Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 7, 17 februari 2017

Dom: Piratsajter ska blockeras

Den 13 februari beslutade Hovrätten att ändra Tingsrättens tidigare dom och att fildelningssajten The Pirate Bay och streamingsajten Swefilm ska blockeras.

Hovrätten beslutade att Bredbandsbolaget, under hot av vite på 500 000 kronor, ska blockera sina kunder från att besöka ett antal utpekade piratsajtadresser. Detta gäller från den 28 februari och tre år framåt. Eftersom Swefilm redan har plockats ner - genom polisens försorg i ett annat ärende - gäller domslutet i praktiken bara The Pirate Bay. Domen innebär också att internetoperatörer kan vara juridiskt medansvariga när svenskar fildelar illegalt.

Bredbandsbolaget ska betala tv- och filmbolagens rättegångskostnader på 4,4 miljoner. Domen kan inte överklagas.

"En förvånande dom"

Bredbandsbolaget, som bestridit kraven, menar att det är orimligt att en internetoperatör ska "censurera" innehåll. Vidare har bolaget pekat på att detta kan leda till att operatörer stänger av kontroversiella sajter för att förebygga juridisk påföljd.

Jonas Jegerborn, chef på Bredbandsbolaget, säger till SVT:

- Det är en förvånande dom som går emot Tingsrättens tidigare dom. Som vi ser det har man gjort en väldigt kreativ tolkning av att EU-direktiv går väldigt mycket före svensk lagstiftning.

Domen flyttar bara problemet med olaglig fildelning vidare.

"Inte lägga oss platt"

Jon Karlung, vd för internetleverantören Bahnhof, säger att Hovrättens beslut tyder på ett föråldrat synsätt från rättens sida. Enligt honom är att förbjuda kunder från att besöka piratsajter "fel väg att gå".

- Finns det olagligt material måste man angripa sajterna och inte brevbärarna - vilket man gör i det här fallet. Och vi i Sverige, som ju har varit ett föregångsland inom Internet, borde inte lägga oss platt för de amerikanska filmjättarna, säger Jon Karlung, till SVT.

Enligt Bahnhof vet de inte hur de kommer att agera.

Vad är skillnaden?

För den som använder piratsajter är det juridisk skillnad på nedladdning och streaming. Fildelning, där en illegal kopia sparas på användarens hårddisk, bryter mot upphovsrättslagen, vilket kan ge upp till två års fängelse. När det gäller sajter som Swefilm, där användaren tar del av till exempel en film genom streaming, är detta inte olagligt eftersom det inte skapas någon ny kopia, även om den streamade kopian i sig är olaglig.

Streaming: uppspelande av fil, som en film, från annan enhet via nätet

Nedladdning: en fil laddas ner till din dator (och sparas där)

  Share