Historisk samisk riksdagsnominering

Henrik Blind har som första samiska kandidat på 250 år en chans att ta sig in till en ordinarie plats i riksdagen. Som nummer sex på Miljöpartiets valsedel satsar han på att det blir samisk representation i höst.

Med start 1602 och över 160 år framåt vek man i Sverige garanterade platser för samerna i riksdagens bondestånd. Skälen var att dåtidens kungar ansåg att samerna skulle vara inkluderade då de hade lagliga rättigheter som svenska medborgare.

Sedan dess har ingen samisk kandidat legat tillräckligt högt på någon valsedel för att ha verklig chans att ta sig in i riksdagen. Men i år blir det ändring på det. Samiska Henrik Blind har efter 20 år i Jokkmokks lokalpolitik kvalificerat sig för kandidatur till riksdagsplats.

Säkert har han lärt sig ett och annat i lokalpolitiken. I ett gammalt klipp ses han säga om någon dåtida politisk händelse: ”det kändes som ett dåligt avsnitt av Dallas”.

I en intervju med SVT Sápmi säger Henrik på samiska att samer från Sápmi och från hela Sverige mejlar och ringer honom för att be honom skicka valsedlar.

– Jag vill ha en värld där den samiska rösten hörs, och att vi ska ha en plats här i Sápmi, det ska inte vara så att vi hela tiden ska känna att vi är satta på ett undantag, pläderar han.

Angående att samerna skulle behöva känna en tvekan om att rösta på honom på grund av att Miljöpartiet förespråkar vindkraft, något som har legat i konflikt med Samernas intressen, påpekar Henrik att Miljöpartiet numera förespråkar vindkraft endast i södra Sverige och vid kusterna.

SVT Sápmis valexpert Ragnhild Nilsson menade att det är svårt för en politiker som inte tillhör toppskiktet att ta sig in och få röster bland storstadsväljarna. Och stödet för Miljöpartiet är svagt i norra Sverige där hon förmodar att Blind är som mest välkänd. Därför menar hon att Blinds chans att få en riksdagsplats är oförutsägbar.

På Blinds Facebooksida framgår dock att Jokkmokk blev Sveriges grönaste kommun 2019 med 13,6 procents röster på Miljöpartiet. Blind har också högt stöd inom Miljöpartiets högre ranker. Samma år nominerades han till manligt språkrör, ett erbjudande han tackade nej till då att han inte ville svika de 46,7 procent som kryssade honom i kommunfullmäktigevalet. Hans fokus har därefter varit Jokkmokks lokalpolitik, kamp för samernas rättigheter och att stoppa gruvplaner i Gállok strax norr om Lilla Luleälven, skriver han i ett Facebookinlägg.

Kanske kan publiciteten Blind som första same får bli en fördel för MP, och kanske kan han med hjälp av uppmärksamheten och samernas röststöd i själva verket bli ett vallokomotiv för MP.

Blind har sociala medieprofiler med innehåll om samernas liv och förutsättningar samt inrikespolitik på Facebook, twitter och Instagram.

– Rösta med hjärtat och för de som behöver oss som allra mest; våra barn, skogar, sjöar, hav och de arter som delar vår plats. Vi kan välja men det kan inte dom, uppmanar Henrik Lind Miljömagasinets läsare.


Med en samisk kandidat menas en kandidat som också är med i Sametingets röstlängd. SvVT Sápmi listar totalt 23 samiska kandidater som kandiderar i årets riksdagsval.

Sapmi, även kallat Sameland, är det område som omfattar samernas historiska bosättningsområden. Sápmi sträcker sig över hela Nordkalotten samt en stor del av Skandinaviska halvön. Området omfattar delar av Sverige, Norge, Finland och Kolahalvön i Ryssland. Området är totalt cirka 388 350 kvadratkilometer stort och har en befolkning på totalt 2 317 159 invånare. Samisk informationscentrum uppger att antalet samer i Sápmi är cirka 80 000. (Källa: Wikpedia)

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com