Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 10, 11 mars 2016

Brasilien:

Skadestånd för dammolycka

Gruvbolaget Samarco som orsakade en av världens största dammolyckor i Amazonas i Brasilien i början av november har accepterat att betala 9 miljarder kronor i skadestånd inom tre år. Den brasilianska regeringen nådde en förlikning med Samarco i förra veckan.


Den av giftig lermassa översvämmade byn Bento Rodrigues efter dammolyckan i Amazonas. (Foto: Senado Federal / CC-BY)

- Offren kommer att få full kompensation, sade presidenten Dilma Rousseff, som fått mycket kritik för sitt agerande efter olyckan, vid ceremonin i Brasília när avtalet som gäller i femton år skrevs under den 2 mars.

Medlen ska gå till en fond som ersätter offren, de flesta från urbefolkningen, och till 28 olika miljöprojekt som ska rensa den förgiftade floden Rio Doce. När dammen brast vid järnmalmsgruvan i staden Mariana vällde en giftig lermassa på 60 miljoner kubikmeter tungmetaller ut över naturskyddsområdet, vilket Miljömagasinet rapporterat om tidigare.

Men betrodda miljöorganisationer har beräknat att det kommer ta runt hundra år innan fisken kan leka och lägga sina ägg i floden igen. Rio Doce förser tre miljoner människor med färskvatten och föda i form av fisk. Och många människorättsorganisationer menar att offren ur ursprungsbefolkningen återigen blir åsidosatt.

- Det här avtalet är en skymf mot människorna som i sitt dagliga liv lider av effekterna av miljökatastrofen, det bryter mot hela rättsprocessen, menar Alexandra Montgomery, advokat på Global Justice i Brasilien.

Människorättsorganisationen Global Justice har nu anmält avtalet till FN och OAS - de amerikanska staternas organisation - för att ha tagit större hänsyn till gruvbolagen än till offren för miljökatastrofen.

- Hela världen bevittnade hur livet för tusentals människor förstördes av dessa företag. Nu får världen se hur gruvbolagen även gjorde en bra affär av det hela, fortsätter Alexandra Montgomery.

Och hon tycks ha fått rätt. Samarcos aktie steg i förra veckan för första gången sedan dammen brast. Gruvbolaget Samarco samägs av brasilianska Vale och brittisk-australiska BHP Billiton. Samtliga svenska AP-fonder är sedan flera år tillbaka betydande delägare i den multinationella olje- och gruvkoncernen BHP Billiton. Uppemot två miljarder kronor har de svenska pensionsfonderna satsat i BHP:s olika, ofta klimatvidriga projekt.

- Vi behandlar i nuläget detta som en tragisk olycka. Olyckan ska nu utredas och skulle det framkomma att det förekommit försummelse får vi titta närmare på det då, säger chefen för AP-fondernas etikråd, John Howchin, till Dagens Nyheter.

Brasilianska myndigheter har också anklagat Samarcos chef och sex andra, lägre chefer för mord på de 19 personer som dog i samband med olyckan. Myndigheterna har begärt dem häktade men få i Brasilien tror de kommer att åtalas, än mindre fängslas.

  Share