Bli mer klimatsmart i köket
Foto: Marshall Center / Christine June (is.gd/FD8AlH)
Bli mer klimatsmart i köket
MILJÖMAGASINET Nr 31 • 2 AUGUSTI 2019
I klimatförändringarnas spår följer ett allt större
intresse för klimatlösningar av olika slag, både på samhällelig och individuell
nivå. Vatten är en värdefull resurs som vi oftast tar för givet, inte minst här
i Sverige där vi har högkvalitativt vatten direkt ur kranen. Att spara vatten
kan vara ett sätt att minska sin klimatpåverkan på det personliga planet.
Det visar sig att en majoritet av svenskarna
försöker minska sin vattenförbrukning i vardagen, enligt en ny undersökning
genomförd av Ipsos Norm på uppdrag av sanitetsleverantören GROHE. Att stänga av
vattnet under tandborstning är det vanligaste sättet. Därefter följer att
använda diskmaskin och att ta korta duschar. Men så många som en av tio
återanvänder dessutom kokvattnet när de lagar mat. Undersökningen visar att
många svenskar försöker minska sitt klimatavtryck i samband med matlagning.
Till exempel så använder fyra av tio vattenkokare i stället för spisen och
nästan lika många väljer hållbara råvaror. 16 procent av de svarande i
undersökningen vet dock inte hur de ska agera hållbart i praktiken, trots att
viljan finns.
I samarbete med Svenska kocklandslaget har GROHE tagit
fram tips på hur det enkelt går att vara klimatsmart i köket. Fredrik
Andersson, Team Manager för Svenska Kocklandslaget, säger så här om
kocklandslagets miljötänk och klimatvanor i matlagningen:
– I Svenska kocklandslaget har vi ett miljötänk i allt
från råvaruhantering och utrustning till transporter. Ett konkret tips som alla
kan applicera i köket är att återanvända allt i en produkt. Det kan handla om
att koka buljong på spillbitar eller att återanvända kokvattnet från pasta till
en pastasås.
Här följer tre tips från Svenska kocklandslaget
om hur man kan bli mer klimatsmart i köket
1. Svinn i matlagningen; Den värsta miljöboven i
matlagning är faktiskt den maten som inte blir uppäten. Se till att använda
dina rester. Men tänk även på svinn under matlagningen. Koka egen buljong på
spillbitar från kött eller grönsaker och återanvänd pastavatten till att koka
grönsaker eller en pastasås.
2. Snålspolande kranar; Genom att byta till en
snålspolande kran kan du minska din vattenkonsumtion med upp till 50 procent,
vilket är båda miljövänligt och bra för din plånbok.
3. Minska din plastkonsumtion. För att minska hushållets
konsumtion av plastflaskor kan en kran med både stilla och bubbelvatten vara en
väl värd investering.
Liza Ahnland