Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 49, 8 december 2017

Julglitter - fullt av mikroplaster

Glittret på julgranskulor kan innehålla mikroplaster och internationellt hävdar forskare att dessa plastpartiklar har en negativ påverkan på hav och de djur som lever där. Även forskare i Sverige vill se ett förbud.


2016 skrev 13 experter och forskare från fyra universitet att Sveriges regering bör förbjuda mikroplast, som kan finnas i exempelvis glitter. (Foto: Maximilian Björsten)

Mikroplaster, det vill säga plastpartiklar som är under fem millimeter långa, är en av de största miljöbovarna i våra hav. När mikroplasterna når haven äts de upp av små djur som sedan äts upp av större. Dessa små plastpartiklar bryts inte ner i matsmältningsorganen och kan orsaka problem för organismer.

Våra reningsverk är inte gjorda för att kunna filtrera ut de små mikroplastbitarna.

- Jag är bekymrad över mikroplaster. Vi vet för lite om hur användningen av plast påverkar miljön och det brister i återvinningen. Mer och mer hamnar i naturen och slutligen i haven. Det är inte bara ekosystemen som löper en risk, säger Magnus Engwall, som är professor på forskningscentrum MTM vid Örebro Universitet.

Glitter tillverkas ofta av aluminium eller Pet-plast och kan frigöra hormonstörande kemikalier när den bryts ner.

"Vi ska förbjuda glitter"

Om ett plastföremål hamnar i naturen smulas det sönder och bildar mikroplast. En del plast tillverkas också till exempel för kosmetika. I tidningen The Independent varnade brittiska forskare nyligen för glittrets negativa effekter och i Storbritannien ska glitter i smink och hygienprodukter förbjudas nästa år. Dr Trisia Farrelly, miljöantropolog vid Masseys universitet i Nya Zeeland, går längre och vill se ett totalförbud av mikroplast.

Magnus Engwall instämmer:


Magnus Engwall. (Foto: Anders Liljenbring)

- Jag tycker att vi ska förbjuda glitter. Glitter, gjort av mikroplast, hamnar så småningom i naturen. Om konsumenter säger ifrån att de inte vill ha glitter av plast kommer producenterna att anpassa sig. Om glitter nödvändigtvis behövs är det i stället möjligt att använda till exempel naturliga mineraler, säger han.

Drar till sig miljögifter

Forskare har lyft fram att mikroplaster drar till sig miljögifter. Men i dag saknas kunskap om hur organismerna i sin tur påverkas, menar Magnus Engwall. För människor utgör plastpartiklarna en mindre fara men hans uppmaning är att undvika produkter med mikroplast för att även undvika spridning.

- Skulle du redan ha glittriga julkulor av mikroplast ska du inte göra dig av med dem. Finns det mikroplast hamnar det på golvet. Dammsugs det upp och sorteras i hushållsavfallet går det till förbränning. Då oskadliggörs det i alla fall, säger han.


Mikroplaster

Mikroplast är ett samlingsnamn för plastpartiklar som är mindre än fem millimeter. Mikroplast i havsmiljön kan exempelvis vara fragment av större skräpbitar eller utgöras av mikroplastpellets som i plastindustrin används som en råvara. Andra ursprung kan vara hygienprodukter. Mikroplast kan spridas ut till havet, sjöar och vattendrag genom avloppsvatten, dagvatten, snötippning och via atmosfären. (Källa: Wikipedia)

  Share