Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 15, 13 april 2018

Storuman ska bli klimatbäst

Armbryterskan Heidi Andersson och skidskytten Björn Ferry har satt det tuffa målet att vara fossilfria till 2025. I tv-dokumentären Storuman Forever får vi följa hur de involverar befolkningen i sin hemkommun i en mer hållbar livsstil.


Kristoffer Albertsson är stolt över sitt bolmande avgasrör. Björn Ferry och Heidi Andersson vill göra om Storuman från att vara en klimatosmart bygd till att bli ett föredöme för hela Sverige.

Hon har elva världsmästartitlar i armbrytning, och han har både OS- och VM-guld i skidskytte. Men nu antar det äkta paret sin kanske svåraste utmaning någonsin. De ska bli fossilfria till 2025, och de vill ha hela sin hemort Storuman med på tåget. Men att ändra en hel kommuns syn på klimatförändringar på några månader, är det ens möjligt?

- Det här är vårt bidrag för att förändra världen, säger Heidi Andersson i tv-dokumentären.

Hon lyfter fram den globala uppvärmningen som vår tids ödesfråga. I fem avsnitt får vi följa hur hon och Björn Ferry leder åtta Storumanbor i en tävling om vem som kan minska sina koldioxidutsläpp mest. Förhoppningen är att de ska bli en klimatengagerad kärntrupp som sprider ringar på vattnet och gör att fler i bygden inser att det krävs förändring. Siktet är inställt på att göra Storuman till Sveriges bästa klimatkommun.

Leva klimatneutralt

Heidi är engagerad i hållbarhetsfrågor sedan barnsben. I byn Ensamheten växte hon upp naturnära och inspirerades av sin farfar. För Björn är det en större omställning att byta till en klimatsmartare livsstil. Tillsammans satsar de 100 procent för att nå målsättningen att leva klimatneutralt. De skippar flyget och åker i stället tåg och buss, leasar en elbil och cyklar alla korta sträckor.

Björn nobbade till exempel att flyga till Sydkorea för att kommentera vinter-OS på plats. Eftersom det skulle ha tagit honom elva dygn att resa dit med tåg och båt fick han i stället kommentera via en länk från Sverige.

På drygt två år har omställningen gett tydliga resultat. Heidi har minskat sitt koldi-oxidavtryck från 15 ton till 3,2. Björns utsläpp var 4,2 ton förra året, då ingick två flygresor vilka han nu avstår från. Utsläppen kan jämföras med genomsnittssvenskens 8 ton koldioxid per år.

- För att vi ska nå målet i Parisavtalet måste varje människa ner till under 1 ton, säger Heidi Andersson i tv-dokumentären.


Heidi Andersson och Björn Ferrys förhoppning är att de som deltar i tv-dokumentären Storuman Forever ska inspirera andra att också vilja leva mer klimatneutralt.

Klimatdeklaration

Tävlingsdeltagarna gör en invägning där de ser sin egen klimatpåverkan i en klimatdeklaration. Att transporter visar sig vara den stora utsläppskällan var väntat. Transporter sägs ju ofta vara svåra att dra ner på på landsbygden.

För tävlingsdeltagaren Kris-toffer Albertsson är motorer det största intresset.

- I min värld hör det till att om du har en diesel, då ska den bolma, säger han.

Han är särskilt stolt över avgasröret som mest liknar ett stuprör och där det ryker ut svart rök.

Köra bränslesnålt

I det första tv-avsnittet tävlar Kristoffer Albertsson i ecodriving mot Heidis farbror Lars Andersson. Det är ett sätt att köra bränslesnålt. Genom att optimera lufttrycket i däcken, planera körningen, växla smart, låta bilen motorbromsa och både gasa och bromsa så lite som möjligt lyckas de minska bränsleförbrukningen med hela 30 procent.

Del 2 fokuserar på matsvinnet - i genomsnitt slängs var femte matkasse, som orsakat en produktion på omkring 2 miljoner ton koldioxid.

- Vi har glömt bort att lukta, smaka och titta på hur maten ser ut. Att man kan skära bort bara lite grann, säger Ulrika Brydling, kock med fokus på hållbarhet.

I det tredje avsnittet inser Heidi och Björn att det kanske inte blir så lätt att få med alla på tåget. En hel del skepsis har yttrats bland deltagarna.

- Jag tror inte att det är farligt med koldioxid. Professorer har olika uppfattning, så varför har de inte samma svar? Jag tror mer att klimatet handlar om olika cykler, säger Erold Westman.

Heidi Andersson kontrar snabbt:

- Visst, det var många som trodde att jorden var platt länge.

Utbildningsinsats

Björn och Heidi pausar tävlingen och genomför en stor utbildningsinsats, eftersom de inser att gruppens kunskap i klimatfrågan är för begränsad för att få till ordentlig förändring. Med tv-dokumentären vill de väcka reflektion och debatt. De hoppas att folk kan ta till sig information om klimathotet - och vad man kan göra åt det.

Nu på tisdag visas det sista avsnittet. Tidigare delar i serien finns på SVT Play. Lovorden över Storuman Forever har inte låtit vänta på sig. Till exempel skriver tidningen Medievärldens chefredaktör Axel Andén att han vågar påstå att Storuman Forever är public service när den är som bäst, och kanske det bästa svensk tv gjort om klimatfrågan hittills.


Fakta: mäta koldioxidutsläpp

Klimatdeklaration kan göras av alla på www.klimatkontot.se. Där kan man se sitt personliga klimatavtryck baserat på den egna livsstilen. Det går också att se vad resultatet blir om man skulle ändra livsstil.

För att vi ska klara Parisavtalet och lyckas hålla den globala uppvärmningen väl under 2 grader krävs det att vi alla sänker våra utsläpp med 7 procent per år eller halverar utsläppen vart tionde år, enligt den så kallade koldioxidlagen (Carbon Law).

  Share