Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 47, 25 november 2016 Dioxinhalten ökar i ägg Det giftiga ämnet dioxin finns i dag i större mängd i ekologiska ägg än i andra enligt Livsmedelsverket. Halterna är fortfarande under gränsvärdena men de ökar. ![]() Ekologiska ägg innehåller alltmer dioxin. (Foto: Maximilian Björsten) Ekologiska ägg innehåller alltmer dioxin vilket oroar Livsme-säga delsverket. Problemet handlar om vad hönsen får i sig genom sitt dagliga intag av föda. Dioxin sprids via luftföroreningar som gör att det så småningom hamnar i ekosystemet. En hypotes är därför att när ekohönsen är utomhus äter de till exempel maskar, insekter och växter som har tagit upp dioxin. En annan hypotes är att ekohönsen matas med fiskmjöl som innehåller mer dioxin nu än tidigare. Andra hönor förses ofta med syntetiska aminosyror vilka inte är tillåtna inom den ekologiska äggproduktionen. Transporteras till Sverige Dioxin är en mycket giftig kemikalie som spridits i stora delar av vår miljö. Det mesta av dioxinet transporteras till Sverige som luftföroreningar från främst Östeuropa. Inhemska utsläppskällor är bland annat avfallsförbränningsanläggningar. Dioxin lagras i kroppen livet ut och det påverkar immunförsvaret, fortplantningen och hormonsystemet negativt. Det ses även som en orsak till cancer. Foster och spädbarn är känsligast. Eftersom dioxin lagras i kroppen så är det endast via bröstmjölken som det kommer ut. Kvinnor för därför över en del av dioxinet till sitt barn vid graviditet och amning. Dioxinhalt ökar återigen Ägg innehåller vanligtvis lite dioxin jämfört med andra mejeriprodukter, fisk och kött. Dioxiner är lipofila (fettlösliga) så halterna är särskilt höga i fet fisk som strömming och vildfångad lax om den kommer från smutsiga områden som Östersjön, Vänern och Vättern. Därför är det bästa sättet att minska intaget av dioxin att inte äta fet fisk från förorenade områden. Dioxinhalten i fiskmjöl har kontrollerats över många år och därigenom har mängden dioxin i äggen minskat varför dioxinhalten nu återigen ökar är oklart. Livsmedelsverket vill därför att äggproducenterna ska ta reda på vad det beror på och åtgärda problemet. |