Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 51/52, 23 december 2016 Hållbart kan föda miljoner Sveriges jordbruk skulle hållbart kunna föda en befolkning på 13.5 miljoner. I dag kan vi inte försörja ens 10 miljoner invånare. Nyckeln ligger, enligt en ny rapport från Svenska lantbruksuniversitetet SLU, i en minskning av köttkonsumtionen till nivåer från några decennier sedan, och utvecklingen som skett inom jordbruket sedan 40-talet. Enda importen skulle vara en viss mängd frukt vi inte kan odla på våra breddgrader. Produktionen av mjölk och kött får i rapporten enbart basera sig på restprodukter som vi människor inte själva kan äta, samt den betesmark och de vallåkrar som inte duger för annan produktion än djurfoder. Kosten får inte ta mer än 0,21 hektar åkermark i anspråk per person och år. Jordbruket ska också ordna sitt eget bränsle och sin egen gödsel, via odling av biobränslegrödor och gröngödsel. Kvävegödsel kan produceras i fabriker, hållbart om det produceras från förnyelsebara energikällor. Djurhållningen förändras rejält. I ett scenario ökar man mängden kor mot idag, men slutar hålla kyckling och höns. Höns och kycklingar äter människoföda i form av spannmål, vilket minskar den svenska förmågan att försörja befolkningen rejält, medan korna äter gräs vi inte kan äta själva. Gris finns dock kvar, då det finns restprodukter som enbart grisarna äter. Med den omlagda kosten går utsläppen från vår mat från 1,9 ton CO2-ekvivalenter i dag till som högst 0,66 ton CO2-ekvivalenter. Dessutom skulle alltså svenskt jordbruk bli helt självförsörjande på drivmedel via egen produktion av biodiesel. |