Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 19, 11 maj 2018

Plast blir asfalt i Ghana

Bara två procent av allt plastskräp i Ghana blir återvunnet, men ett lokalt företag hoppas på att ändra den statistiken. Nelplast Ghana Limited heter företaget som fokuserar på industriell produktion av plastavfall som omvandlas till asfalt, så tack vare Nelplast får plastskräp ett nytt liv i form av vägar och gator i landet.


Nelson Boateng (vänster) och Ghanas miljöminister med en plastplatta som ska monteras.

Nelson Boateng, en nätverksingenjör från Ghana, är mannen som står bakom detta företag. Genom att ta tillvara på kasserat metallskrot, elkablar och motordelar har han byggt sin egen plaståtervinningsmaskin. Idén till den fick han när plastpåsar blev förbjudna i Ghana, liksom i länder som Frankrike, Taiwan och Kenya som också förbjudit plastpåsar. Målet är att nå upp till Marockansk nivå, som är rankad som ett av världens mest miljövänliga land.

Med sin plaståtervinningsmaskin har Nelson Boateng utvecklat en speciell uppfinning, som omvandlar plastavfall till stenliknande block som man asfalterar vägar med. Blocken är sammansatta av 60 procent plast och 40 procent sand, helt utan cement, och är 800 gånger starkare än vanlig asfalt. Nelson Boateng har över tjugo års erfarenhet i återvinningsbranschen och startade sitt företag med att återvinna 200 ton plastskräp. Utöver att rensa upp i miljön, har företaget skapat jobb, och nu sysselsätter det både direkt och indirekt 230 personer.

Miljön viktigast

Nelplasts målsättning är att först och främst se till miljöaspekterna i all deras bearbetning. Förutom vägblock så tillverkar och säljer de även takpannor och annat byggnadsmaterial.

Som ett led i företagets miljöarbete ställer man även upp som rådgivare till andra företag som vill in i återvinningsbranschen. I Ghana produceras 22 000 ton plastavfall årligen, och fram till nyligen har endast två procent av detta avfall återvunnits, resten har hamnat på soptippen. Ett av deras mål är att 70 procent av plastavfallet, som ska omvandlas till bruksföremål, kan användas under en hel livstid.

Uppskattas av regeringen

Plastblocken har redan börjat användas till gator och vägar i ett av Ghanas distrikt och Departementet för miljö, vetenskap och teknik i Ghana har omfamnat denna uppfinning. Professor Kwabena Frimpong-Boateng, minister i detta departement, har lovordat initiativet, och rekommenderar en utökad användning av dessa plastblock till andra distrikt och regioner i Ghana. Vidare har han sagt att regeringen stödjer detta företag att nå dess vision om renare miljö och renare städer och regeringen kommer att koppla in företaget i en diskussion om hur man bäst utvecklar denna lovvärda innovation.


Färdiga plastplattor monterade på en gata.

Vidare berättar ministern att Ghana håller på att utveckla en nationell plastavfallspolicy, som för närvarande ligger i startgroparna. Den går ut på att vägleda landet i hur man ska handskas med den stora utmaningen de står inför, när det gäller hanteringen av dessa icke nedbrytbara produkter.

- Den nationella plastavfallspolicyn innehåller ett brett spektrum av olika lösningar, säger ministern och fortsätter.

- För att kunna följa våra riktlinjer och nå vår målsättning krävs det både utbildning inom miljö och en medvetenhet om plast som en värdefull resurs. Det kräver också kunskap om hållbara kemikalier som ett verktyg i spjutspetsen för innovation och ekonomisk utveckling.

Skapar arbeten och inkomst

Kwabena Frimpong-Boateng prisade ansträngningarna som företaget gjort för att främja en ren miljö. Det har även hjälpt till att skapa arbetstillfällen och gett ghanaborna möjligheten till en inkomstkälla. Han manade dock allmänheten till att minimera sin användning av plast och att ersätta den med nedbrytbara produkter för att rädda miljön från de pågående föroreningarna och den omåttliga nedsmutsningen.


Mer information

För mer information om Nelplast Ghana Limited, se hemsidan: nelplastgh.com (engelska)
Kontakt: info@nelplastgh.com

Företaget söker för närvarande investerare och är öppet för att samarbeta med partner även i Sverige.

  Share