Här hittar du samtliga faktaartiklar som publicerats på hemsidan under 2016.



Hållbart kan föda miljoner

Sveriges jordbruk skulle hållbart kunna föda en befolkning på 13.5 miljoner. I dag kan vi inte försörja ens 10 miljoner invånare.
Läs artikeln

Solkraft billigare än gas och olja

El från nybyggd kärnkraft tenderar att vara dubbelt så dyr som vindkraft. Att bryta kol är olönsamt på de flesta håll.
Läs artikeln

Second hand-butik:

Slut med ftalater i barnvaror

Emmaus Björkå, som har sju second hand-butiker i södra och västra Sverige, slutar sälja barnprodukter som kan innehålla ftalater.
Läs artikeln

Rikard Rehnberghs Indienresa, del 2:

Minervas uggla flyger i skymningen

"Det sägs att romerna härstammar från den nordvästra delstaten Rajasthan. Tony Gatlifs fina musikfilm Latcho Drom börjar åtminstone där. Vackra bronsbruna män-niskor klädda i brokiga klara färger, med glimrande guldringar i öronen och på fingrarna dansar en traditionell kabeliya och sjunger, liksom lamenterande, sorgsna men stolta sånger om ett liv på överlevnadens rand. Resten av filmen följer sen nomaderna på vandringen över Egypten och Turkiet mot Europa och po-gromerna."
Läs artikeln

Hisnande skönhet undet hot

Rikard Rehnbergh berättar om en resa från Helsingfors till Dehli och vidare längs den största bergskedjan på planeten. Det är ett vackert område, som dock hotas av klimatförändringar.
Läs artikeln

"De kan bestämma vad vi får säga och inte"

Sociala medier debatterades under Internetdagarna i Stockholm. Bakom arrangemanget stod Internetstiftelsen i Sverige och huvudgäst var Edward Snowden.
Läs artikeln

Dioxinhalten ökar i ägg

Det giftiga ämnet dioxin finns i dag i större mängd i ekologiska ägg än i andra enligt Livsmedelsverket. Halterna är fortfarande under gränsvärdena men de ökar.
Läs artikeln

Isabella Lövin på Miljöpartiets kommun- och landstingsdagar:

- MP står för lösningarna

Isabella Lövin, miljöminister och språkrör för Miljöpartiet, inledde partiets kommun- och landstingsdagar i Sundsvall i helgen med en snabb genomgång av vad Miljöpartiet uträttat efter två år av regeringssamarbete.
Läs artikeln

Globala protester mot Dakota Access Pipeline

Fredagen den 11 november skedde globala protester mot olika banker och fondinrättningar som har pumpat in hundratals miljarder i den omstridda oljeledningen Dakota Access Pipeline. I Sverige ägde demonstrationen rum utanför Nordeas huvudkontor.
Läs artikeln

Higgins - advokat på naturens sida

Advokaten Polly Higgins är på Sverigebesök. Den 8 november talade hon på ett fullsatt seminarium, arrangerat av End Ecocide Sweden, Lodyn, Latinamerikagrupperna samt HiQ. Stockholm.
Läs artikeln

Nordiska författares och filmares motstånd

I femte delen av sin redogörelse för Europas moderna historia tar Rikard Rehnbergh en titt på svenska författare som inte ville vara till lags samt undrar hur det egentligen låg till med Sveriges neutralitet.
Läs artikeln

Vapenindustrin + Nato = Sant?

I Sverige tillverkas vapen som används i världens konflikter. Pelle Sunvisson har under många år besökt platserna där tillverkningen sker, bland annat med aktivistgruppen Ofog. Utifrån de erfarenheterna undersöker han hur avfolkade byar, amerikanskt storkapital och svensktillverkade vapen hänger samman med närmandet till Nato.
Läs artikeln

Vattenfalls och AP-fondernas kolaffärer i Colombia:

Så svart som kol

Den 15 juni var en tung dag för Sveriges största statliga bolag. På morgonen klättrade aktivister upp på taket till Rosenbads entré med en banderoll som löd "Vi låter kolet ligga". På eftermiddagen släppte Forum syd rapporten "As Black as Coal" på Myntkabinettet. Miljömagasinet var där.
Läs artikeln

Vego till vardags

Vego var dag, säger veganerna, djurrättsaktivisterna och straight edgerörelsen. Och det är ju inte längre så kontroversiellt sagt med tanke på animalieindustrins belagt negativa konsekvenser för djur och natur, människor och miljö.
Läs artikeln

Brasilien:

Skadestånd för dammolycka

Gruvbolaget Samarco som orsakade en av världens största dammolyckor i Amazonas i Brasilien i början av november har accepterat att betala 9 miljarder kronor i skadestånd inom tre år. Den brasilianska regeringen nådde en förlikning med Samarco i förra veckan.
Läs artikeln

"Låt kolet ligga"

I sex veckor har Växthuset stått utanför Näringsdepartementet på Vasagatan i centrala Stockholm. Anledningen är den idoga kampanj som Greenpeace och andra miljöorganisationer drivit om Vattenfalls brunkolsaffärer.
Läs artikeln

Hästar läser ansikten

Det finns nu frustande tecken på att hästar reagerar på människors ansiktsuttryck. Det menar forskare vid Universitetet i Sussex, England. Det verkar som att de kan skilja mellan arga och glada människors ansiktsuttryck.
Läs artikeln

Fiskhjärnor kan skadas av plast

Enorma mängder plast cirkulerar i världshaven. Ny forskning visar att fiskars hjärnor skadas om de får plast i sig men hur detta på lång sikt påverkar människor är fortfarande oklart.
Läs artikeln

Urfolk i gemensam kamp

Från norr till söder i Amerika äger nu och sedan en tid tillbaka flera urfolkskamper rum. Den amerikanska ursprungsbefolkningen har inte bara visat sitt missnöje på gator och torg, i blockader och marscher, utan även vunnit många segrar mot bolag och stater. Rikard Rehnbergh träffade några urfolksrepresentanter under klimatmötet i Paris och fann stora likheter med svenska urfolkskampen.
Läs artikeln

Dammbyggen - den geopolitiska aspekten

Flera personer omkom när två dammar med befarat giftigt, rött lervatten brast den 5 november i Brasilien. Och i Tigrisdalen i Turkiet pågår ett dammbygge sedan många år tillbaka.
Läs artikeln

Fyra promille kan rädda klimatet

I samband med FN:s klimatmöte i Paris presenterade värdlandet Frankrike ett nytt element i klimatarbetet - det så kallade fyra promille-initiativet. Jordbruksmetoder som leder till att kol från atmosfären lagras i matjorden erkänns därmed som en central metod för att hejda klimatförändringarna. Den 1 december undertecknades initiativet av fler än 100 aktörer.
Läs artikeln