Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 26, 29 juni 2018

Fridolin öppnar fönstret till solidaritet

- Sverige är rikare än någonsin tidigare. Men barnen mår allt sämre. Och vi andra också. Vi springer allt fortare, och allt fler hinner inte med. Vad var det som gick fel? Det frågar sig Gustav Fridolin (MP) i sin nya bok "Det är inte du, det är vi".


I sin nya bok dammar Gustav Fridolin av ordet solidaritet, som kanske fortfarande osar 70-tal och röda banderoller. Han visar att innebörden är mer aktuell än någonsin. (Foto: Elisabeth Ohlson)

Politikern Gustav Fridolin är mest känd som språkrör för Miljöpartiet och som Sveriges utbildningsminister. Men förutom de egenskaper som gör honom till en skicklig politiker, ägnar han sig också åt att skriva som ett sätt att hantera den ofta svåra uppgiften som det innebär att vara politiker.

Ökad psykisk ohälsa

I dagarna släpptes den nya boken: Det är inte du, det är vi - en bok om solidaritet, som handlar om den ökade psykiska ohälsan som vi ser i samhället idag. Gustav Fridolin menar att det är framförallt stressen, det sociala trycket och de ökande klassklyftorna som är orsaken.Under releasen på Norstedtshuset berättade han att han inspirerats av boken Att se sig själv i andra: Om solidaritet, som är skriven av idéhistorikern Sven-Eric Liedman. Han läste boken som tonåring, men han kommer ofta tillbaka till bokens idéer nu i sitt vuxna liv.

Alla kan bidra

Gustav Fridolin menar att begreppet solidaritet, som kanske låter gammalmodigt för en del, i dag är viktigare än någonsin tidigare. Det är viktigt att göra saker tillsammans och bry sig om varandra, tycker han. Han berättar att han ofta ställer sig frågor som: Varför ringer jag inte den där personen som skulle behöva prata? Eller varför snäste jag av den där människan? Ett budskap som han önskar att människor kan ta med sig efter att ha läst boken är att följa vad man själv tror är rätt i stället för att vara som alla andra och göra som alla andra.

- På det sättet kan vi alla bidra till att skapa ett alternativt samhälle, säger han.

Vem vänder sig boken till?

- Till alla som känner det här skavet mellan ett land som blir allt rikare och människor som mår allt sämre, och jag tror vi är ganska många som känner så, säger Gustav Fridolin.

Vad är budskapet?

- Jag tror att solidaritet, både mellan människor och som princip för att bygga ett samhälle är eftersträvansvärt. Men jag tror också att det finns saker och ting som hindrar vår solidaritet idag, som till exempel klassklyftor, stress och upplevelsen av avstånd människor emellan. Polariseringen som föds ur snabba debatter och sociala medier, konsumtionshysteri. Det angriper jag i boken. Boken handlar om vad som står i vägen mellan oss och de jag tror att de flesta av oss egentligen vill vara.


Boken ges ut på Storytel som ljudbok och pocket.

Vad vill du uppnå med boken?

- Jag hoppas att vi kan få en valdebatt där också den grundläggande idén om vilket samhälle vi kan vara kommer upp på bordet. Det här är mitt sätt att bidra till det.

Är det en miljöbok?

- Ja, det är i alla fall så att jag skriver i boken att jag är övertygad om att för att möta miljökrisen så måste vi ha ett samhälle som hänger ihop. Det är ju jättekul för människor som har råd att köpa en Tesla att göra det, absolut. Men jag tror inte att vi kan lösa miljökrisen genom att tävla i vem som har den snyggaste elbilen. Tävlingen drar oss snarast ifrån att lösa miljökrisen.

Har vi chans att rädda miljön?

- Forskarna ger oss ju inga undanflykter. Ibland när man förstår hur allvarligt det är så kanske det till och med skulle vara skönt att gömma sig i att det är kört. Då upphör ju kraven på oss. Men forskarna ger oss inte det alternativet. De säger att det fortfarande går.

Hur lång tid har vi på oss?

- Vi pratar om de närmaste fem till tio åren för att hålla den globala uppvärmningen inom nivåer som mänskligheten kan hantera. Det kommer fortfarande att vara enorma utmaningar, men det är nu vi måste bryta de globala utsläppen om vi ska ha en chans.

  Share