Nyheter

Vi kräver Klimaträttvisa: De som inte orsakat katastrofen ska inte heller betala för den!

I den lilla byn Sainte-Soline (350 invånare) i västra Frankrike samlades 25 000 aktivister för att protestera mot bygget av en damm. 3 000 beväpnade poliser och 10 helikoptrar kallades ut för att hindra aktivisterna från att nå dammbygget. Det ledde till våldsamheter, och slutade med flera allvarligt skadade personer och två uppeldade polisbilar.

Detta hände i våras, efter den torraste vintern på länge. Frankrike är ett rikt jordbruksland, men har nu allvarliga problem med torka. Dammen, en av 16 liknande planerade dammar i regionen, är tänkt att säkerställa vattenförsörjningen till att konstbevattna åkrar. Detta för att skördarna inte ska torka ut.

De som protesterar mot dammarna menar att det handlar om stöld av det vatten som tillhör alla. Dammarna kommer att fyllas med vatten som pumpats upp. Det kommer att sänka grundvattennivån i regionen och göra den ännu torrare. Vanliga människor och små jordbruk som inte har råd med en egen damm kommer att bli utan vatten när deras brunnar sinar.

Detta är en bild av vår närmaste framtid. De förändringar av de globala vädersystemen som vi redan orsakat har förändrat nederbördsmönstren. På ställen där det brukade regna har vi fått torka och på andra platser regnar det alldeles för mycket. Den förutsägbarhet som var själva grunden till vår civilisation vacklar och försvinner.

FN har i mer än trettio år varnat för att detta skulle hända. Rapport efter rapport visar att de hade rätt; steg för steg förvärrar vi klimatkatastrofen. Vi har vetat precis vad vi måste göra för att undvika den, men har valt att skjuta upp, hoppas att någon annan ordnar saken, och klagat när ingen annan gör det. Det visar på enorm kortsiktighet, girighet, och dumhet.

Och nu, när katastrofen börjar drabba oss på allvar, visar vi våra allra sämsta egenskaper.  Det är inte bara franska storbönder som lägger beslag på allt tillgängligt vatten på bekostnad av både befolkning och natur, även i södra Sverige har vi konflikter kring vattenbrist. Ett annat exempel: Södra Sverige vill ha mer el, men vill producera den i Norrland och struntar i att det förstör förutsättningarna för renskötsel.

Alla nationella exempel bleknar dock i jämförelse med den enorma orättvisan i att de som bidragit minst till katastrofen nu drabbas hårdast av konsekvenserna. Klimatförändringarna slår brutalt mot Asien och norra Afrika, där människor dör av svält, och krig om de resurser som finns kvar dödar ännu fler.

Trenden är tydlig: De med makt och resurser ser till att de själva har det bra. Regionalt, nationellt, och globalt; de som har pengar att investera i klimatåtgärder prioriterar sig själva. Avsaltning av havsvatten, vallar mot stormvågor, vattenstöld, växthusodling och så vidare. Mantrat tycks vara “Ingen annan kommer att satsa på att stoppa katastrofen, så vi lägger våra pengar på anpassning”.

Så, istället för att ställa om använder de människor och länder som gjort sig rika på fossilkapitalismen nu sina pengar på att försöka skydda sig själva. Det är både kortsiktigt, eftersom även de kommer att bli utan vatten och mat förr eller senare, dumt, eftersom den totala kostnaden för katastrofen kommer att bli många gånger högre än vad det skulle kostat att förebygga den, och orättvist, eftersom de som är oskyldiga till eländet kommer att få betala mest.

Därför kräver vi Klimaträttvisa: De som inte orsakat katastrofen ska inte heller betala för den. De människor, organisationer och länder som gjorde sig rika på att krascha de planetära systemen måste nu använda sina resurser på att återställa planeten. Och det måste ske NU!

Ola Gabrielson, ingenjör, klimataktivist

Janine O’Keeffe, ingenjör, ekonom, aktiv i Fridaysforfuture Map, Klimatsverige, Klimataktion, Scientist Rebellion, Klimatalliansen med flera

Peter Forsberg, lärare och klimataktivist

Rufus Rune, Civilingenjörsstudent i Energi och Miljö, lärarassistent i hållbar utveckling, klimataktivist i Återställ Våtmarker, Ta Tillbaka Framtiden, Extinction Rebellion, Skogsupproret mfl

Isak Westerström, handledare, svensklärare, Aktivist i Återställ våtmarker och Extinction Rebellion

Amelie Bendz, klimataktivist

Mildred Ek Klimataktivist

Roxy Farhat, klimataktivist i Återställ Våtmarker, konstnär och mamma

Carl-Magnus Clausson, forskare, klimataktivist i Återställ våtmarker

Magnuz Engardt, docent i meteorologi, aktiv i Scientist Rebellion

Pontus Bergendahl, klimataktivist i Återställ Våtmarker och talesperson för Klimatalliansen

Emma Nilsson, sjuksköterska, klimataktivist

Kerstin Granér  pensionär, klimataktivist

Finn Broman, pensionär, klimataktivist FFF.

Matilda Bergström, specialpedagog, klimataktivist i Rebellmammorna och MothersRebellion

Natalia Dahl Chuvashova, ingenjör och klimataktivist i Rebellmammorna

Karin Cecilia Lundberg, aktiv i Extinction rebellion och Rebellmammorna

Aline Anckarman förskollärare, klimataktivist i Rebellmammorna och XR.

Inger Brosdotter, pensionerad Rektor, aktiv i Rebellmammorna och XR

David Alcer, Doktorand i fysik, aktiv i Scientist Rebellion och Återställ Våtmarker

Anne Svare, Facebook: Biodiversity variety and loss
Sune Nordström, Grandparents

Karin Norman, prof em i socialantropologi, klimataktivist

Viki Klingstedt, klimataktivist XR-kören, Rebellmammorna

Thomas Hörberg, docent i lingvistik, aktiv i Scientist Rebellion

Elena Taubert, klimataktivist i Rebellmammorna

Foto: Miljömagasinet stödjer uppropet för klimaträttvisa.

SOFIE BJÖRCK

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com