HuvudnyheterKulturNyheter

Tre buskar för din trädgård

Att välja buskar och blommor till en trädgård är inte alltid lätt. Det finns mängder med eleganta, lättskötta och aningen jobbiga val att ta sig an när det kommer till att styla sin trädgård med nytt liv. Här får du tips på olika alternativ.

Växter är en stor passion hos många och vem älskar inte när ens uteplats, trädgård eller rabatter andas ett välskött liv? Här kommer ett par tips på vilka buskar och växter som finns att tillgå och vad som karaktäriserar dessa.

 

Prunus Genolia.
(Foto: Acabashi / CC BY-SA)

1. Prunus Genolia [sponsrad länk]

Denna lagerhägg har en speciell karaktär med sin smala natur och passar i många olika sammanhang. Den kan med gott samvete användas som en avgränsare till andra ytor men är också perfekt för att ge just din uteplats ett nytt liv. Fördelen med växtens mörkgröna och glansiga blad är att de, vid tät plantering, ger en begränsad insyn som gör att du kan skydda din trädgård eller uteplats från grannens smygtittande.

Den kräver inte allt för mycket omsorg, klarar vinterperioden och kan växa upp mot en halv meter per år. Därför bollar vi upp valet som perfekt till mindre ytor och där många blir förvånade att den smala växten utvecklar sig till en fullgod häck utan större omsorg. Ett både säkert och mindre krävande val för just trädgården.

 

Magnolia hypoleuca.
(Foto: Sphl / CC BY-SA)

2. Magnolia

Vill man ha något mer elegant, ståtligt och ett tydligt vårtecken är det i stället Magnolian man ska välja. Här får man välja noggrant efter vilken storlek man vill ha på sin nya växt då vissa tenderar att bli trädliknande i sin natur och andra mindre och mer anpassningsbara till mindre utrymmen. Även denna växt är relativt lätthanterlig och behöver nödvändigtvis inte beskäras utan växer fint utan mängder av omsorg. Det man däremot ska tänka på under hösten är att placera blad i jorden under växten för att skydda den mot den kalla vinter som förmodligen väntar.

En annan aspekt med magnolian är att den blomstrar på våren. Räcker inte ett varmare klimat och smält snö, kan vårutvecklingen av denna växt ge ett ytterligare förstärkt och välkomnande vårtecken.

 

Forsythia.
(Foto: Fanghong / CC BY-SA)

3. Forsythia

Visst, magnolian har en rosa, vacker färg. Men önskar man en ännu ljusare färgpalett på sin trädgård är Forsythia ett alternativ. Växtens gula och lysande kulör gör att man lätt lägger märke till buskens solliknande sken och imponeras av denna glädjande odling som ses i många trädgårdar runt om i landet. De gula knopparna blommar även här under våren och blir ett friskt tecken på att våren är kommen och att sommaren väntar på oss runt hörnet med öppna armar.

Forsythia kräver aningen mer omsorg än de tidigare nämnda blommorna som är mer självgående. Det blir inte överdrivet mycket jobb, men i den bästa av världar ska grenarna gallras och där de äldre grenarna även kan tas bort för bästa effekt inför kommande blomning.

 

 

Jonatan Lundbäck

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com