Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 26, 30 juni 2017

Förnyelsebar energi med flyt

Kina har förankrat ett flytande solkraftverk på en vattenmassa som tidigare försåg vatten till kolbrytning. Med en kapacitet på 40 megawatt, eller el till mer än 6 500 hem, är det störst i världen.


Det flytande solkraftverket vid Huainan är det största som hittills byggts. (Foto: Sungrow Power Supply Co)

Flytande solkraftverk är en högeffektiv metod att generera el i områden där såväl obebyggd som obeboelig mark dominerar. Forskare menar att innovationen fungerar som ett naturligt kylsystem, minskar avdunstningen från vattenreservoarer och förbättrar solpanelernas kapacitet via det kylande vattnet.

Kinas nya solkraftverk är byggt nära Huainan, en stad i öst med en framträdande position i Kinas kolindustri, och uppkopplat till stadens elnät. Vattnet är för förorenat för mänskliga ändamål och skulle förmodligen ha varit outnyttjat om inte solkraftverket byggts.

Dra nytta av gruvmark

- Poängen med projektet är att dra nytta av gruvmarken som redan är förstörd - och att hjälpa miljön, sa Cao Renxian, ordförande för Sungrow Power Supply Co, företaget bakom Huainanverket, under en presentation på mässan Intersolar Europe i München i början av juni.

Samtidigt meddelade Cao Renxian att Sungrow är i färd med att konstruera ett ännu större flytande solkraftverk i samma region: den södra Anhuiprovinsen. Det ska generera 150 megawatt och stå klart i slutet av året. Detta att jämföra med Europas största, likaledes flytande solkraftverk utanför London med en kapacitet på 6,3 megawatt (23000 solpaneler) som sedan i fjol genererar förnybar energi till Storbritanniens största vattenleverantör Thames Waters närliggande vattenreningsverk.

Ändrar inte klimatmål

Projekten ger Kina, världens värsta utsläppare av växthusgaser, nödvändig goodwill i klimat-omställningen. Redan 2011 kom mer än hälften av landets nyinstallerade kapacitet (63 gigawatt) från förnybar energi fastän industrin fortfarande är högberoende av kolkraft. Kina måste ställa om till ett klimatsmartare energisystem för att kunna nå Parisavtalets mål. Så snart den politiska viljan finns där går det dock ofta snabbt i Kina.

- Oavsett hur andra länders politik förändras kring klimatförändringar, så kommer Kinas mål och inställning inte att göra det, sa utrikesdepartementets talesperson Lu Kang vid en presskonferens strax efter att Trumpadministrationen deklarerat sitt mål att dra USA ut ur avtalet.

USA är världens näst värsta utsläppare av växthusgaser och det fanns stora förhoppningar när de två länderna inför COP 21 i Paris förklarade att de tillsammans ska tackla klimatförändringarna och utveckla den förnybara energin. Trumpadministrationens agerande kallas rentav "själviskt" i en statsstyrd tidning, rapporterar The Guardian.

Uttalandet bekräftades sedermera av en än tyngre politiker att åtminstone Kina står fast vid sina åtaganden.

- Kina kommer att fortsätta implementera löftena i Parisavtalet, för att uppnå målen till 2030 stabilt, steg för steg, sa Kinas premiärminister Li Keqiang på en presskonferens med Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Berlin.

Utökat samarbete

Läckta EU-dokument som flera svenska medier tagit del av indikerar att EU och Kina nu kommer utöka sitt samarbete kring främst förnyelsebar energi och sina stadfästa åtaganden för att gemensamt bekämpa klimatkrisen. Exempelvis Sverige. Stefan Löfven är entusiastisk över den stora kinesiska marknaden som efterfrågar "svensk hållbarhet och grön innovation". Bland andra biltillverkaren och Volvoägaren Geely vars fabrik statsministern besökte i början av veckan. Under den första besöksdagen ägde även ett svenskt-kinesiskt innovationsforum rum i Beijing.

Många menar att Sverige har en gyllene chans att sätta press på Kina nu, med fler än 600 svenska företag etablerade i landet samtidigt som den svenske förläggaren Gui Minhai - vars Hongkongförlag gav ut regimkritiska böcker - suttit fängslad mer än 600 dagar.

  Share