Frank vill sprida insikter om insekter

Frank Pollari Karlsson är grabben från Tranås som har fokus på insikter om insekter. Till hösten börjar han att läsa till biolog i Halmstad.

Franks stora intresse är de små insekterna. Med kameran som redskap vill han vara med i samhällsdebatten och väcka liv i folk för naturen med inriktning på artkunskap.

 

Frank Pollari Karlsson sprider kunskap om insekter med kameran som redskap.
(Foto: Frank Pollari Karlsson)

När och varför började du fotografera?

– Tidigt i livet fanns tankarna att fotografera småkryp. Jag var nyfiken och ville se deras ansikten. Att fota är dock kostsamt och jag hade inte pengar för att komma i gång med fotograferande och lade det på hyllan. 2019 – året då jag fyllde 21 – började jag med att fota. Jag hittade en insekt våren 2019 och jag kunde ingenting. Rödsköldad asbagge var det. Tog reda på vad det var. Detta ledde till att jag ville jag ta reda på information om alla insekter. Fotograferandet kom in i bilden.

 

Varför valde du att ställa ut dina bilder hos Kulturhuset Kv Ödlan i Jönköping?

– Det var de som kontaktade mig och jag tackade ja. De hade sett bilderna på nätet.

 

Har du fått någon respons på dina bilder som ställs ut?

– Jag var där på invigningen och fick kontakter och träffade en del människor som tyckte bilderna var häftiga. Själv hade jag bara sett bilderna på datorn innan och där var de små som frimärken. Det blev en upplevelse att se bilderna i stora format. Bilden blir så mycket bättre i stora format.

 

En bild säger mer än tusen ord, eller hur?

– Jag hoppas att mina insektsbilder kan skapa tusen nya fascinationer, funderingar och frågor. Med mina bilder på småkryp vill jag väcka känslor och nyfikenhet. Att öppna upp en ny värld och visa människor vilken variation det finns inom småkrypens värld, som allmänheten inte känner till.

 

Vilka tre goda råd vill du ge till den som vill fotografera?

– Jag har aldrig gett några goda råd, men jag ska försöka. Det får bli: Var inte rädd för nya saker. Var inte rädd för att misslyckas. Och försök hitta motiv som du själv tycker är roligt att fotografera.

 

Frank ville se insekternas ansikten.
(Foto: Frank Pollari Karlsson)

Foto är en del av folkbildningen. Vilken kunskap vill du ge med dina bilder?

– Biologisk mångfald är viktigt. Insikter är viktiga för människan.

 

Har du några drömmar?

– Min dröm är att bli färdigutbildad biolog.

 

Vad gör du om 10 år?

– Arbetar som biolog och har förhoppningsvis utvecklat mitt fotograferande. Arbeta med och värna om naturen.

 

Vem ger du Dagens solros (Ukrainas nationalblomma)?

– Till alla som är aktiva i Fältbiologerna.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com