Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 16, 20 april 2018

Klädbytardag - en bra handling

Miljöpartiet vill göra det lättare att reklamera kläder och ta bort farliga material från textilier. Det var en del av förslaget Gustav Fridolin (MP) och Karolina Skog (MP) presenterade på Klädbytardagen den 18 april.


Karin Nilsson Jungermann. ( Foto: Framtiden i Våra Händer)

Miljöminister Karolina Skog och språkrör Gustav Fridolin var på Klädbytardagen i Stockholm och lyfte fram kläders miljöpåverkan som ett prioriterat område. Miljöpartiet presenterade förslag för att styra över från ?köp och släng" till återanvändning, däribland att kläder ska hålla längre och att hållbarhetskraven stärks. Bevisbördan för reklamationsrätt ökas från sex månader till två år, farliga ämnen ska tas bort och det ska bli enklare och mer förmånligt att hyra och hyra ut kläder.

Hållbar klädkonsumtion

Från Naturskyddsföreningen framhålls att det ökande intresset för Klädbytardagen visar på en positiv trend för mer hållbar klädkonsumtion. För nionde året genomförs dagen på föreningens initiativ. Förra året byttes 40500 plagg, och ersattes de inte med nya, blev miljövinsten minskad förbrukning av 30 ton kemikalier, 40000 kubikmeter vatten och 280 ton koldioxid, enligt Naturskyddsföreningen.

Jessica Andreason, projektledare för Naturskyddsföreningens klädbytardag, är nöjd.

- Många är positiva och sparar kläder för att delta. I år var vi på 120 platser. En framgångsfaktor är samarbeten lokalt med till exempel kommuner. Alla våra volontärer, förra året 900, ska ha en stor eloge. Det ligger mycket arbete bakom. Den 7 april 2019 blir det tioårsjubileum!


Så klädbytar du: Ta med ett antal klädesplagg och för dem får du en biljett som du sedan använder för byta mot andra plagg. ( Foto: Charlotte Wester)

60 procent av kläderna som slängs i Sverige är hela och kan användas. Det motsvarar ungefär fem kilo per person och år.

Stort lokalt engagemang

Karin Nilsson Jungermann, engagerad i Naturskyddsföreningen i Helsingborg, berättar att fem kilo motsvarar 33 t-tröjor.

- Klädbyte är viktigt! Varje år köper vi i Sverige i snitt 13 kilo nya textilier - kläder, gardiner, lakan, handdukar etcetera - och bara ett kilo återanvänds. En t-tröja kräver 4000 liter vatten och 0,6 kilo kemikalier. Konst-?fiber från olja, bomull och lin från vattenkrävande odlingar, viskos från träfiber, ull från får och ?dessutom allt arbete som krävs för att tillverka fibern, färga, klippa till och sy. Vi visar ingen akt-?ning för det, säger hon.

Utöver att spara naturresurser lyfter hon fram problemet med dåliga förhållanden i kläd-?fabriker i låglöneländer.

- Var snäll mot kläderna, tvätta mindre och vädra! Tvättpåsar minskar slitage, använd miljömärkt tvättmedel och undvik sköljmedel. Byt kläder med varann, så får du nytillskott i garderoben utan att förbruka vatten, kemikalier, råvaror och arbets-?kraft, manar hon.

  Share