Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 36, 8 september 2017

Alternativboden Lyktan

Ett ljus i mörkret

Självtillit, solidaritet och resursbevarande. Det är föreningen Alternativboden Lyktans ledord i Gävle. Föreningen driver där en världsbutik som en av fyrtio liknande butiker i Sverige.


Alternativboden Lyktans ledord självtillit, solidaritet och resursbevarande står på banderollen bakom disken.

I föreningen verkade också miljöprofilen Thorild Dahlgren, som gick bort i augusti i år. Han var en hängiven kärnkraftsmotståndare men hans gärning och bidrag till föreningen gör att Lyktan lever kvar.

Per-Olof Erickson arbetar på Alternativboden. Han berättar om den omtyckta och välkända lilla butiken och mötesplatsen i staden, om föreningens tillkomst, verksamhet och framtidsutsikter.

- Det är en fantastisk förening och allt överskott går till olika biståndsprojekt här i Sverige och hela världen, säger Per-Olof Erickson.

2?500 världsbutiker

Vad är Alternativboden Lyktan, vad står föreningen för och hur kom ni till?

- Det är en världsbutik som innebär att nittio procent av våra varor är Fair Trade-märkta. I hela Europa finns 2 500 sådana butiker. Lyktan startades 1986 utifrån mottot solidaritet och resursbevarande självtillit.

- Vi är en förening som drivs av cirka hundra personer helt ideellt. Butiken har haft öppet i princip varje dag förutom på söndagar och helger ända sedan starten 1986. Vi är cirka 20-25 personer som turas om att stå i butiken.

Thorild Dahlgren var en av de som startade Lyktan, och han stod i butiken cirka två dagar i veckan i stort sett ända fram till sin död den 6:e augusti i år.

I början av 80-talet var organisationen Matfronten verksam över hela landet. Genom den organisationen startade då Thorild Dahlgren tillsammans med cirka tio andra personer en förening för att värna om den lokalproducerade maten. De tog kontakt med lokala producenter av grönsaker och rotfrukter och frågade om de var intresserade av ett samarbete och om de ville leverera varor. Eftersom de var så, bestämde sig föreningen för att sätta upp anslag i olika stadsdelar, där man annonserade om att de som ville köpa lokalproducerade grönsaker och rotfrukter skulle anteckna namn och telefonnummer på en lista.

Det man beställde skulle sedan hämtas på en bestämd plats och vid en viss tid. Dessa matpooler startades snart över hela stan och affärerna gick lysande. Efter ungefär ett till två år kom man fram till att man måste skaffa en lokal. Man lyckades hitta en sådan som var centralt belägen.

- Denna lokal blev sedan Lyktan och vi finns kvar än idag.

Värnar om solidaritet

Varför säljer ni Fair Trade-produkter?

- Det gör vi för att vi värnar om solidaritet. Vi ser orättvisorna i världen och vi ser att många multinationella företag skor sig på att köpa billiga varor från fattiga länder och tjänar en massa pengar på det. Vi vill inte ha några mellanhänder utan vi försöker handla direkt med producenterna. Genom Fair Trade får de som odlar, skälig lön och det är ingen diskriminering eller barnarbete. Det är anledningen till att vi säljer Fair Trade-varor.

Överskottet går till exempel till att rädda regnskog i Indonesien eller till kvinnoprojekt i Sri Lanka. Det kan också gå till fattiga bönder i Sydamerika, Indien och Kina eller till andra biståndsprojekt ute i världen.

Pionjärer

Vilket gensvar har föreningen fått bland gävleborna och allmänheten?

- Vi bildades när det ännu inte fanns någon Agenda 21-samordnare i kommunen. Lyktan blev då någon slags samordnare och folk kom till oss eftersom de visste att vi höll på med resursbevarande och solidaritet och så vidare. Vi var pionjärer, kan man säga, genom att vi tidigt sålde lokalproducerade och ekologiska produkter, långt innan de andra traditionella affärerna sålde dessa varor, säger Per-Olof ?Erickson.


Nittio procent av Lyktans varor är Fair Trade-märkta.

- Vi sade till våra kunder att de skulle fråga efter ekologiska produkter i sina vanliga butiker och det har visat sig att affärer som till exempel Ica, Coop och Willys numer säljer mycket av de varor som vi förespråkade tidigt. Lyktan har blivit ett begrepp för gävleborna, alla känner till oss och de kommer till oss trots att vi har lite högre priser. Det visar på att vi har betydelse. Vi kan informera om varför man ska köpa ekologiskt och Fair Trade.


Vilka är det som besöker Lyktan, vilka är era kunder och hur många kommer till er?

- Det är människor i alla åldrar. Vi har ett antal medlemsorganisationer, till exempel Folkkampanjen mot kärnkraft, Naturskyddsföreningen, Afrikagrupperna, Individuell människohjälp, Djurens rätt och Jordens vänner med fler. Från dessa medlemsorganisationer, som är 13 stycken, kommer besökare till oss. Vi har en speciell hylla i butiken där medlemsorganisationerna kan lägga informationsmaterial.

- Antalet besökare växlar, men ligger kanske runt 50 personer per dag. Vid kampanjer kan antalet stiga till upp till flera hundra.

Har fortfarande betydelse

Vilket avtryck ger Lyktan på sin samtid idag?

- Eftersom Krav, ekologiska produkter och Fair Trade är så populärt nu, så har vi fortfarande betydelse och fungerar som informationscentrum för människor som är intresserade och tror på de här frågorna. Folk kommer till oss eftersom de vet att det finns människor här som vill diskutera frågor om miljö och klimat som till exempel vindkraft eller solceller. Vi har därför en ljus syn på framtiden eftersom vi är duktiga på att informera om miljövänliga produkter och till exempel varför man ska vara klimatsmart. Vi gör avtryck och tror att vi kommer att ha en stor betydelse även i framtiden.

Per-Olof Erickson vill också berätta om något som kallas Fruktförmedlingen. Nu på sensommaren och hösten ser man i affärerna frukt från alla världens länder som till exempel Nya Zeeland, Sydamerika, Afrika och Italien. Samtidigt finns det mängder av frukt som inte tas om hand i svenska trädgårdar.

- Därför har vi infört en fruktförmedling, berättar Per-Olof. Gävleborna vet nu om att har de frukt som de inte själva kan ta hand om så kan de ringa till Lyktan och lämna sin frukt här. Samtidigt kan människor som vill ha frukt komma till oss och hämta gratis.

Resursbevarande

- Vi är en förening som är mycket intresserad av resursbevarande. När vi startade Fruktförmedlingen för sju år sedan fick vi mycket uppmärksamhet i media. Både tidningar, radio och internationell press hörde av sig. En kvinna som intresserade sig för vår verksamhet tog initiativet till att starta en fruktförmedling via Facebook som täckte hela landet.

- Det här är en sådan grej som visar att vi är betydelsefulla, säger Per-Olof Erickson belåtet.

  Share