrapport som berättar om tillståndet för miljö och klimat i världen. Föga förvånande slår den fast att de senaste årens klimatåtgärder antingen varit för få eller, när de väl implementerats, gått för långsamt för att nå Parisavtalets mål att hålla den globala uppvärmningen under 2, helst 1,5 grader.
Läs artikeln

Toppkonferens om miljön i Arktis

Ryssland, Finland och Norge har för första gången på mycket länge mötts på toppnivå för att diskutera de alltmer alarmerande miljöfrågorna i Arktis.
Läs artikeln

Nolltaxa iskall fråga i Stockholm

Flera europeiska storstäder har på prov infört en hel- eller delvis nolltaxa i kollektivtrafiken. Men i Stockholms stadshus och landsting finns inte ens frågan på dagordningen. Vänsterpartiet är ensamt om att driva frågan.
Läs artikeln

Nyckelbiotoper numera hotade

Skogsstyrelsens generaldirektör meddelade nyligen i Dagens Nyheter att inventeringen och registreringen av så kallade nyckelbiotoper, i ett område stort som halva Sverige, stoppats.
Läs artikeln

Mord med många frågetecken

Läckta domstolshandlingar indikerar att mordet på den honduranska miljöaktivisten Berta Cáceres, som Miljömagasinet skrivit om tidigare, planerades och utfördes av militär underrättelsetjänst knuten till landets USA-utbildade specialstyrkor. Det avslöjar den ansedda The Guardian efter en stor undersökning.
Läs artikeln

Samtal om Auroras skador på naturen

Valter Mutt, en av de fyra miljöpartister som röstade mot värdlandsavtalet, säger på ABF-mötet "Samtal om fred och säkerhet i Sverige" den 25 februari: "Att rösta emot värdlandsavtalet är det bästa jag gjort".
Läs artikeln

Göteborg återplanterar ålgräs

Göteborgs Hamn är beredd att återplantera de 1,7 hektar ålgräsängar som försvinner när hamnen utökas med en ny terminal. Det är den hittills största återplanteringen av ålgräs i Sverige.
Läs artikeln

Utbredd tiaminbrist på norra halvklotet

Bristen på vitamin B1 (tiamin) hos vilda djur är tidigare känd som ett problem inom vissa arter i relativt begränsade geografiska områden. Nu visar forskare vid Stockholms universitet och flera andra forskningsinstitutioner i Europa och Nordamerika att bristen på tiamin är betydligt mer utbredd än vad man tidigare känt till.
Läs artikeln

Dom: Piratsajter ska blockeras

Den 13 februari beslutade Hovrätten att ändra Tingsrättens tidigare dom och att fildelningssajten The Pirate Bay och streamingsajten Swefilm ska blockeras.
Läs artikeln

Hushåll oberedda på klimatkonsekvenser

MSB rekommenderar att alla hushåll klarar sig i 72 timmar utan el, värme eller vatten. Men en färsk studie från If visar att mer än vart tredje hushåll misslyckas.
Läs artikeln

Sista gratislunchen

Det var många som hade samlats på ABF-huset i Stockholm för ett seminarium med det lockande namnet: Sista gratislunchen? Lokalen var överfull och förväntningarna var höga.
Läs artikeln