Ovala rummet tar plats i Borås

Fotografen Pontus Hööks livsresa kan sammanfattas så här: Tranemo-Borås-New York. Nu har han en utställning med ett 80-tal bilder hos Abecita Popkonstfoto i Borås, staden där han började som fotograf på Borås Tidning. Året var 1989.

Hans bilder från Ovala rummet i New York, där svenska statsministrar fått möta USA:s presidenter, är imponerande och påminner oss om vår globala värld.

Pontus Höök var lokal när han arbetade på Borås Tidning. Nu när han bor i New York kan man säga att han är global. Han har USA som arbetsplats och står för mångfald. Med sina bilder får han människor att tänka till och tycka till.

 

Pontus Hook

 

 

Berätta om din livsresa.

– Redan vid 13 års ålder visste jag att jag ville bli fotograf när jag i högstadiet stod i mörkrummet och såg en bild växa fram. Vid 18 års ålder började jag jobba extra på den lokala tidningen. Mitt mål var alltid att jobba på de stora Stockholmstidningarna, vilket jag också senare gjorde. Att jag vid 25 års ålder skulle flytta till New York och börja frilansa var aldrig en del av planen. Först senare har jag förstått att det var mitt livs bästa beslut.

 

Varför valde du att ha utställningen i Borås?

– Jag växte upp i Tranemo, Västergötland, och började 1989 min fotokarriär på Borås Tidning, som låg fyra mil bort. För mig var det viktigt att få ha utställningen i staden där allting började.

 

Vad får man se på utställningen?

– Det är en summering av mina 25 år som fotograf i USA. Det är allt från bilder på ikoner som Whitney Houston och Rihanna till bilder på historiska ögonblick såsom när rymdfärjan Discovery med Christer Fuglesang ombord sköts upp i rymden.

 

Vad är det du vill med dina bilder?

– Om endast en av mina 80 bilder på Abecita Pop & Konstfoto får betraktaren att känna något så är min önskan uppfylld.

 

Kan vi få en klimatsmartare värld med hjälp av kameran som vapen?

– Många av dagstidningarna har startat separata redaktioner som bara fokuserar på klimat. Det gör miljöfrågan mer tillgänglig för alla. Ett mycket bra initiativ, vilket jag som fotograf välkomnar.

 

Berätta om den mest spännande bild som du tagit.

– Utan tvekan när jag i New York tog bilder av World Trade Centers norra torn när det rasade framför mina ögon den 11:e september 2001. Onekligen borde det skapa ett förfärligt oväsen, men jag hörde inget av det. Jag tror det var en reaktion som uppstod där jag inte kunde ta in det jag såg helt enkelt.

 

Vad är viktigt att tänka på när man ska ta en bild?

– Var alltid beredd, ha alltid inställningarna klara på kameran. Det må vara en klyscha, men bilden kommer verkligen som en snigel och försvinner som en blixt.

 

Bilden är en del av konsten, som är en del av folkbildningen och kulturen. Hur ser du på det?

– Om fotokonsten bidrar till att göra konst mer åtkomlig till gemene man är det ett stort plus i min bok.

 

En bild säger mer än tusen ord … eller?

– Yes, ingen tvekan där.

 

Vilka likheter och olikheter finns det mellan svartvita bilder och färgbilder?

– Den svenske världsfotografen Anders Petersen fotar alla sina bilder i svartvitt. Han tycker att det tillför en extra dimension. Och jag kan nog hålla med där även om jag kopierar det mesta i färg.

 

Kommer fotografer att finnas i framtiden eller kommer det att bli robotar som tar över?

– Fotografer kommer alltid finnas, eller åtminstone folk som tar bilder.

 

Har du någon dröm?

– Under åren har jag hunnit med att vara i 49 av USA:s 50 stater. Jag har bara Hawaii kvar. Drömmen är att en dag få komma dit.

 

 

Vem tar du med dig till en öde ö?

– Elon Musk, så jag vet att vi har el och wifi.

 

Vem ger du Dagens solros (Ukrainas nationalblomma)?

– Till min tvillingsyster Petra, som alltid peppar och ger mig extra energi. Hon borde ha en hel bukett.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com