HuvudnyheterKulturNyheter

Astrid Lindgrens värld – lokal och global

I år räknar Astrid Lindgrens värld med att en halv miljon ska komma till Vimmerby och få vara med om upplevelser med koppling till Astrids böcker.

 

Astrid Lindgrens värld är lokal genom att finnas i Vimmerby och får ses som en vitamin – en god medicin för att utveckla Vimmerby kommun.

Till Astrid Lindgrens värld söker sig folk från hela världen och därför kan man säga att verksamheten står för: Global.

I den här intervjun tar vi pulsen på Joacim Jocke Johansson, vd för Astrid Lindgrens värld och en eldsjäl i verksamheten.

 

Joacim Jocke Johansson.

Hur kom Astrid Lindgrens värld till?

– Temaparken startade 1981 då tre familjer i Vimmerby ville bygga en lekplats för barnen i stan där platsen skulle utgå från Astrids berättelser.

 

Astrid Lindgrens värld står för upplevelser. Vad får man uppleva vid ett besök?

– Vår mest unika upplevelse för barnen är själva mötet med de olika karaktärerna från Astrids berättelser där barnen får möjlighet att leka, prata och umgås med dem.

Det som är centralt i upplevelsen är vår teater där det spelas mer än 30 olika föreställningar per dag, vilket gör oss till den största utomhusteatern under sommarhalvåret.

I parken finns det också enorma möjlighet till lek med många olika lekområden. Utöver det så är varje ”spelplats” som är nio stycken i parken, en enda stor lekplats när teater inte framförs.

 

Berätta ditt roligaste minne från Astrid Lindgrens värld.

– När jag precis hade börjat arbetet för nio år sedan och jag var i Nils Karlsson Pyssling-huset och en liten pojke i femårsåldern kom springande emot mig med hög fart och med så mycket energi och glädje i ögonen, jag kunde riktigt se hur kul han tyckte det var. Han brast ut i en fråga: ”Är det du som är Nils Karlsson Pyssling?” Tyvärr fann jag mig inte där och då för jag blev så förvånad över frågan, men självklart skulle jag hängt på och bejakat frågan. Svaret blev, ”Nog är jag kort i växten men tyvärr är jag inte Nils Karlsson Pyssling.”

 

Hur många räknar ni med ska besöka er under 2022?

– Vår målbild är 517000 gäster. Just nu pekar det på att vi kommer ligga straxt under det, någonstans runt 500000 gäster.

 

Vilka är besökarna?

– Barnen med sina föräldrar, och då företrädelsevis barn i åldrarna fyra till nio år. Men barn som är upp till tolv år med sina föräldrar är också en stor målgrupp där till exempel Ronja och Bröderna Lejonhjärta är de mest populära böckerna.

 

Pippi framför Villa Villekulla.

Vilka framtida planer finns?

– Att vi fortsätter utveckla parken med nya miljöer från böcker som i dag inte är representerade i parken, men även utvecklar de miljöer vi har i dag. Utveckling av gästboendet är också ett annat område som är prioriterat. Där har vi i dag byggt cirka 1400 bäddar i olika hus med inspiration från en liten stad vid sekelskiftet någonstans i Sverige. Vi vill förlänga upplevelsen från parken ut i boendet. Till nästa år kommer vi att öppna upp en ny restaurang, Bysalen, som kommer att ha cirka 250 restaurangplatser.

I och med att vi bygger så mycket nytt kommer vi också att satsa på konferenssegmentet, som beläggningsmässigt matchar semesterperioder väldigt väl. Konferenser hålls i princip oavkortat under icke-semestertider varför dessa målgrupper sällan krockar. Den satsningen kommer stå klar till våren 2024, med konferensmöjligheter för drygt 200 personer samtidigt.

 

Finns Astrid Lindgrens värld om 100 år?

– Ja det kommer finnas kvar. Fortsätter vi jobba på det sätt vi gör i dag så finns i alla fall inget som talar för att vi skulle försvinna. Många olika temaparker har många år på nacken, ta till exempel Tivoli i Köpenhamn som öppnade portarna 1843, och varför skulle inte vi kunna bli lika gamla som Tivoli?

 

Vad betyder Astrid Lindgrens värld för Vimmerby som kommun?

– Jag ska vara ödmjuk: Visst har det en väldigt stor betydelse för näringslivet, men också för kulturutbudet för kommuninnevånarna. Jag skulle vilja påstå att de har både en stor ekonomisk påverkan och en social påverkan där vi skapar en plats för många stadsbor/kommuninnevånare att kunna åka till för att titta på en föreställning, ta en lunch eller fika och bara njuta av en plats, som under ett antal månader per år mullrar av liv, skratt och lek.

 

Jonatan Lundbäck

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com