Här hittar du samtliga faktaartiklar som publicerats på hemsidan under 2018.KD-utspel aktualiserar kärnkraftspolitik

I det senaste kärnkraftutspelet från Kristdemokraterna (KD) gör partiet gemensam sak med Sverigedemokraterna. De kräver att två kärnkraftsreaktorer i Ringhals drivs vidare - trots att ägaren Vattenfall vill stänga dem eftersom de är olönsamma.
Läs artikeln

Försäkringsbolagen:

Styrmedel mot klimatförändring

Efter sommarens värmebölja ser vi hur nyheterna fylls av klimatrapporter, diskussioner och intervjuer. Forskarna talar om skräckscenarion med upp till flera meter högre havsnivåer som kan resultera i att stora delar av jorden inom en inte alltför långt bort liggande framtid kan bli obeboeliga.
Läs artikeln

Klimatet en het fråga

Partiernas klimatpolitiska utspel har duggat tätt den senaste veckan. Efter sommarens extremvärme tycks tempen stiga även för klimatet som valfråga.
Läs artikeln

I folkmordets kölvatten

Crazy Horse-familjemedlemmarna Floyd Clown och Doug War Eagle besökte tillsammans med författaren William Matson Etnografiska museet i Stockholm för att diskutera sin bok Crazy Horse: The Lakota Warrior's Life and Legacy. Rikard Rehnbergh lyssnade och upptäckte likheter med samernas historia.
Läs artikeln

Miraklet i Gäddede

Det är april, jag landar i Östersund och efter tre timmars bilfärd är vi i Gäddede, vår redaktionschef och jag. Stockholm var kalt och snöfritt när jag flög iväg, men här ligger snön i drivor, på somliga ställen ända upp i höjd med min haka. Men det är inte för att åka skidor jag är i Jämtland - utan för att dansa.
Läs artikeln

Vandrarmussla funnen i sjön Flaten

Vattenmyndigheten fick i början av juni tips av en privatperson om att den invasiva (främmande) vandrarmusslan Dreissena polymorpha, har koloniserat sjön Flaten i södra Stockholm.
Läs artikeln

Fridolin öppnar fönstret till solidaritet

- Sverige är rikare än någonsin tidigare. Men barnen mår allt sämre. Och vi andra också. Vi springer allt fortare, och allt fler hinner inte med. Vad var det som gick fel? Det frågar sig Gustav Fridolin (MP) i sin nya bok "Det är inte du, det är vi".
Läs artikeln

Kärnavfallsfrågan - var god dröj

Vad händer nu i kärnavfallsfrågan sedan Mark- och miljödomstolen sagt nej till SKB-ansökan? Regeringen ska fatta beslut, men när kommer den att ge besked?
Läs artikeln

Kanada svänger i klimatpolitiken

I januari 2017 lovade premiärminister Justin Trudeau att Kanada ska "fasa ut" oljesandfälten i den västra provinsen Alberta, där landets petroleumindustri är koncentrerad. Dels med syftet att minska beroendet av kolväten och fossila bränslen och dels för att uppfylla kraven i Parisavtalet som Kanada just ratificerat.
Läs artikeln

Bin viktiga för livsmedelsförsörjning

Under Pollineringsveckan, som sammanföll med biologiska mångfaldens dag, lyftes lönsamheten i att arbeta för biologisk mångfald och vilka förluster det innebär om vi inte gynnar pollinatörerna.
Läs artikeln

Tolv klimatförslag till riksdagen

På Klimatriksdagens sista dag fick företrädare för de politiska partierna ta emot 12 framröstade klimatmotioner på scenen i Aula Magna.
    - De är underlag för en riktigt modig klimatpolitik, sade Karin Sundby, ordförande för Klimatriksdagen.
Läs artikeln

Plast blir asfalt i Ghana

Bara två procent av allt plastskräp i Ghana blir återvunnet, men ett lokalt företag hoppas på att ändra den statistiken. Nelplast Ghana Limited heter företaget som fokuserar på industriell produktion av plastavfall som omvandlas till asfalt, så tack vare Nelplast får plastskräp ett nytt liv i form av vägar och gator i landet.
Läs artikeln

Prisas för kamp mot avverkning

Tre kvinnor, Anita Feldenius, Maj Aspebo och Vivi Eriksson, som kämpat mot avverkning av en skog i Koskullskulle, har fått Naturskyddsföreningens naturvårdspris för sitt arbete.
Läs artikeln

Klädbytardag - en bra handling

Miljöpartiet vill göra det lättare att reklamera kläder och ta bort farliga material från textilier. Det var en del av förslaget Gustav Fridolin (MP) och Karolina Skog (MP) presenterade på Klädbytardagen den 18 april.
Läs artikeln

Storuman ska bli klimatbäst

Armbryterskan Heidi Andersson och skidskytten Björn Ferry har satt det tuffa målet att vara fossilfria till 2025. I tv-dokumentären Storuman Forever får vi följa hur de involverar befolkningen i sin hemkommun i en mer hållbar livsstil.
Läs artikeln

Fler städer inför gratis busstrafik

Nyligen meddelade Paris borgmästare att hon beställt en undersökning om avgiftsfri kollektivtrafik. Få större städer har infört gratis transportmedel men flera mindre. Nu senast har svenska Sala och Fagersta, fått avgiftsfria bussar.
Läs artikeln

Plastbärkassar i mängder

Fortfarande använder vi i Sverige flera hundra miljoner plastpåsar per år till att bära hem varor från butiker. Det visar Naturvårdsverkets första rapportering sedan regeringen införde krav för att minska förbrukningen av plastbärkassar.
Läs artikeln

De gröna - varthän?

Dagens Miljöparti står inför ett parlamentariskt stup; medlemmar och gamla väljare försvinner åt olika håll, en del till nya partibildningar. I ett försök att bättre förstå denna händelseutveckling väljer jag att se bakåt, långt tillbaka till vad jag kallar för "den gröna rörelsens förhistoria".
Läs artikeln

Barnen vill få fiskarna att leka

På frusna sjöar runt om i Sverige bär skolbarn ut granar på isen. Är det någon ny mystisk julgransplundring? Nej, de är på uppdrag för att hjälpa fiskar att leka.
Läs artikeln

Solenergin fördubblad i Finland

Finland har varit långsamt med solenergi och legat efter. Men nu verkar utvecklingen ha vänt. Och på Åbo Akademi pågår en intressant forskning om en helt ny typ av solceller.
Läs artikeln

Kärnvapen högt på Sälenagenda

När statsminister Stefan Löfven (S) inledde konferensen Folk och Försvar i Sälen adresserades kärnvapenhotet bland annat med orden: "En upptrappad risk för kärnvapenkrig gör att världen håller andan".
Läs artikeln