HuvudnyheterKulturNyheter

Döden vid Vättern – en bok av en präst och en polis

Litteratur: Döden vid Vättern
Torbjörn Åhgren & Torgny Wirén
Lind & Co Förlag

I sommarvärmen har jag som bor i Husqvarna passat på att läsa boken Döden vid Vättern. En spännande bok som kan bli en studiecirkel. Händelserna äger rum i Smålands Jerusalem – Jönköping – staden med 54 kyrkor.

Det är lördagsnatt i slutet av november och prästen Rebecca Calderoni får hjälpa polisen att meddela ett dödsfall. Det ser från början ut som en enskild tragisk händelse, men så enkelt är det inte. Den unga prästen får uppleva att livets mynt ofta har två sidor. Livet går inte på räls, det är bara tåget som gör.

Det som hände får Rebecca att ändra syn sin på människan, Smålands Jerusalem och världen. Och inte nog med det: hennes tro sätts på prov.

Vi tar nu prästen Torgny Wirén, en av författarna, på pulsen med några frågor om boken.

 

Hur och varför kom boken till?

– Jag och Torbjörn Åhgren är barndomskamrater. Vi brukar träffas några gånger om året och då pratar vi alltid skrivande och böcker. En gång föddes idén att skriva något tillsammans. En polis och en präst. Vi ville dela med oss av våra respektive professioner, det skulle kännas att en präst och en polis skrivit boken. Samtidigt som den skulle vara en spännande roman ville vi att den också skulle ge viktiga tankar kring både livet och tron.

 

Presentera författarna (varav du är den ena).

– Jag är präst i Jönköping, Torbjörn kriminalkommissarie och kriminaltekniker från Göteborg.

 

Berätta vad boken handlar om.

– Boken handlar om en ung kvinna som halvvägs in på sin läkarutbildning var med om en trafikolycka där två av hennes familjemedlemmar dog. Detta kastade om hennes liv, hon klarade inte att möta död och lidande. Men framför allt drabbades hon av de stora livsfrågorna. Detta ledde henne till att i stället studera filosofi och sedan religion. Gradvis växte en ny livsinriktning fram; att i stället bli präst. Efter tre år som präst i Jönköping får Rebecca Calderoni vara med om att meddela ett dödsfall, en av hennes konfirmander har dött av en överdos. Detta leder Rebecca in i något som visar sig vara större, mörkare och mer ont än hon någonsin anat. Samtidigt som hon tvingas möte kriminalitetens kalla värld skakas hon också om i sin tro, både på människan, livet och gud.

 

Vilka är de tänkta läsarna av boken?

– Den tänkta läsaren är faktiskt den som tycker om att läsa deckare och spänningsromaner, men som samtidigt vill ha med sig lite mer av djup, tankar kring livet, människans natur och religion. Jag vill, trots allt som sker, tänka gott om människor. Och att man behöver tro på människor, tro på ungdomar. Tro på barnen. Det är också där, i det förebyggande arbetet som jag tror de viktiga satsningarna behöver göras.

 

Vem tar du med till en öde ö?

– Astrid Lindgren skulle jag gärna ta med mig till en öde ö. Jag vill höra hur hon skapade sina fantastiska karaktärer. Och hur hon gjorde för att skriva för barn och stora och viktiga frågor.

 

Kan boken Döden vid Vättern bli en studiecirkel?

– Jag både hoppas och tror att Döden vid Vättern väcker frågor som man skulle må bra av att prata om. Det skulle vara väldigt spännande om den användes i bok- och studiecirklar.

 

Vem vill du ge Dagens solros (Ukrainas nationalblomma)?

– Dagens solros vill jag ge till alla som på olika sätt möter tilltufsade barn och ungdomar, vågar lyssna på dem, ta dem på allvar, behålla lugnet och tron på att de kommer att hitta sin väg till slut.

Jonatan Lundbäck

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com