Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 9, 4 mas 2016

"Låt kolet ligga"

I sex veckor har Växthuset stått utanför Näringsdepartementet på Vasagatan i centrala Stockholm. Anledningen är den idoga kampanj som Greenpeace och andra miljöorganisationer drivit om Vattenfalls brunkolsaffärer.


Närings- och innovationsminister Mikael Damberg intervjuas av Annika Jacobson, Greenpeace. (Foto: Anders Berndes)

Låt kolet ligga är namnet på kampanjen och syftar på regeringens planer att sälja ut brunkolsverksamheten i norra Tyskland, som Miljömagasinet rapporterat om tidigare, i stället för att lämna det i marken.

Efter två veckor hade 1500 personer skrivit på uppropet och Växthuset haft besök av flera partiledare och yngre, miljömedvetna artister. Och i fredags, efter sex veckor, hade antalet ökat till hela 65000 namnunderskrifter. Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) - ansvarig för både Vattenfall och bolagets brunkolsaffärer - kom snällt ut under lunchen för att ta emot dessa och säga några ord. Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige, inter- vjuade honom.

"Ett affärsmässigt bolag"

Damberg tackade för alla namnunderskrifterna och menade att klimatrörelsens engagemang är viktigt. Han sade sig även vara glad över att ha fått en egen rap dedikerad till sig, vilket han inte trodde att någon av de andra ministrarna fått. Det var Jens Siverstedt och Victor Marko från gruppen Mofeta och Jerre som i början av februari komponerade den inne i Växthuset. Därefter blev det andra tongångar.

- Riksdagen har bestämt att Vattenfall ska vara ett affärsmässigt bolag. Det betyder att om styrelsen för Vattenfall kommer fram till att de har hittat en köpare och en affär som de tror på, då utgår jag från att den är affärsmässig. Annars bryter de mot det uppdrag som riksdagen har gett, säger Damberg.

Endre: "Låt kolet ligga"

Dessföre hade sångaren Cleo med gatumusikanter bjudit på ett unikt gig. Kultur stod för övrigt högt i kurs under den kylslagna dagen. Från Dramaten kom en kvartett som läste poesi och prosa med klimatanknytning: från myllan och atomen till kosmos och astrala kroppar.

Välkända och folkkära Lena Endre är nämligen Greenpeace-ambassadör och skulle den 2 oktober 2013 ha åkt med skeppet Arctic Sunrise från norska Kirkenes till Arktis. Men båten beslagtogs av ryska myndigheter och flera i besättningen fängslades. Året efter klättrade hennes dotter, som är klimataktivist, upp på en oljerigg i Barents hav för att protestera mot det skedda.

- Sverige är i många fall ett föregångsland, men i det här fallet är det inte det. Låt kolet ligga, Mikael Damberg! skrek Lena Endre upp mot kontors-rummen längs husfasaden.


Skådespelaren Lena Endre är Greenpeace-ambassadör. (Foto: Rikard Rehnbergh)

Förbannade på Vattenfall

Efter skönsång från operasångaren och klimataktivisten Samuel Jarrick - bland annat en affekterad version av Snurra min jord, Lars Forssells tolkning av Léo Ferrés visa Elle tourne la terre - var det dags för Annika Jacobson att intervjuas av kampanj- ledaren Em Pettersson.

- Det är helt orimligt att Sverige inte kan ta ett principiellt ställningstagande. Det handlar om politisk vilja, rege-ringen har stora möjligheter att styra frågan. Och just nu finns det ett starkt stöd i frågan i riks- dagen, säger Jacobson.

Som intermezzo gick den innovativa musikern, producenten och konstnären Jenny Wilson upp på den lilla scenen och drog av ett exklusivt set som fick många fredagsstressade förbipasserande att stanna upp ett tag. Då passade någon av de runt 20 volontärerna från Tyskland på att sticka åt dem ett flygblad. På det stod Fem myter om Vattenfalls brunkol listade. Den första hålslagna myten löd: "Sverige ska inte lägga sig i tysk energipolitik. Fakta: Sverige har blandat sig i tysk energipolitik i 15 år. Nu kan vi göra det på ett bra sätt."

- Jag kommer från Münster, men de övriga från andra delar i Tyskland, berättade Maja, som ville vara anonym, och fortsatte, vi har varit här hela tiden under dessa sex veckor för att vi är förbannade på Vattenfall.

Klimatkampen blivit cool

I april i fjol klättrade fyra Greenpeaceaktivister och hängde upp en stor banderoll på Näringsdepartementets fasad. Det gav eko. Och med fixstjärnor med ett starkt engagemang i klimat- och rättvisefrågor, som Cleo, Lena Endre och Jenny Wilson, tycks klimatkampen ha blivit cool igen.

Som avslutning på kalaset gick Bicycle Beat Sweden upp och spelade saxofon, conga och cykel. De tre slog och bjöd på en smittande energi. Vad vill vi, skanderade cykelslagverkaren Mårten Pella, Låt kolet ligga! svarade publiken så det lär ha hörts upp till Dambergs ministerrum, kanske ända till Vattenfalls huvudkontor i Solna.

  Share